چهارشنبه ۸ آذر ۱۳۹۶ - ۱۰:۰۲
گريز از فرهنگ مكتوب، چرا؟!

جواد نعیمی، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین در قالب یادداشتی، به این موضوع اشاره کرده که گريز از فرهنگ مكتوب و گرايش به فرهنگ تصويری، ذهن آدمی را از خلاقيت و انديشيدن بازمی‌دارد و روان آدمی را به سوی تنبلی می‌كشاند!

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)- جواد نعيمی، نویسنده و پژوهشگر حوزه دین: بدون ترديد، «كتاب» يكی از عناصر فرهنگ‌ساز جامعه است و عدم افزايش سطح دانش عمومی، پديدآورنده واپس‌گرايی، قانون‌ستيزی، ظلم و فساد و بی‌تقوايی و به‌طور كلی رفتارهای ناهنجار فردی و اجتماعی خواهد بود. در واقع می‌توان ريشه بسياری از مفاسد اخلاقی و اجتماعی را در بی‌دانشی و به تعبيری بی‌كتابی ارزيابی كرد!
 
يكی از راه‌های اعتلابخشی به دانش عمومی، رويكرد عالمانه به مبانی و مفاهيم قرآنی است كه بخش عمده‌ای از آن از طريق مطالعه و علم‌آموزی ميسر می‌شود. بر اين نكته بايد تأكيد ورزيد كه استقبال از كتاب و كتابخوانی ويژه افراد يا طبقات خاصی نيست. هر كسی بايد به ميزان توان و نياز خويش از كتاب بهره برگيرد و بديهی است كه هرچه ميزان آگاهی انسان به ضرورت آموزش و درک مسائل معنوی افزايش يابد، اين نياز بيشتر احساس می‌شود؛ هم از اين‌روی همه دين‌مداران، فرهنگ‌دوستان، شيفتگان دانايی و توانايی بايد با همه مردم در تعاملی سازنده و مستمر باشند و با همكاری و همگامی يكديگر در جهت تقويت فرهنگ كتاب و كتابخوانی بكوشند.
 
گريز از فرهنگ مكتوب و گرايش به فرهنگ تصويری، ذهن آدمی را از خلاقيت و انديشيدن بازمی‌دارد و روان آدمی را به سوی تنبلی می‌كشاند! زيرا تعامل دوجانبه كمتری ميان انسان و آن اثر به‌وجود می‌آيد. تصاوير و فيلم‌ها به سرعت از برابر چشم آدمی می‌گذرند و فرصت كافی برای انديشيدن را از انسان می‌گيرند، در حالی‌كه در مطالعه، جای تأمل، تفكر و تعمق، بازنگری و درک و دريافت بيشتری از مفاهيم وجود دارد. حال، اگر عناد و تهاجم فرهنگی بيگانه را هم درنظر بگيريم، می‌توانيم بيشتر و بهتر به تأثيرهای منفی فرهنگ تصويری- به‌ويژه از نوع غربی آن- پی ببريم.
 
از سوی ديگر برای نهادينه شدن و ثبات فرهنگ كتابخوانی، يادآوری‌ها و می‌توان گفت تبليغ، بايد به اندازه كافي و به‌گونه‌ای مداوم وجود داشته باشد. بديهی است كه گرفتاری‌های مربوط به گذران زندگی و احياناً نگاه مادی به مسائل فرهنگی و رويكرد مصرف‌گرايانه صِرف، ترويج فرهنگ تجمل‌پرستی و ايجاد نيازهای كاذب، چنان مشغوليت‌های ذهنی‌ای به‌وجود می‌آورند كه مردم را از توجه به پديده مبارک و بااهميتی مثل كتاب خوب، غافل می‌سازند! اين است كه مدام بايد بر اهميت مسئله، اصرار و تأكيد كرد.
 
در همين زمينه، كم‌توجهی و ناآشنايی برخی از دست‌اندركاران جامعه، مقوله فرهنگ و كتاب را به سمت فراموش شدن تهديد می‌كند. بر اين اساس بايد ضمن پديد آوردن يک آگاهی عمومی و توجه دادن مسئولان به اين امر حياتی، به‌گونه‌ای پيوسته و پويا، كتاب و كتابخوانی را ترويج كرد و البته شيوه‌های مطالعه درست را نيز به همگان آموزش داد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها