جمعه ۱۰ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰
به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، همه مورخان و سیره‌نویسان براین موضوع اتفاق‌نظر دارند که تولد حضرت محمد (ص) در عام‌الفیل (سال 570 میلادی) و در ماه ربیع‌الاول بوده، اما معروف در میان محدثان شیعه این است که تولد آن بزرگوار در روز هفدهم ربیع‌الاول رخ داده و مشهور در میان اهل سنت این است که آن حضرت در روز دوازدهم ربیع‌الاول دیده به دنیا گشود. برای حفظ وحدت و همدلی بین مسلمانان، فاصله ۱۲ تا ۱۷ ربیع‌الاول، به‌عنوان هفته وحدت نامگذاری شده است.
 
به استثنای سلفی‌ها که معتقدند که مراسم میلاد پیامبر (ص) بدعت است و آن‌را حرام می‌دانند، دیگر اهل سنت در طول تاریخ تا روزگار معاصر، مراسم میلاد پیامبر (ص) را نیک شمرده و بسیاری از علمای اهل سنت مانند ابن اثیر، ابن جوزی، سخاوی و ابن کثیر، کتاب‌هایی ویژه میلاد پیامبر (ص) نوشته‌اند.
 
در کشور ما نیز تاکنون کتاب‌های بسیاری از سده‌های گذشته تا امروز، درباره وجوه مختلف شخصیتی، زندگانی و سیره حضرت محمد (ص) به نگارش درآمده است. از جمله نویسندگانی که تاکنون چندین عنوان کتاب درباره پیامبر (ص) به رشته تحریر درآورده، حجت‌الاسلام والمسلمین جواد محدثی است. وی به این مناسبت همزمان با آغاز هفته وحدت که برابر با سالروز میلاد حضرت رسول (ص) به روایت اهل سنت بوده، در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا، ضمن معرفی کوتاهی از این آثار، از وضعیت پژوهش‌ها و آثار تولید شده با محوریت این موضوع در کشور سخن گفت.
 
این نویسنده و پژوهشگر حوزه دین و معارف اهل بیت (ع)، بیان کرد:  برای کسب اطلاع درباره زندگی و سیره پیامبر (ص) از نظر کمی وضعیت خوبی در کتاب‌های منتشر شده وجود دارد. از صدر اسلام و قرون اولیه تاکنون کتاب‌های زیادی در حجم‌های کم تا دایره‌المعارف‌ 30جلدی درباره پیامبر (ص) به زبان‌های فارسی و عربی نوشته شده است.
 
محدثی افزود: خلأیی که در این زمینه احساس می‌شود، مربوط به عدم تناسب فضا و شیوه نگارش کتاب‌ها با دنیای امروز است؛ تعداد آثاری که به تناسب فضا و مخاطبان جدید تالیف شوند، کم است.  به‌ویژه با توجه به علاقه نسل جوان به مطالعه داستان، رمان و قالب‌های جدید نگارشی، اگر معارف دینی در این قالب‌ها ارائه شود، تاثیرگذاری بیشتری خواهد داشت. البته در این زمینه کارهای خوبی نیز صورت‌گرفته که از آن‌جمله می‌توان به داستان «محمد» اثر ابراهیم حسن‌بیگی اشاره کرد.
 


وی در ادامه با اشاره به یک از آثار خود با عنوان «پیامبر اعظم(ص)»، گفت: این اثر از مجموعه کتاب‌هایی است که آستان قدس رضوی براساس موضوعات مندرج در کتاب «نهج‌البلاغه» منتشر می‌کند. تاکنون 40 کتاب از این مجموعه به چاپ رسیده و کتاب «پیامبر اعظم(ص)» نیز در قالب این مجموعه در سالی که به‌‌عنوان پیامبر اعظم (ص) نامگذاری شده بود، منتشر شده است. این کتاب برگرفته از سخنان امیرالمؤمنین (ع) در نهج‌البلاغه درباره شخصیت، ویژگی‌های اخلاقی و الگو بودن پیامبر(ص) بوده و بیشتر به ابعاد اخلاقی و ساده‌زیستی حضرت محمد (ص) می‌پردازد.
 
این نویسنده اظهار کرد: کتاب دیگری با عنوان «اخلاق تربیتی پیامبر اعظم (ص)» از سوی انتشارات ام‌ابیها منتشر شده که درباره سیره اخلاقی پیامبر شامل محورهایی همچون مسائل خانوادگی و اجتماعی، آداب شخصی، عبادت و گفتار و رفتار است. برای تالیف این اثر از منابع مختلف حدیثی و تاریخی استفاده شده و تاکنون حدود 20 نوبت به چاپ رسیده و به‌عنوان متن مسابقات کتابخوانی نیز مورد استفاده قرار گرفته است.
 
محدثی ادامه داد: از دیگر آثاری که با موضوع پیامبر (ص) تالیف کرده‌ام می‌توان به «حکمت‌های نبوی» و «سیره نبوی» که هر دو از سوی به‌نشر منتشر شده، اشاره کرد. کتاب «سیره نبوی» تلاش دارد با ترجمه و توضیح چهل حدیث درباره سیره پیامبر اکرم (ص) و همچنین  با ارائه اشعار و نقل داستان‌های تاریخی، نگاهی گذرا به سیره و سنت زندگی رسول خدا داشته باشد. کتاب «حکمت‌های نبوی» نیز تاکنون چندین نوبت از سوی انتشارات آستان قدس رضوی تجدیدچاپ شده است. این اثر، ترجمه و توضیح چهل حدیث از پیامبر اکرم (ص) بوده که پس از ترجمه هر حدیث، شرحی کوتاه به آن اضافه شده تا راهنما و چراغ راه جویندگان حقیقت و سعادت در زندگی فردی و معاشرت‌های اجتماعی باشد.
 


کتاب «اخلاق نبوی» نیز با محوریت آشنایی با سیره اخلاقی پیامبر اعظم (ص) تدوین شد که نخستین‌بار در سال 1385 از سوی انتشارات مشعر راهی بازار نشر شده است. زندگی پیامبر اعظم اسلام آیینه‌ای است که نگاه در آن برای ما آموزنده است. این کتاب گوشه‌ای از خلق وخوی نبوی و سیره رفتاری پیامبر خدا را در زندگی شخصی و اجتماعی نشان می‌دهد. شمایل پیامبر، چگونه بودن پیامبر در خانه، در اجتماع، جلسات پیامبر، سخن گفتن، راه رفتن، آراستگی، لباس و پوشش، خوردن وآشامیدن، عبودیت و بندگی و سنن گوناگون، بخش‌های این کتاب هستند.
 
در بخشی از مقدمه این کتاب به قلم جواد محدثی می‌خوانیم: «جاذبه زيارت خانه خدا و حرم رسول صلى الله عليه و آله و قبور مطهر امامان مدفون در بقيع و ديدار با سرزمينى كه يادگارهاى فراوانى از اهل‌بيت عليهم السلام دارد، دل‌هاى شيدا را بى‌قرار مى‌كند. روضه نبوى، مركز ثقل اين يادها و يادگارهاست. زائر حرمين شريفين نيز مشتاق است كه از آن پيامبر اعظم صلى الله عليه و آله هر چه بيشتر بداند و زيارتش با معرفت و شناخت عميق‌تر مى‌باشد. از اين‌رو، آشنايى با سيره اخلاقى و رفتارى آن بنده صالح و برگزيده خدا كه «الگوى كمال» است، هم ضرورى است، هم شيرين و دلنشين. آينه‌اى برداشته‌ايم تا به تماشاى «جمال و كمال محمدى صلى الله عليه و آله » بنشينيم.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها