آثار پژوهشی دانشگاه مذاهب اسلامی و منشور اخلاق پژوهش رونمایی شد
جهان غرب نیز به سمت تقارب پیش میرود
همزمان با آئین ویژه هفته پژوهش در دانشگاه مذاهب اسلامی، از چهار کتاب پژوهشی در حوزههای تقریب و سبک زندگی اسلامی، همچنین منشور اخلاق پژوهش، با حضور آیتالله تسخیری، مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، رونمایی شد.
حجتالله ابراهیمیان، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه مذاهب اسلامی در ابتدای این آئین در معرفی فعالیتهای پژوهشی این دانشگاه گفت: معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه مذاهب اسلامی از اواخر فروردینماه سال جاری در دوره مدیریت جدید کار خود را آغاز کرد و پس از برگزاری جلسات برنامه جدیدی برای این معاونت تدوین شد. پیشنیاز حرکت ما در این معاونت، پیروی از خطوط ترسیمشده اسناد بالادستی نظام شامل بیانات امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، قانون اساسی، اساسنامه دانشگاه و نظارت هیأت امنا است.
وی ادامه داد: برگزاری کارگاههای علمی و پژوهشی در زمینههایی همچون آشنایی با موسوعههای عربی، روش تدوین مقالات علمی و پژوهشی و معناشناسی قرآن، نشستهای نقد کتاب، همایشهای علمی، دعوت از شخصیتهای حوزه و دانشگاه برای برگزاری کرسیهای علمی و ترویجی، طرح تدوین دانشنامه مفاخر تقریبی، طرح جایزه ملی و بینالمللی تقریب از جمله برنامههایی است که در این مدت در معاونت پژوهش و فناوری انجام شده است.
ابراهیمیان بیان کرد: تشکیل شوراهای کاربردی دانشگاه همچون شورای پژوهش و شورای انتشارات، تدوین آییننامه انتشارات، طراحی وبسایت، شیوهنامه تبدیل پایاننامه به کتاب، تدوین منشور اخلاق پژوهش، بروزرسانی مقالات و مجلات، حضور در نمایشگاههای کتاب و مطبوعات و جمعآوری تمامی کتابهای تقریبی در کشور نیز دیگر فعالیتهای معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه مذاهب اسلامی است.
تحول و بومیسازی علوم انسانی در راستای مطالبات رهبری
حجتالاسلام والمسلمین مختاری نیز در این آئین گفت: دانشگاه مذاهب اسلامی در تحول و بومیسازی علوم انسانی که از مطالبات جدی مقام معظم رهبری است میتواند گامهای مستحکم و موثری بردارد.
وی ادامه داد: امروز در دنیا بیشتر افکار به دنبال تقارب علم و دین است. شاید در دو یا سه دهه گذشته، عقیده بر این بوده که علم، هندسه دین را تعیین میکند، ولی امروزه حتی جهان غرب نیز به سمت تقارب پیش میرود. دانشگاه مذاهب اسلامی در این راستا میتواند با رشتهها و موضوعات جدید از منظر اسلام و آموزههای قرآنی در جهت تنویر افکار جامعه گام بردارند. آثار منتشرشده و پروژههای دانشگاه نیز در این راستا است که پاسخگوی بخشی از نیازهای جامعه بهویژه نسل جوان باشد.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی اظهار کرد: پیش از این نیز بهویژه زیرنظر آیتالله بیآزار شیرازی، تلاشهای زیادی در این زمینه در دانشگاه انجام شده است. در توسعه و معرفی کمی و کیفی دانشگاه بهویژه در عرصه بینالملل، ضمن ادامه راه و هدف پیشکسوتان این دانشگاه، یک وفاق جمعی وجود دارد که دانشگاه جنبش همه سویهای در عرصههای مختلف از خود نشان دهند. افتخار داریم که در این مسیر مبا حمایت بزرگان و علمای حوزه و دانشگاه در جهت جلب رضای خدا، در راه پویندگی و بالندگی و ارتقای علمی و فکری جامعه قدمهای جدی برمیداریم.
تقریب یک حقیقت مسلم است
آیتالله تسخیری نیز بهعنوان سخنران در آئین ویژه هفته پژوهش در دانشگاه مذاهب اسلامی، گفت: زمانی تقریب، غریب و مجهولالقدر بود. آیتالله واعظزاده که این حرکت را شروع کرد بهتبع استاد بزرگوارش آیتالله بروجردی، غریبانه فعالیت میکرد. انتقادها، تهمتها و تشکیکات متوجه این مرد بزرگ بود. وی غریبانه چالش را تحمل میکرد. در گذشته گاهی گفته میشد که تقریب در آیات و روایات جایی ندارد و یا اینکه تقریب با تبلیغ مکتب اهلبیت (ع) سازگار نیست، اما امروزه تقریب یک حقیقت مسلم بوده و همه فهمیدهاند که گرچه در روایات و آیات و یا تعبیر بزرگان بهطور صریح دیده نمیشود، ولی ریشههای آن در قرآن نمایان است.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، افزود: ریشههای تقریب در عقلانیت اسلام است و عقلانیت در همهجای قرآن مطرح است. ریشه تقریب در گفتوگوی منطقی است و در قرآن تئوری منطقی جامعی مشاهده میشود. قرآن یک تئوری کامل از گفتوگوی منطقی دارد.
آیتالله تسخیری ادامه داد: شبهات و اشکالات مطرحشده در این زمینه در حال از بین رفتن است. زمینههای مشترک بین تفکرهای انسانی وجود دارد که این تفکرهای مشترک محور گفتوگو است. آیتالله واعظزاده، آرزو میکرد این دانشگاه روزی محور گفتوگوهای منطقی باشد و به بیان مقام معظم رهبری نیز باید دانشگاه را به جایی برسانیم که محور پیشرفت، گفتوگو و الگو قرار گیرد. امیدواریم این دانشگاه و دانشگاههای همسان بتوانند به این جایگاه رفیع برسند که خطدهنده گفتوگوهای منطقی باشند.
رئیس پیشین مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، اظهار کرد: امروز همه جنایات و تحدی بر حقوق انسانها، به نبود گفتوگوی منطقی برمیگردد. اگر تقریب نباشد تکفیر، داعش و گروههای انحرافی چهره اسلام را مخدوش میکنند. راه تقریب، راهی مقدس است که راه اهلبیت (ع) نیز بود. آیتالله واعظزاده میفرمود که امام صادق (ع) حدود چهار هزار شاگرد داشتند که بیشتر آنها نیز شیعه نبوده، ولی عاشق امام بودند، چراکه امام با زبان انسانی، منطقی و احترام با آنان گفتوگو میکرد.
در ادامه مباحث مطرح شده، مولوی نذیر احمد سلامی نیز با ارائه یک مقاله پژوهشی به بیان دیدگاههای خود درباره مساله تقریب پرداخت. وی اشاره کرد که وجود چنین دانشگاهی از خود مجمع تقریب مذاهب هم بیشتر مورد نیاز است. در سال 1391 که واحد دانشگاه مذاهب اسلامی در زاهدان با شرایط مذهبی و قومی آن منطقه تاسیس شد، آثار مثبت آن را در دانشجویان مشاهده کردیم.
رونمایی از آثار پژوهشی و تجلیل از پیشکسوتان
در بخش پایانی این آئین از چهار عنوان کتاب پژوهشی جدید دانشگاه با عنوانهای «الجامع لشرحی التجرید» اثر حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه، «ما استدل به الحنفیة من آثار صهر ختم البریة» تالیف مولوی محمد اسحاق مدنی، «درآمدی بر مبانی وحدت اسلامی؛ فرصتها و چالشها» و «درآمدی بر سبک زندگی از منظر اسلام» از آثار حجتالاسلام و المسلمین محمدحسین مختاری رونمایی شد.
رونمایی از منشور اخلاق پژوهش همچنین وبسایت جدید دانشگاه مذاهب اسلامی و تجلیل از هفت استاد پیشکسوت، 2 تن از اعضای هیات علمی، 2 تن از دانشجویان تحصیلات تکمیلی و 2 تن از کارمندان پژوهشگر این دانشگاه، از دیگر بخشهای این آئین بود.
آیتالله بیآزار شیرازی، مولوی محمد اسحاق مدنی، مولوی نذیر احمد سلامی، محمد جعفری هرندی و مجید معارف از جمله چهرههای پیشکسوتی بودند که در این آیین از آنها تجلیل بهعمل آمد.
نظر شما