رماننویس، خاطرهنویس و نویسنده پرکار کتاب کودکان، پائولا فاکس اول ماه مارس 2017 در ۹۳ سالگی در بروکلین از دنیا رفت. فاکس احتمالا بیشتر از همه با شاهکار فوقالعاده و طنزآمیزش «آدمهای ناامید» شناخته میشود. تام بیسل، منتقد و داستاننویس آمریکایی درباره این کتاب میگوید: «این رمان مرز میان نسلها را برمیدارد و حس زیباییشناختی آن شبیه به هیچ رمان مدرن دیگری نیست. پستمدرنها آن را دوست دارند. رئالیستها آن را دوست دارند. بچه قرتیها، دانشگاهیان، من، مادرم، همه آن را دوست داریم.»
نمایشنامهنویس و شاعر برنده نوبل، در هفدهم ماه مارس در سن ۸۷ سالگی از دنیا رفت. والکات که در سنت لوسیا به دنیا آمد، زندگیاش را عمیقا صرف مفهوم تعلق و همسانی کرد؛ چنان که معتقد بود هنر و استعداد او تنها متعلق به خودش نیست. او جوایز و افتخارات فراوانی ازجمله؛ جایزه نبوغ بنیاد مک آرتور، جایزه انجمن سلطنتی ادبیات، مدال ملکه برای شعر، جایزه تی.اس.الیوت و جایزه شعر گریفین را کسب کرد. گابریل بیلات، در یادبود والکات نوشته: «زبان او میتواند هم روزمره باشد و هم حماسی. میتوانید تی.اس.الیوت را از زبان والکات بشنوید و به طرز خیرهکنندهای بعد از والکات، الیوت را از نو بخوانید.»
نویسنده سفرنامه «ذن و فن نگهداشت موتورسیکلت» در ماه آوریل در ۸۸ سالگی در خانهاش در ایالت مین آمریکا از دنیا رفت. پیرسیگ فیلسوف نیز بود و رمان معروفش، تئوری متافیزیکی را به خوانندگان معرفی کرد که نمیتوان آن را دقیقا ذن دانست، اما چیزی کاملا متفاوت از آن نیز نیست. درست مثل مادری که اسفناج را در یک غذای خوشمزه پنهان میکند تا کاری کند فرزندش سبزیجات بخورد، پیرسیگ نیز با گنجاندن مباحث فلسفی و روشنفکرانه در داستانی از زندگی روزمره، خواننده را فریب میدهد. «ذن و فن نگهداشت موتورسیکلت» که به یکی از پرفروشترین کتابهای عامهپسند در زمینه فلسفه تبدیل شد، خواننده را به سفر ۱۷ روزه نویسنده با موتورسیکلت از مینهسوتا تا کالیفرنیا میبرد. پیرسیگ در یکی از مصاحبههایش گفت: «فکر میکنم متافیزیک اگر زندگی روزمره را بهبود ببخشد خوب است، در غیر این صورت بهتر است فراموشش کنید.»
جین استاین، ۳۰ آوریل (10 اردیبهشت)
جین استاین که هنر تاریخ شفاهی را با بیوگرافیهایش از رابرت کندی و ایدی سجویک پرورش داد (هر دو با همکاری جورج پلیمپتون)، در ماه آوریل در ۸۳ سالگی به زندگی خود پایان داد. او در پاریس ریویو کار میکرد و بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۴ سردبیر و ناشر گرند استریت بود. آخرین اثر او «بهشت غرب»، تاریخ شفاهی لس آنجلس، از پرفروشترینها بود. دنیس جانسون، ۲۴ می (3 خرداد)
رماننویس، شاعر و داستان کوتاهنویس تاثیرگذار آمریکایی، دنیس جانسون در ماه می در ۶۷ سالگی از دنیا رفت. مجموعه داستان «پسر عیسیِ» او، ملاک و معیار تعداد بسیار زیادی از نویسندگان بود. او جایزه کمک هزینه گوگنهایم و جایزه وایتینگ را برد؛ در سال ۲۰۰۷ به خاطر کتاب «درخت دود» جایزه کتاب ملی را به دست آورد و در سال ۲۰۱۲ فینالیست جایزه پولیتزر شد. جانسون هرگز از یادآوری این نکته غافل نشد که جایی درون ما که به دنیا نشان میدهیم، آدمی وجود دارد که آرزو داریم جهان او را بشناسد، آرزو داریم خودمان هم بیشتر بتوانیم او را ببینیم. مایکل باند، ۲۷ ژوئن
مایکل باند، خالق «خرس پدینگتون» در ماه ژوئن در سن ۹۱ سالگی در خانهاش در لندن از دنیا رفت. این شخصیت کارتونی با فروش ۳۵ میلیون نسخه کتاب که به ۴۰ زبان ترجمه شد، حتی خود باند را شگفتزده کرد. باند یک بار گفت: «همیشه از خواندن تک تک ترجمههای کتابم متحیر میشوم، چون فکر میکردم پدینگتون اساسا یک شخصیت انگلیسی است.» هیسکات ویلیامز، اول جولای (10 تیر)
شاعر تندرو و افراطی انگلیسی، که نمایشنامهنویس، بازیگر، ترانهسرا، نقاش، مجسمهساز و شعبدهباز نیز بود، در ۷۵ سالگی از بیماری ریه مُرد. کلایو بارنز در سال ۱۹۷۰ در نقد یکی از نمایشهای ویلیامز نوشت: «اگر ماشین تحریر ویلیام باروز را بردارید، کمی مهارت مارشال مکلوهان را به آن اضافه کنید، به اضافه کمی علوم عمومی، چند کتاب کمیک و یک خرده روانشناسی عمومی و همه اینها را با نفرت روی حرارت کم بپزید، آنوقت نمایشی شبیه به AC/DC ویلیامز خواهید داشت.» لیو شیائوبو، ۱۳ جولای (22 تیر)
لیو شیائوبو، مقالهنویس و شاعر چینی که به خاطر انتقادهایش از دولت چین و به جرم تلاش در براندازی حکومت در زندان بود، در ۶۱ سالگی بر اثر سرطان کبد درگذشت. او زمانی که در زندان بود جایزه صلح نوبل را دریافت کرد. شیائوبو نماد واقعی انسانی بود که برای آزادی، دموکراسی و زندگی در دنیایی بهتر جنگید. سم شپرد، ۲۷ جولای (5 مرداد)
برنده جایزه پولیتزر، نمایشنامهنویس و بازیگر آمریکایی در ماه جولای در ۷۳ سالگی به علت ابتلا به بیماری ALS درگذشت. کارهای او اغلب ناامیدکننده، آکنده از طنزی تلخ و نگاهی زیبا به حواشی زندگی در آمریکا بود. در نمایشنامههای شپرد تنها حقیقت انکارناپذیر سراب است... او دنیایی را نشان میدهد که هیچ چیز در آن ثابت نیست.
لیلیان راس، ۲۰ سپتامبر (29 شهریور)
روزنامهنگار افسانهای، لیلیان راس که هفت دهه در «نیویورکر» کار کرد و بیش از ۵۰۰ مقاله نوشت در ۹۹ سالگی درگذشت. مهارت ویژه راس این بود که سوژههایش را به افشای ناگفتنیترین مسائلشان تشویق میکرد.
ویلیام گاس، ۶ دسامبر (15 آذر)
نویسنده تجربی، مقالهنویس، منتقد و استاد فلسفه، ویلیام گاس ۹۳ ساله در خانهاش در سنت لوییز درگذشت. از او به عنوان اولین و یکی از بهترین استادان «جمله» نام برده میشود. گاس بیشتر به خاطر ساختن اصلاح «فراداستان» برای توصیف موقعیتی که در آن نویسنده خودش بخشی از داستان است شهرت پیدا کرد. او خودش یکی از بهترین متخصصان در این زمینه بود.
نظر شما