دوشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۹
بدنه نحیف صنعت نشر، بار گرانی کاغذ را تاب نمی‌آورد

هومان حسن‌پورِ عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به آسیب‌های احتمالی افزایش قیمت کاغذ در صنعت نشر، گفت: با تغییر نرخ ارزمبادلاتی، کاغذ افزایش قیمت حدود 20 درصدی داشته است و بازار کتاب و ناشران تحمل اين افزایش قیمت را ندارد.

هومان حسن‌پور در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با بیان اینکه تولیدات نشر کشور در صورت استمرار افزایش قیمت کاغذ افت پیدا خواهد داشت، عنوان کرد: شبیه این شوک قیمتی را در سال 91 داشتیم و آمار تولید کتاب به شدت کاهش پیدا کرد و الان با توجه به شرایط خاص اقتصادی امروز اگر اين تغییرات هم استمرار داشته باشد براي صنعت نشر مشكل جدي و شايد غيرقابل جبران پيدا خواهد شد .
 
وی افزود: همکاران ناشر و اعضای اتحادیه ناشران و کتابفروشان در این زمینه تلاش خود برای بهبود وضعیت موجود در حوزه کاغذ انجام می‌دهد و در حالي كه به سیاست‌های اقتصادی دولت احترام مي‌گذاريم، توقع داريم توازن به گونه‌ای برقرار شود که قیمت کاغذ تغییرات زیادی نداشته باشد و تولید کتاب کشور به خطر نيفتد.
 
حسن‌پور با اشاره به رایزنی‌های دست‌اندرکاران حوزه کاغذ و وزارت صنعت، معدن و تجارت، گفت: دولتمردان در وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این موضوع دقت می‌کنند که قیمت کتاب با توجه به اینکه کاغذ مهم ترين مواداولیه تاثيرگذار در قيمت تمام شده آن به شمار می‌آید، به شدت تحت تاثير آن است به طوری  که  افزایش حدود 20 درصد فعلي اصلاً خبر خوبی برای ناشران و مخاطبان نیست.
 
عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اشاره به نگرانی ناشران از افزایش 20 درصدی قیمت کاغذ، یادآور شد: ناشران از این موضوع نگران هستند با گرانی مواد اولیه کتاب در آینده‌ای نزدیک، زمانی که کتاب‌ها با قیمت پشت جلد جدید به بازار عرضه می‌شوند آیا خریدار خواهد داشت یا نه و آیا مخاطب قدرت خرید کتاب با قیمت بالاتر خواهد داشت؟
 
کارگروهی به نام کاغذ
اتحاديه در سال 1393 به شكل مقطعي در مقوله تعرفه كاغذ ورود كرد و اقداماتي را با همكاري با ساير دست‌اندركاران به انجام رساند كه در ثبات قيمت كاغذ بي‌تاثير نبود ولي در حال‌حاضر به دلیل حساسيت ويژه موضوع، کارگروهی با عنوان کارگروه کاغذ در اتحادیه ناشران و کتابفروشان فعالیت خود را آغاز کرده است که اعضای آن محمدمهدی داوودی‌پور (مديرعامل تعاوني ناشران و كتابفروشان)، عبدالعظیم فریدون و هومان حسن پور هستند و در آخرین جلسه این کارگروه قرار شد رئيس اتحاديه، محمود آموزگار هم به كارگروه بپيوندد.
 
حسن پور درباره فعالیت اخیر کارگروه کاغذ اتحادیه، توضیح می‌دهد: در تعامل با واردکنندگان و تولیدکنندگان کاغذ در تلاش هستیم راهكارهايي براي حفاظت از ناشران پیش‌بینی کنیم و تا ده روز آینده اقداماتی را با همكاري ساير تشكل‌ها در این زمینه انجام می‌دهیم که اطلاع‌رسانی خواهد شد.
 
وی ادامه داد: بر فرض اینکه سیاست‌های آینده اعمال نشود و کاغذ در سیستم ارز مبادلاتی بماند، افزایش 300 تومانی ارز مبادلاتی باز هم در تحمل نشر کشور نیست و اگر این تغییرات در بازار کتاب کشور تثبيت شود، حجم تولیدات کاهش می‌یابد و این خطر ما را تهدید می‌کند.
 
عضو هیات‌مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، با بیان اینکه کارگروه کاغذ به صورت تخصصی در حوزه قیمت کاغذ ورود پیدا کرده است، عنوان کرد: اختصاص ارز مبادلاتی به کشور یا عدم اختصاص آن تاثیر مستقیمی بر مواد اولیه تولیدکنندگان کتاب دارد و به همین دلیل در یکی ـ دو روز گذشته با نماینده تشکل‌های صنعت چاپ کشور و جمعی از واردکنندگان و مصرف‌كنندگان کاغذ جلساتی داشتیم و مشکلات، آسیب‌ها و خطرات افزایش قیمت کاغذ و حذف ارز مبادلاتی را برای آن‌ها شرح دادیم.
 
وی یادآور شد: در این زمینه به راهکارهایی رسیدیم كه در صورت تحقق، قادر خواهيم بود مسیر ادامه فعالیت ناشران را به دور از حاشیه‌ها و مشکلات حوزه کاغذ هموار کنیم و نتایج آن به زودی مشخص خواهد شد.
 
چالش‌های افزایش نرخ ارز مبادلاتی
حسن‌پور در بخش دیگر سخنان خود به موضوع افزایش قیمت جهانی کاغذ، گفت: معمولا هر سال در اواخر سال میلادی شاهد افزایش قیمت کاغذ به صورت جهانی بودیم اما با توجه به ذخیره کاغذی که در کشور داشتیم، این موضوع قابل مدیریت است و در جلساتی که با واردکنندگان کاغذ داشتیم نگرانی زیادی از این بابت نداریم.
 
وی همچنین درباره ارز مبادلاتی افزود: نرخ ارز مبادلاتی از سه هزار و 200 تومان به سه هزار و 530 تومان افزایش پیدا کرده است و همین میزان افزایش هم برای نشر کشور قابل تحمل نیست و تاثیر زیادی بر قیمت کتاب خواهد گذاشت و خروجی خوبی نخواهد داشت.
 
حسن‌پور با بیان اینکه افزایش قیمت نرخ ارز یا قطع ارز وارداتی مساله‌ای مهم و جدی به شمار می‌آید که باید مورد توجه قرار گيرد، گفت: باید این موضوع در نظرگرفته شود که آستانه تحمل اقتصاد نشر به حدی است که این افزایش قیمت را حتی در حدی که امروز دچار آن هستیم تاب نمي‌آورد، زیرا در یکی دو سال گذشته كه بستر آرامی از نظر قیمت کاغذ داشتیم هم دلايل مختلف باعث افت تيراژ بوده و حال اين شوك و احياناً شوك‌هاي بعدي چه برون‌دهي خواهد داشت.
 
وی تاکید کرد: در شوک جدیدی که در  چند روز اخیر به صنعت نشر وارد شده است، ناشران ما را به تردید انداخته است که کاغذ کتاب‌هایی که زیرچاپ دارند را چگونه تامین کنند و علاوه بر آن شناور بودن قیمت کاغذ، عملا موجب شده است که بر عرضه کاغذ هم تاثیر بگذارد و اگر محصول خاصی با قیمت فعلی قابل عرضه باشد، کاغذ کافی وجود ندارد و استمرار این موضوع می‌تواند صدمات زیادی به بخش فرهنگی و تولید کتاب کشور بزند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط