کتاب «مفهومشناسی بافتار و ساختار شهرستان کرج» در نمایشگاه کتاب تهران برای نخستین بار عرضه شد.
پیشگفتار آغازگر کتاب است که نویسنده در این پیشگفتار به اهمیت شهرشناسی و مفهومشناسی و تفاوت بین این دو پرداخته است و در زوایایی دیگر نقش و جایگاه نویسنده و محقق و تفاوت این دو را در شهرشناسی و مفهوم شناسی بیان داشته است.
کتاب حاوی 7 فصل متفاوت است. نگارنده در فصل نخست به اتیمولوژی شهر کرج از دیروز تا امروز توجه ویژه داشته و در این فصل به موضوعاتی چون واژه کرج از لفظ تامعنا، نگاهی به تاریخچه شهر کرج، تاریخچه علمی و مراکز علمی و آموزشی شهر کرج و مکانهای تاریخی و فرهنگی، صنعتی و جاذبههای گردشگری شهر کرج اشاره داشته است و در هر کدام از این زیر فصلها، با مفاهیمی تحلیلی و تشریحی از جانب نویسنده برخورداریم.
فصل دوم درآمدی بر مقوله راه رفتن، جمعیت و مهاجرت در شهر کرج است. در این فصل نگارنده به ریشهیابی واژه راه رفتن، جمعیت و مهاجرت پرداخته و هویت و اهمیت این گفتارها را در این شهرستان بازگو کرده است.
در فصل سوم کتاب با عنوانی چون کرج و مقولهای به نام زیباشناختی روبهرو هستیم که در این فصل نگارنده ابتدا واژه زیباشناختی را در ابعاد مختلف ریشهیابی کرده و بر همین مبنا شهرستان کرج را از لحاظ زیباشناختی به چهار صورت مصور تقسیم کرده است که این چهار صورت عبارتند از 1-بافتار طبیعی ـ زیباشناختی طبیعی 2- بافتار مصنوعی ـ زیباشناختی مصنوعی 3-بافتار انسانی ـ زیباشناختی طبیعی و مصنوعی 4- بافتار هنری ـ زیباشناختی طبیعی و مصنوعی و 5- بافتارآب و هوا ـ زیباشناختی طبیعی.
در فصل چهارم کتاب بحث گذری مفهومی به توریسم در شهر کرج به میان آمده است که در این بخش از کتاب با موضوعاتی چون 1-توریست و توریسم از لفظ تا معنا 2-نگرهای به توریسم سنتی و صنعتی 3-نقش جامعه پذیری و فرهنگ پذیری در صنعت گردشگری در شهر کرج و 4-اماکن طبیعی و تفریحی و گردشگری در شهر کرج محل بحث و نظر است به طوری که نویسنده در هر کدام از این موضوعات بحث مفهوم شناسی را در ارتباط با گردشگری در زوایایی متفاوت به تصویر میکشد. دیگر فصل از کتاب مبحث زبان، گویش، لهجه، ادبیات و موسیقی در شهر کرج است.
بخش دیگر از کتاب که بخش ششم است؛ در ارتباط با مقوله قوم و بود طبقاتی و نمود طبقاتی در شهرستان کرج است. نگارنده در این بخش با نگاهی مردمشناسانه و جامعهشناسانه ابتدا بحث قوم و طبقه را ریشهیابی میکند و بعد به بود طبقاتی و نمود طبقاتی و اهمیت و جایگاه قوم، طبقه و بود طبقاتی و نمود طبقاتی در شهرستان کرج میپردازد و بخش پایانی کتاب نیز شامل تصاویر مکانهای دیدنی شهر کرج است که نویسنده در این بخش تعداد 52 تصویر از جاذبههای تاریخی، باستانی و آبی و ... شهر کرج را در این کتاب لحاظ کرده است.
مهمترین نقش و اهمیت کتاب در این است که نویسنده به جای پرداختن به دالها (نشانههای) شهر کرج به مدلولها (مفاهیم و تأویل متن) شهر کرج توجه بیشتری دارد و اغلب بخشهای کتاب ریشهیابی و شناختِ مفاهیم است. پاپی علاوه بر این اثر دارای پیشینهای تجربی در این راستا است زیرا که کتاب قطور «چشمانداز گردشگری ایران و جهان» را در سال 1389 در هزار صفحه با 150 عدد عکس رنگی توسط انتشارات راه کمال تهران به چاپ رسانده است و این کتاب از کارنامههای خوب نویسنده در حوزه گردشگری و جهانگردی به شمار میرود.
کتاب «مفهومشناسی بافتار و ساختار شهرستان کرج» در غرفه انتشارات مدیر فلاح کرج در سی ویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب ارائه میشود.
نظر شما