دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۷:۰۷
نقد می‌تواند ممیزی کتاب را کمتر کند

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: اگر نقد در کشور جدی گرفته می‌شد نیاز به ممیزی کتاب کمتر می‌شد بنابراین اگر خارج از دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جریان نقد پا گرفته بود و وجود داشت ممیزی می‌توانست کمتر شود.

به‌گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آیین اختتامیه چهاردهمین دوره جشنواره نقد کتاب با حضور محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل خانه‌کتاب و جمعی از استادان و پژوهشگران عصر روز دوشنبه (27 آذرماه) در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی برگزار شد.
 
جوادی در این مراسم ممیزی کتاب را به دلیل پانگرفتن نهاد نقد در کشور دانست و گفت: اگر نقد در کشور جدی گرفته می‌شد نیاز به ممیزی کتاب کمتر می‌شد بنابراین اگر خارج از دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جریان نقد پا گرفته بود و وجود داشت ممیزی می‌توانست کمتر شود.
 
وی در ادامه با بیان اینکه جریان نقادی می‌تواند از کتابسازی پیشگیری کند، افزود: نقد خوب می‌تواند جلوی فرایند کتابسازی را بگیرد و از میزان آن بکاهد. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز اگرچه به دنبال این است که با تاسیس نهاد حقوقی در دفاع از مالکیت حقوقی مولف و ناشر حرکت کند اما به‌صورت کلی جریان نقادی هم می‌تواند در پیشگیری از کتابسازی موثر باشد.
 
به گفته معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نقد زنجیره تفکر را فراهم می‌کند بدین معنی که اگر نقد موضوعی برای نقادی‌های دیگر شود چرخه‌ای از تفکر ایجاد می‌شود.
 
وی در همین باره توضیح داد: امروز در حوزه علوم انسانی مقالات معتبر خارجی کمتر منتشر می‌شود و این در حالی است که در حوزه علوم تجربی و فنی و مهندسی این اتفاق بیشتر صورت می‌گیرد. ممکن است بیان شود به دلیل مشکلی که محققان ما در زبان انگلیسی دارند این اتفاق صورت گرفته است اما در واقع علت اصلی این است که پویایی در علوم انسانی وجود ندارد و بخش زیادی از کتاب‌های علوم انسانی تکراری است و ما نتوانسته‌ایم مدلی از کتاب‌نویسی فنی را یاد بگیریم. نقدهای ما در حوزه علوم انسانی اغلب دچار ایراد است و نمی‌توانیم کتاب‌ها را نقد کنیم.
 
جوادی یادآور شد: زمانی که تفکر خوب نوشته و پرداخته نشود و به چاپ نرسد نتیجه‌ای هم نخواهد داشت. نقد سهم به‌سزایی در پویایی دانش دارد و تفکر ما بدون نقد امکان بین‌المللی‌ شدن ندارد و نمی‌تواند در خارج از کشور مخاطب داشته باشد. همچنین نقد نوعی از بخشندگی و فداکاری است به‌گونه‌ای که هر نویسنده‌ای با نقد بخشی از حقیقت را به دیگران می‌بخشد در غیر این‌صورت در دام خودگرایی باقی می‌ماند.
 
وی ادامه داد: مولفان جوان زمانی که نقد جدی می‌بینند مسیر خود را پیدا می‌کنند و این گاه مهم‌تر از نوشتن یک کتاب است از سوی دیگر نقد مقدمه‌ای برای گفت‌وگوست چراکه از طریق گفت‌وگو می‌توانیم به حقیقت دست پیدا کنیم.
 
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به مشکلات حوزه نشر اظهار امیدواری کرد تا علی‌رغم مشکلات بسیار این حوزه با تدبیر و امیدواری مسایل پیش‌روی این عرصه مرتفع شود و این موضوع با عشق و علاقه‌ای که در فعالان ناشران این عرصه وجود دارد شدنی خواهد بود. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها