چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۸:۴۸
حبیبی: انتشار شرح کلیات قانون راهی جدید برای محققان طب اسلامی باز  می‌کند

نجفقلی حبیبی در مراسم رونمایی از سه اثر تازه منتشر شده کتابخانه مجلس در اهمیت کتاب «شرح مشکلات کتاب القانون» تألیف فخر رازی گفت: این اثر نخستین شرح قانون است که به چاپ می‌رسد و امیدوارم انتشار شرح کلیت قانون راهی را برای محققاتی که در حوزه طب اسلامی تلاش می‌کنند، باز کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم رونمایی از  سه اثر تازه منتشر شده کتابخانه مجلس به نام‌های  «المختارات من مخطوطات ترکیا» تألیف مرحوم استادسید عبد العزیز طباطبایی، به کوشش سید محمد حسین حکیم، «شرح مشکلات کتاب القانون» تألیف فخر رازی، تصحیح و تحقیق دکتر نجفقلی حبیبی و «مناهج الطالبین فی معارف الصادقین» تألیف هلالی قزوینی، تصحیح و تحقیق دکتر بهنام چهارشنبه 19 اردیبهشت در نهمین روز برگزاری در سالن اردیبهشت سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.
 
این مراسم با حضور حجت‌الاسلام سید علی عماد، رئیس کتابخانه مجلس و حجت‌الااسلام احمدی ابهری برگزار شد و دکتر نجفقلی حبیبی، استاد دانشگاه و پژوهشگر فلسفه اسلامی و سید محمدحسین حکیم، پژوهشگر نسخ خطی مطالبی را در مورد آثار یاد شده، ایراد کردند.

حبیبی در این مراسم به ارائه توضیحاتی درباره «شرح مشکلات کتاب القانون» فخر رازی پرداخت و گفت: قانون ابن‌سینا یکی از مهم‌ترین کتاب‌های طبی جهان است و قرن‌هاست کتاب درسی و آموزشی اروپاییان بوده است. متن این کتاب دشواری‌های زیادی دارد و علمای دوره اسلامی از همان دوران بر این کتاب شرح‌های مختلفی نوشتند. در سال‌های 2012 و 2013 میلادی سازمان ملل اعلام کرد به کشورها که برای هزارمین‌سال تالیف کتاب قانون جشن بگیرند. چراکه این کتاب تاثیر بسیاری در سلامت و بهداشت انسان‌ها داشته است.

وی افزود:  قطب‌الدین شیرازی در قرن هفتم کتابی در شرح قانون نوشت. اما شرح فخررازی بر کتاب قانون کامل‌تر از بقیه شروحی است که بر این کتاب نوشته شده است. قطب‌الدین در شرحی که در کتاب التحفه‌السعدیه نوشته است ایراداتی را که فخر رازی بر کتاب قانون می‌گیرد جواب می‌دهد. این کتاب اولین شرح قانون است که به چاپ می‌رسد و امیدوارم بتوانم برخی از شروح مهم آن را منتشر کنم. همچنین امیدوارم انتشار شرح کلیت قانون راهی را برای محققانی که در حوزه طب اسلامی تلاش می‌کنند، باز کند.



«المختارات من مخطوطات ترکیا» در مخازن خطی ترکیه

حکیم در این نشست درباره اهمیت امپراتوری عثمانی در کتاب‌پردازی در جهان اسلام اظهار کرد: منطقه شبه‌قاره هند، کشور ایران و عراق، امپراطوری عثمانی و شمال آفریقا، حوزه‌های اصلی کتاب‌پردازی اسلامی هستند. یکی از این تمدن‌ها که بیشتر از سایرین مورد توجه پژوهشگران مختلف قرار گرفته است منطقه امپراتوری عثمانی است که این امر دلایل مختلفی دارد. نخست اینکه در این امپراتوری طبقات مختلف کتابخانه‌های مختص خود را تاسیس می‌کردند از سوی دیگر به دلیل ثبات نسبی که این تمدن داشت کتاب‌ها در این امپراتوری بیشتر گسترده شدند و همین امر باعث شد اکثر این کتاب‌ها به پایتخت امپراتوری عثمانی منتقل شود.

وی در ادامه گفت: مرحوم سیدعبدالعزیز طباطبایی در چندین سال متوالی به کشور ترکیه سفر کرد. او در این سفرها نسخ خطی را دید و یادداشت‌برداری کرد. اکثر اوقات آثاری که مولفانشان شیعه بودند یا تمایلات شیعه داشتند و یا کتاب به علمای شیعه و امامان شیعه ربط پیدا می‌کرد توجه او را جلب می‌کرد. مرحوم طباطبایی گزیده‌ نسخه‌های خطی این تمدن را در کتاب خود گرد آورد و به ما عرضه کرده است که خوشبختانه کتابخانه مجلس آن را منتشر و در اختیار همگان قرار داد. یکی از نکات برجسته این کتاب تصاویر بسیار زیادی است که در آن استفاده شده است. با استفاده از این عکس‌ها می‌توانیم انواع و اقسام تذهیب و خطوط اسلامی و... را مشاهده کنیم.
 
سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 22 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها