چهارشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۹
ساختن یک امپراتوری چه ملزومات ایدئولوژیک و مذهبی دارد؟

آروین مقصودلو، مترجم کتاب «نیمه تاریک بهشت» می‌گوید: نویسنده در این کتاب نشان می‌دهد که ساختن یک امپراتوری چه ملزومات ایدئولوژیک و مذهبی دارد و این ساختار عظیم سیاسی تا چه میزان جهانی بوده و در طول تاریخ کم و بیش ثابت مانده است.

آروین مقصودلو، مترجم کتاب «نیمه تاریک بهشت» به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: بروس لینکلن در «نیمه تاریک بهشت» (مذهب، امپراتوری و شکنجه) قصد دارد تا به خوانندگان نشان دهد ساختن یک امپراتوری چه ملزومات ایدئولوژیک و مذهبی دارد و این ساختار عظیم سیاسی تا چه میزان جهانی بوده و در طول تاریخ کم و بیش ثابت مانده است.
 
وی ادامه داد: لینکلن که از برجسته‌ترین دین‌پژوهان معاصر و از شاگردان میرچا الیاده است، برای این منظور امپراتوری هخامنشی را به عنوان نمونه مورد مطالعه خود برمی‌گزیند و قسمت اعظم کتاب را به بررسی و واکاوی امیال، اعتقادات و مباحثاتی اختصاص می‌دهد که منجر به شکل‌گیری و در نهایت زوال امپراتوری هخامنشی شد.

مترجم کتاب «نیمه تاریک بهشت» افزود: سپس در فصل پایانی با مقایسه سیاست‌های هخامنشیان با سیاست‌های آمریکای دوران جورج بوش سعی دارد تا بر نقش مذهب و اعتقادات در شکل‌گیری و حفظ امپراتوری تأکید کند.
 
این مترجم درباره این کتاب که عنوان فرعی «مذهب، امپراطوری و شکنجه» را دارد، گفت: مطالعه این کتاب به واسطه تصویر دقیقی که از تصورات و جهان‌بینی ایرانیان باستان به دست می‌دهد، برای پژوهشگران تاریخ، دین و سیاست بسیار سودمند خواهد بود. توجه به این نکته که بررسی ایدئولوژی‌های سیاسی و مذهبی و به تبع آن درک ما از فرآیندهای فرامادی در تاریخ ایران تا چه میزان اندک بوده است، اهمیت این کتاب را برای خوانندگان ایرانی دو چندان می‌کند.

وی ادامه داد: به جرأت می‌توان گفت که غالب کتاب‌هایی که در رابطه با هخامنشیان در دهه‌های گذشته به چاپ رسیده یا از منظری غربی نوشته شده و یا درجاتی از ملی‌گرایی ایرانی را در خود داشته است. در مقابل، این کتاب سعی دارد با دیدی گسترده‌ و فراتر از جهت‌گیری‌ها به ساختار سیاسی هخامنشیان بنگرد.

در پشت جلد کتاب آمده است: تأسیس یک امپراتوری امر آسانی نیست و البته نگاه داشتن آن نیز ساده نیست. لازمه‌ی تداوم حیات هر امپراتوری، چه مدرن، چه باستانی، نیازمند برنامه‎های عظیم نظامی، تفوق سیاسی، گسترش فرهنگی و برآمدن اقتصادی است. هر زمان که سیاستمداران درون ساختار یک امپراتوری به این موضوع پی ببرند که اعمال جاه‌طلبانه‌ی خشونت‌بار سیاسی از نظر مذهبی غیرقابل‌قبول است، محتمل می‎نماید که انگیزه‎های آنان برای حفظ و پاسداری از ساختارِ امپراتوری کمرنگ شود. بالعکس مادامی که نیروهای خطوط مقدم، تحلیل‌گران نظامی، مسئولین جمع‌آوری مالیات، خدمتکاران خُرد و اربابانِ امپراتوری موفق شوند خود را قانع سازند که مأموریت آنان عادلانه و مقدس است، برنامه‌های سیاسی نیز سهل‌تر پیش خواهد رفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها