«مرکز اسناد انقلاب اسلامی»، «میراث مکتوب» و «مرکز بررسی اسناد تاریخی» از جمله ناشرانی هستند که کتابهایی در زمینه تاریخ معاصر ایران و علوم انسانی فعالیت میکنند. برخی از تازیههای کتابهای این ناشران در نمایشگاه پرفروش شده است. ایبنا در این گزارش نگاهی به این کتابها داشته است.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی از جمله ناشرانی است که مخاطب خاص دارد و خط مشی خود را بر مبنای فروش تعریف نکرده است. با این حال، کتابهایی از این ناشر در نمایشگاه کتاب تهران، مورد استقبال مخاطبان قرار گرفته است.
کتاب «تجربهای دیگر» با بیشترین استقبال از سوی مخاطبان، در صدر پرفروشهای کتاب غرفه موسسه فرهنگی، هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی قرار دارد. «1318» عنوان کتابی است که با زبانی شیوا و جذاب به روایت خاطرات رهبر معظم انقلاب اسلامی از سال 1318 تا 1395 میپردازد. چاپ اول «1318» در سیامین نمایشگاه کتاب تهران در اختیار مخاطبان قرار گرفت و در آستانه سی و یکمین دوره نمایشگاه کتاب و با توجه به استقبال بالای مخاطبان به چاپ ششم رسید.
کتاب «ملی- مذهبیها» در رتبه سوم پرفروشترین آثار غرفه موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی قرار گرفته است. «ملی-مذهبیها» عنوان کتابی است که به جریانشناسی نیروهای ملی- مذهبی در جمهوری اسلامی میپردازد. بر اساس این گزارش، کتابهای «نقش آیتالله خامنهای در مهار بحران 1388»، «بهائیان نظامی در حکومت پهلوی دوم» و «پرستوی دهلاویه» هم در رتبههای بعدی پرفروشهای غرفه موسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی در سیو یکمین نمایشگاه کتاب تهران قرار دارند.
اما این ناشر، چند عنوان کتاب جدید هم در این دوره از نمایشگاه دارد. کتاب «دست خدا بر نقاب؛ بازجستی بر کودتای نقاب(نوژه)»، نوشته مجید نجفپور از این جمله است.
این کتاب در هشت فصل تدوین شده است؛ ایران در آستانه یک انقلاب سیاسی، مذهبی و اجتماعی، کودتای نقاب (نوژه) توطئه سازمان یافته دستگاههای اطلاعاتی ، نقش گروههای سیاسی در همسویی با کودتای نقاب، ساختار تشکیلاتی کودتای نقاب، قبل از اجرای عملیات، بیرحمانهترین عملیات نظامی در تاریخ معاصر، فرجام یک توطئه، مخفیسازی کودتای نقاب. این کتاب با قیمت 23 هزار تومان منتشر شده است.
«بهائیان نظامی در حکومت پهلوی دوم» نوشته شاداب عسگری، از دیگر تازههای کتاب مرکز اسناد انقلاب اسلامی است.
یکی از مباحث مهم تاریخی حکومت پهلوی دوم، حضور فعال و تاثیرگذار بهائیان در ارتش شاهنشاهی است که از بدو تشکیل این حکومت تا آخرین روزهای حیات آن با قوت ادامه داشت. رشد و ارتقاء حداقل 45 نفر از بهائیان نظامی به درجات بالای نظامی و قرار گرفتن در سلک تیمساران شاهنشاهی، موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد. به خصوص آنکه، حضور این عده در راس هرم ارتش، با توجه به درجه و شغل آنها و خصوصا دیدگاه آنها نسبت به کشور، به طور حتم منشا تاثیرات غیر قابل انکاری در امنیت ملی ایران بود. در این اثر به موضوعاتی همچون اشتغال بهائیان در حکومت پهلوی دوم، عملکرد بهائیان نظامی در حکومت پهلوی، جایگاه نظامی گری در فرقه بهائیت، آشنایی با تعدادی از بهائیان نظامی و حضور آنها با هدف نفوذ پرداخته شده است.
این کتاب در سه فصل گسترده با نام پیدایش، تکوین بهائیت، جایگاه ارتش در حکومت پهلوی و بهائیان در ارتش پهلوی،در 734 صفحه تدوین شده و با قیمت 51 هزار تومان ارائه داده شده است.
«زندگینامه و خاطرات امیر عبدالله کرباسچیان» از تازههای کتاب مرکز اسناد انقلاب اسلامی است که فاطمه نظری آن را تدوین کرده است.
این مقاله حجاب در روزنامه خدنگ، زمانی چاپ شد که مرحوم نواب از مشهد برگشته بود و فدائیان اسلام، درهای مسجد شاه «امام» را از سه طرف به روی زنهای بیحجاب بستند. کسبه بازار هم اعلامیه زدند که به زنان بیحجاب جنس فروخته نمیشود.
این کتاب در 10 فصل تدوین شده است که عبارتند از زندگینامه امیر عبدالله کرباسچیان، خاطرات، سقوط دیکتاتوری رضا شاه، مرتدی به نام کسروی، آشنایی با نواب و عضویت در فدائیان اسلام، آشنایی و ارتباط با آیت الله کاشانی، اتحاد فدائیان اسلام و آیتالله کاشانی علیه دولت هژیر، ترور شاه و دستگیری فدائیان اسلام و آیت الله کاشانی، ملی شدن صنعت نفت، جدایی از فدائیان.
«زندگینامه و خاطرات امیر عبدالله کرباسچیان» با قیمت 22 هزار تومان و در 360 صفحه منتشر شده است.
پرفروشها و تازههای مرکز پژوهشی میراث مکتوب
در «میراث مکتوب» هم تازههای کتاب، از پرفروشها هستند. یکی از آنها «رساله هفت دستگاه موسیقی ایرانی» نوشته میرزا شفیع است که با پیشگفتار و تصحیح متن محسن محمدی منتشر شده است. این کتاب، فهرستی از نامها و اصطلاحات در موسیقی ایرانی است که در هفت دستگاه و یک خاتمه مرتب شدهاند. این نامها و اصطلاحات در موسیقی ایرانی است که در هفت دستگاه و یک خاتمه مرتب شدهاند. این نامها و اصطلاحات، بخش مهمی از دانش موسیقی ایرانی در دوره قاجار بوده که در نزدیک به صد صفحه و با قیمت 25 هزار تومان منتشر شده است.
کتاب «سیر و سلوک» تالیف خواجه نصیرالدین طوسی-597-672 ه.ق- با تصحیح، ترجمه و شرح انگلیسی سید جلال حسینی بدخشان هم از تازههای میراث مکتوب است که در گروه پرفروشها هم قرار گرفته است.
خواجه نصیرالدین طوسی یکی از بزرگترین دانشمندان جهان اسلام است که آثار و نگاشتههای او در شکلگیری و تطور دانش و اندیشه اسلامی و به ویژه شیعی انکارناپذیر است. یکی از این آثار که در واقع زندگینامه خودنوشت او به شمار میرود، «سیر و سلوک» نام دارد. این اثر به دلیل آگاهیهای بیمانندی که درباره زندگی، تحصیلات و تحولات نگارنده ارائه میکند، در میان مهمترین آثار او جای دارد. صراحت بیان، سلامت اندیشه، بررسی ظریف موضوع و سبک نگارش، این اثر را در میان بهترین زندگینامههای عقلانی در ادبیات اسلامی قرار داده است و افزون بر آن از نظر کلامی و فلسفی بیانگر ابعاد روحانی، هستیشناسانه و نظام فکری منسجم و مدون طوسی است. این کتاب با قیمت 19 هزار تومان منتشر شده است.
«سندبادنامه» از دیگر کتابهای پرفروش «میراث مکتوب» و تالیف محمدبن علی ظهیری سمرقندی -قرن ششم هجری- است که با مقدمه و تصحیح سید محمد باقر کمالالدینی منتشر شده است. محمد بن علی بن حسن ظهیری، کاتب سمرقندی از مترسلان و کاتبان بزرگ ایرانی در قرن ششم هجری و از پادشاهان آل افراسیاب بوده است. «سندباد نامه» یکی از کهنترین، مشهورترین و زیباترین آثار ادبی زبان فارسی در آداب کشورداری و رفتار ملوک با رعایا است که از حیث ساختار و ترکیب، شبیه کلیله و دمنه نصرالله منشی است. این اثر با نامهای دیگری همچون حکیم سندباد، داستان هفت وزیر، هفت فرزانه، کتاب مکرالنساء، قصه شاهزاده و هفت وزیر و... نیز شناخته میشود.
از دیگر کتابهای پرفروش «میراث مکتوب»، «جامعالصنایع» است که آشپزینامه از عصر قاجار است و از مولفی ناشناخته که به کوشش ایرج افشار منتشر شده است.
کتاب «الکنز الکبیر» تالیف احمد بن محمد مسکویه الرازی، تالیف احمد بن محمد مسکویه الرازی، از دیگر کتابهای تازه میراث مکتوب است که به زبان عربی منتشر شده است. «الرسائل و المکاتب» از احمد بن مسکویه،کتاب دیگری است که برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب امسال منتشر شده و به زبان عربی است.
«الرحله المکیه» تاریخ سیاسی و اجتماعی مشعشعیان و تالیف سیدعلی بن عبدالله مشعشعی است که با ترجمه و اضافات نورالدین محمدبن نعمت الله جزایری منتشر شده و مقدمه و تصحیح و تعلیقات از عارف نصر است. اهمیت این کتاب در آن است که به دست یکی از بزرگان و والیان مشعشعی نوشته شده است.
بنابراین این کتاب منعکسکننده نگاه از درون به ساختار سیاسی و اجتماعی آنها است. گر چه اصل عربی این نسخه در دسترس است، لیکن ترجمهای از بخش تاریخی آن نیز توسط نورالدین محمد بن نعمتالله جزایری و به دستور یکی از شاهزادگان قاجار به نام محمد علی میرزای قاجار فراهم آمده است. از این رو چاپ و نشر این ترجمه، در کنار چاپ اصل عربی نسخه که از مدتهای پیش توسط راقم دنبالهگیری شده، میتواند راهگشایی برای تعمیق پژوهشهای بعدی در خصوص تاریخ مشعشعیان باشد.
آثار پرفروش مرکز بررسی اسناد تاریخی
مجموعه چهار جلدی «انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک در استان هرمزگان»، مجموعه سه جلدی «انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک در استان کرمان»، و همینطور کتابهای آیتالله العظمی حسینی نوری همدانی و کتاب دو جلدی «ناصر مکارم شیرازی به روایت اسناد ساواک» از جمله پرفروشهای انتشارات مرکز بررسی اسناد تاریخی هستند.
چهار کتاب از مجموعه «رجال عصر پهلوی به روایت اسناد ساواک» هم از تازهها و پرفروشهای این نشر هستند؛ سپهبد علی کیا و سازمان کوک، منصور روحانی، عطاالله خسروانی، حبیب الله ثابت پاسال.
نظر شما