دوشنبه ۶ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۸:۴۰
جایزه هانس کریستین اندرسن  ۲۰۱۸ برندگانش را شناخت

ایکو کادونو از ژاپن و ایگور اولینکوف از روسیه برندگان جایزه هانس کریستین اندرسن ۲۰۱۸ شدند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از پابلیشرز ویکلی - ایکو کادونو از کشور ژاپن در حوزه تالیف و ایگور اولینکوف از کشور روسیه در حوزه تصویرگری جایزه هانس کریستین اندرسن را از آن خود کردند.

برندگان این جایزه در نشستی مطبوعاتی در پنجاه و پنجمین دوره نمایشگاه کتاب بولونیا معرفی شدند. ایکو کادونو در دور پایانی با نویسندگانی از فرانسه، سوئد، ایران و نیوزلند و ایگور اولینکوف با تصویرگرانی از آرژانتین، اتریش، چین، لهستان و سوییس رقابت داشتند.

ایکو کادونو، در سال ۱۹۳۵ در توکیو به دنیا آمده و آثار زیادی برای کودکان نسل‌های مختلف نوشته و ترجمه کرده است. او نزدیک به ۲۵۰ کتاب برای کودکان و نوجوانان منتشر کرده و بیش از ۱۰۰ اثر مربوط به این حوزه را به ژاپنی ترجمه کرده است.

شاید معروف‌ترین اثر کادونو «سرویس تحویل پستی کی‌کی» باشد که در ۱۹۸۵ در ژاپن منتشر شد و ترجمه‌‌ آن در سال ۲۰۰۳ در آمریکا روانه بازار شد. این کتاب که سرآغاز یک مجموعه داستان است، مورد اقتباس یک فیلم انیمیشنی از هایائو میازاکی قرار گرفت. در بیانیه جایزه آمده: «در اثر این نویسنده بزرگ ژاپنی جذابیتی وصف‌ناپذیر، همدردی و هیجان وجود دارد. با وجود اینکه کادونو به جاهای مختلفی در دنیا سفر کرده، داستان‌هایش عمیقا ریشه در ژاپن دارد و به ما نشان می‌دهد که ژاپن پر از انواع مختلف آدم‌های غیرمنتظره است.»

ایگور اولینیکوف، برنده امسال جایزه بهترین تصویرگر نیز در سال ۱۹۵۳ در روسیه به دنیا آمده و از سال ۱۹۸۶ شروع به فعالیت در حوزه تصویرگری کودکان کرده است. اولینیکوف پیش از آنکه تصویرگری داستان‌های اصلی و افسانه‌های کلاسیک را آغاز کند، به عنوان انیماتور در سویوزمولتی‌فیلم در مسکو فعالیت می‌کرد. هیئت داوران درباره هنر اولینیکوف گفت: «این تصویرگر استثنایی می‌تواند صفحات را چنان زنده تصویر کند که حسادت همتایانش را برانگیزد. او به مجموعه‌ای از شخصیت‌ها زندگی می‌بخشد و واژگان هنری، سبک و اشتیاق روسی را در کارهایش می‌آورد.»

در طول کنفرانس مطبوعاتی هیئت بین‌المللی کتاب برای نسل جوان، برندگان جایزه ترویج خواندن آساهی در سال ۲۰۱۸ نیز معرفی شدند. پروژه برنده امسال «انگشتان رویایی» نام دارد. این بخش از جایزه که در سال ۱۹۸۶ راه‌اندازی شد و حامی مالی آن روزنامه آساهی شیمبون است، به گروه یا موسسه‌ای تعلق می‌گیرد که فعالیت‌های برجسته‌ای در کمک به پیشرفت برنامه‌های مطالعه کودکان و نوجوانان دارد.

جایزه هانس کریستین اندرسن که گاها نوبل کوچک هم خوانده می‌شود، یک جایزه بین‌المللی است که هر دو سال یک بار از طرف هیئت بین‌المللی کتاب برای نسل جوان  (ibby) به نویسندگان و تصویرگران در زمینه ادبیات کودک تعلق می‌گیرد و شامل دو جایزه است که به یک نویسنده و یک تصویرگر اهدا می‌شود.

این جایزه از معتبرترین جوایز ادبی در حوزه ادبیات کودکان است که اصلی‌ترین هدف آن بالا بردن مهارت‌های ادبی کودکان و نوجوانان و فرصت دادن به کودکان سرتاسر دنیا برای بهره‌مندی از آثار برجسته با استانداردهای بالاست.

هیئت داوران امسال بر کیفیت بالای بسیاری از آثار ارسالی، علی‌الخصوص آثاری که در فهرست کوتاه بودند تاکید داشتند. با توجه به این، هیئت داوران تصمیم گرفتند فهرستی از ۱۵ کتاب برجسته تهیه کنند که در طول کار آنها را خوانده و معتقدند این آثار از کیفیت بالایی برخوردارند و باید به طور گسترده به زبان‌های مختلف دنیا ترجمه شوند. نخستین معیار برای انتخاب فهرست کوتاه و برندگان، برتری در نوشتن و هنر بود. آنچه برای هیئت داوران از اهمیت بالایی برخوردار بود توانایی نویسنده یا تصویرگر در برقراری ارتباط با کودکان بود: استفاده از صدا، اعتبار بخشیدن به دنیای کودک، توانایی برقراری ارتباط با کودکان سرتاسر دنیا حتا اگر اثر از نظر فرهنگی متناسب با فرهنگ خالق آن بوده باشد. هیئت داوران همچنین مایل به کشف تمایل خالق اثر در پدیرفتن ریسک‌های خلاقانه بود. اما در نهایت انتخاب این نویسندگان و تصویرگران برای فهرست کوتاه، برندگان و ۱۵ کتاب برگزیده هیئت داوران و توصیه به ترجمه آنها در سرتاسر دنیا، به سبب این باور صورت گرفت که این آثار باید توسط کودکان در سرتاسر دنیا خوانده شوند، در دسترس آنها قرار گیرند، برایشان معنی‌دار باشد، زندگی و درک آنها را ارتقا بخشد و در زمانه‌ای که بسیاری از پل‌ها شکسته شده‌اند، برایشان پل بسازد.

دیگر نامزدهای دریافت جایزه هانس کریستین اندرسون ۲۰۱۸:
نویسندگان:
ماری-آیود موریل از فرانسه
فرهاد حسن‌زاده از ایران
جوی کولی از نیوزیلند
آلف استارک از سوئد که متاسفانه تابستان سال گذشته درگذشت.

تصویرگران:
پابلو برناسکونی از آرژانتین
لیندا ولفزرابر از اتریش
ژیونگ لیانگ از چین
ایونا چمیلیوسکا از لهستان
آلبرتاین از سوییس

این جایزه به نام هانس کریستین اندرسن، نویسنده دانمارکی است. تاکنون پنج ایرانی در بخش‌های تالیف و تصویر نامزد دریافت جایزه بین‌المللی اندرسن شده‌اند. امسال نیز فرهاد حسن‌زاده، نویسنده کودک و نوجوان، یکی از نامزدهای نهایی دریافت این جایزه بود.
 

کنفرانس خبری اعلام برندگان


 ایگور اولینکوف، تصویرگر روس پس از اعلام نامش به عنوان برنده

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • خوشحال ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۱/۰۷
    روسیه و ژاپن. بهترین های ادبیات کودک.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها