دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۳
خوشحالیم که در واسپاری نمایشگاه کتاب به صنف به عقب برنگشتیم

سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سوال ایبنا مبنی بر بحث واسپاری‌ فعالیت‌های نمایشگاه کتاب تهران به اعضای صنف گفت: خوشحال هستیم که به عقب برنگشتیم، چراکه خیلی‌ها می‌خواستند اختلاف‌نظرها به نقطه‌ای برسد که بالاخره بگویند صنف نمی‌تواند این مسئولیت را به عهده بگیرد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ظهر امروز (دوشنبه 17 اردیبهشت) در حاشیه بازدید از سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران و در جمع خبرنگاران، با اشاره به رویکرد کلی دولت در بحث واسپاری مسئولیت‌ها به تشکل‌های نشر، گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پنج سال اخیر بحث واسپاری‌ها را تعقیب کرده است و ما نیاز داریم نهادهای مدنی و مجموعه‌های صنفی هرچه بیشتر تصدی‌ها را عهده‌دار شوند و دولت در نقش سیاستگذاری، نظارت و حمایت قرار گیرد.
 
وی ادامه داد: اصل 44 فقط به حوزه اقتصاد محدود نمی‌شود، بلکه به گفته مقام معظم رهبری، فرهنگ نیز مشمول اصل 44 است. اینکه دولت در حوزه فرهنگ مشابه حوزه اقتصاد به اصل 44 عمل کند و تصدی‌گری‌های خود را کاهش دهد نیز رویکرد کلان حاکمیت و دولت است.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به فعالیت نهادهای صنفی در کشورمان، گفت: نهادهای مدنی و صنفی در کشور ما چنین سابقه طولانی‌ای ندارند و طبعا زمانی که واگذاری اتفاق می‌افتد باید با این مسیر همراهی کنیم تا قضیه جلو برود، طبعا مجموعه‌ها و نهادهای صنفی در کنار هم قرار می‌گیرند تا ساختار و اشتراک منافع خود را پیدا کنند و رقابت‌ها را کنار بگذارند، زمان نیاز دارد.
 
صالحی درباره طولانی شدن روند فعالیت شورای برنامه‌ریزی نیز گفت: بحث نمایشگاه، مشکلاتی را در این قسمت داشتیم تا شورای برنامه‌ریزی شکل گرفت، البته زمان‌هایی را از دست دادیم که به علل مختلفی رخ داد. بعد از نمایشگاه سال گذشته، جلساتی با صنف داشتیم تا هرچه زودتر جلسات خود را برگزار کنند اما نامشخص بودن فضای دولت بعدی، حضور من در هیات دولت و... موجب شد که زمان به تاخیر بیفتد.
 
به گفته وی، بعد از شکل‌گیری دولت دوازدهم، بحث‌هایی در شورای برنامه‌ریزی شکل گرفت و بعد از اتفاق‌نظر، زمان‌هایی از دست رفت که زمان‌های خوبی برای برنامه‌ریزی مناسب‌تر بود اما خوشحال هستیم که به عقب برنگشتیم، چراکه خیلی‌ها می‌خواستند این اتفاق بیفتد و می‌خواستند این اختلاف‌نظرها به نقطه‌ای برسد که بگویند صنف نمی‌تواند این مسئولیت را به عهده بگیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: اما شورای برنامه‌ریزی اگرچه دیرهنگام اما با زحمات صنف و معاون فرهنگی که با سعه‌صدر زیادی این مسیر را تعقیب کرد تا این اتفاق عقب‌گرد نداشته باشد و امسال نیز صنوف در هفت کمیته عهده‌دار مسئولیت هستند و مطمئن هستم تجربیات انباشته اگرچه مشکلاتی داشته است اما باید تلاش کنیم نهادهای مدنی مقتدری در حوزه نشر داشته باشیم که بتوانیم احساس کنیم کار در حوزه فرهنگ و نشر به اصحاب حوزه نشر و فرهنگی در دوره ما برسید.

اجرایی شدن تخصیص ارز 4200 تومانی در نمایشگاه کتاب
وی در بخش دیگر صحبت‌های خود با اشاره به مشکلات ارزی کتاب‌های خارجی در نمایشگاه کتاب تهران، گفت: در ارتباط با خرید کتاب‌های خارجی، با توجه به نوسانات ارزی که پدید آمده بود و تصمیم دولت بر اینکه خریدهای رسمی با ارز 4200 تومانی اتفاق بیفتد، دیروز در کمیته ارز با پیگیری‌های دکتر جهانگیری و همکاری بانک مرکزی و همکاران ما در معاونت فرهنگی رخ داده بود،‌ خوشبختانه امروز به نتیجه رسیدیم.
 
صالحی افزود: از بعد از ظهر امروز، تمام خریدهایی که در بخش خارجی اتفاق خواهد افتاد، بر مبنای ارز رسمی 4200 تومان خواهد بود. ما نامه را از قبل نمایشگاه تنظیم کرده بودیم اما با مراحلی که در سیر اجرایی قضیه داشت، چند روزی تاخیر داشت و دیروز به راهکار اجرایی رسیدیم که خوشبختانه از امروز بعد از ظهر اجرایی شده است.
 
وی با اشاره به توافق ناشران لاتین و عربی، تاکید کرد: این توافق را با ناشران داشتیم که تامین ارز آن‌ها را بر مبنای نرخ 4200 تومان داشته باشیم.
 
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره حضور نمایشگاهی برخی ناشران در نمایشگاه امسال که تنها کتاب‌های خود را نمایش می‌دهند و فروش ندارند، توضیح داد: این موضوع پدیده تازه و قابل توجهی است که این پدیده به عنوان اینکه می‌تواند بخش فروشگاهی کتاب را به بخش نمایشگاهی نزدیک کنیم، یک ایده قابل توجه است اما از آنجا که  پدیده تازه‌ای به شمار می‌آید، شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب در سال آینده می‌تواند به آن به عنوان پدیده‌ای قابل توجه و قابل حمایت نگاه کند.
 

صالحی همچنین درباره مکان سال آینده نمایشگاه کتاب تهران، یادآور شد: به‌طور طبیعی ما می‌خواهیم که شرایط بهتری از نظر مکان برای ناشران و بازدیدکنندگان داشته باشیم اما احداث و اختصاص یک مکان فقط برای نمایشگاه کتاب تهران مقرون به صرفه نیست.

وی درباره برخی گزینه‌های پیشنهادی در این زمینه، گفت: از میان گزینه‌های مطرح شده؛ شهر آفتاب و مصلای امام خمینی (ره) وجود دارد و باید ببینیم کدام یک از این مجموعه‌ها برای ناشران و بازدیدکنندگان نمایشگاه، رضایت‌بخش است. اگرچه ممکن است هیچ کدام از آن‌ها نمره 20 نگیرند، اما مهم این است که در فاصله نمراتی که می‌گیرند، کدام یک مقبول‌تر است.
 
صالحی یادآور شد: با این نگاه امسال حضور در مصلا را ارزیابی می‌کنیم، ارزیابی‌های در حال اجرا و پس از اجرا را خواهیم داشت. در این راستا بازدیدی به شکل مجزا  داشتم و از مردم و ناشران سوال کردم. همچنین در کنار آن ارزیابی‌های علمی‌تر نیز اتفاق می‌افتد و امسال به شرایط مصلا دقت می‌کنیم و نمره می‌دهیم تا این تحقیق مبنایی برای تصمیمات سال آینده باشد.
 
اهمیت کاغذ از دارو و غذا کمتر نیست
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، درباره موضوع قرار گرفتن کاغذ در فهرست کالاهای ضروری نیز توضیح داد: وقتی قرار بر ارز 4200 تومان شد، دو نظر در فضای دولت بود؛ نخست اینکه همه کالاها با همین ارز محاسبه شود و هیچ کالایی کمتر از این قیمت محاسبه نشود و تک‌نرخی باشد که این موضوع مدافعانی در دولت داشته باشد و می‌توانیم در این فضا، جلوی پاره‌ای از اتفاقات و آمارهای غلط و فسادها‌ی پنهان گرفته می‌شود.
 
وی تاکید کرد: نگاه دومی نیز در این زمینه وجود داشت که کالاها را به کالاهای اساسی که در زندگی روزمره مردم موثر هستند تفکیک کنیم و اگر افزایش قیمت داشته باشیم، اثرات تورمی دارد و برای کالاهای غیر اساسی مبلغ 4200 در نظر گرفته شود و برای کالاهای اساسی 3800 تومان باشد و دولت بتواند 400 تومان مابه‌التفاوت را برای کالاهای اساسی تامین کند.
 
صالحی درباره برگزاری جلسات مختلف در این زمینه، گفت: برای این موضوع، گفت‌وگوهای مفصلی در فضای شورای اقتصاد و کمیته‌های مرتبط اتفاق افتاد و در مجموع به نظر آمد که این تفکیک در سال 97 بهتر است تا کالای اساسی را از کالاهای غیر اساسی جدا کنیم، وقتی بحث به تفکیک رسید، به نظرم آمد که باید کاغذ را نیز در فهرست کالای اساسی قرار داد.
 
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، همچنان که ما در حوزه واردات غذا و دارو نیازمند یارانه هستند،‌ کاغذ نیز به اعتبار اثری که در حوزه فرهنگی جامعه دارد، یارانه دریافت کند. وقتی بحث به مرحله دوم رسید استدلال‌ها را دولت قبول کرد و به همین دلیل خبر خوش می‌دانم که در فضای اجتماعی ما غیر از بحث اقتصادی که در حوزه نشر و مطبوعات تاثیر می‌گذارد، معتقدم که کاغذ مثل غذا و دارو اهمیت دارد.
 
صالحی همچنین درباره عدم اجازه پخش برخی کتاب‌های دارای مجوز در نمایشگاه کتاب گفت: بارها در طول سال‌های قبل مواردی بود که کسانی که در فضای مجموعه از نظر ارتباط و جایگاه حاکمیتی و سیاستگذاری و تصدی‌گری‌ ورود پیدا می‌کردند.

وی ادامه داد: این اتفاق به طور کامل حل شده است تا مجموعه‌های بیرون نخواهند به فضای نمایشگاه سرک بکشند و اگر در طول سال مجموعه‌ای مجوز نشر می‌گیرند افرادی که به نمایشگاه می‌آیند، بتوانند کتاب‌های منتشر شده را ملاحظه کنند و با این نگاه حرکت کردیم و ادامه مسیر می‌دهیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها