کتابهای «سنگلج» و «دارالفنون» رونمایی شدند
فارغالتحصیلان دارالفنون از مبلغان مشروطه و دموکراسی بودند
ناصر تکمیلهمایون در مراسم رونمایی از کتابهای «سنگلج» و «دارالفنون» گفت: فارغالتحصیلان دارالفنون از مبلغان مشروطه و دموکراسی بودند. زمانی که افراد در سفارت انگلیس تحصن داشتند فارغالتحصیلان دارالفنون و مدرسه علوم سیاسی زیر چادرهای تحصنکنندگان به گفتوگو درباره قانون، مشروطیت و جمهوریت میپرداختند و این نشاندهنده تاثیرات این افراد است.
تکمیلهمایون در این نشست با تاکید بر جایگیری کتابهای تهرانپژوهی در بخش دانشگاهی نمایشگاه کتاب عنوان کرد: اساسا آثاری که به تحولات فرهنگی و اجتماعی تهران میپردازد از جنس کارهای دانشگاهی است و باید در این رده قرار گیرد.
وی در ادامه توضیحاتی را درباره شکلگیری دارالفنون ارائه کرد و گفت: از گذشته تاکنون نهادهای فرهنگی و آموزشی مکان کتابفروشیها را تعیین میکردند و با نقل و انتقال این مکانها مکان کتابفروشیها نیز تغییر میکرد بهطور مثال میتوانیم روند تغییر مکان کتابفروشیها را از چهارراه مخبرالدوله تا دانشگاه تهران دنبال کنیم. در اروپا نیز دقیقا چنین فرایندی حاکم است بهگونهای که در اطراف دانشگاه سوربن کتابفروشیها دیده میشود و اساسا در مکان تفریحی مانند شانزلیزه کتابفروشی نمیبینید.
به گفته این استاد جامعهشناسی تاریخی، انتشارات مدرسه نیز کوششهایی را در جهت چاپ کتابهای درسی دارالفنون داشته است. درباره دارالفنون سندها و مکتوبات بسیاری موجود است و افراد زیادی هم درباره آن کتاب نوشتند و جدیدترین کتاب من نیز ذیل پروژه تهرانپژوهی به دارالفنون پرداخته و اینکه چرا به عنوان یک نهاد در جامعه ما پدید آمده و از منظر جامعهشناسی آموزشی قابل بررسی است.
تکمیلهمایون در بخش دیگری از سخنانش به تاثیرات اجتماعی دارالفنون اشاره کرد و گفت: زمانی که افراد در سفارت انگلیس تحصن داشتند فارغالتحصیلان دارالفنون و مدرسه علوم سیاسی زیر چادرهای تحصنکنندگان به گفتوگو درباره قانون، مشروطیت و جمهوریت میپرداختند و این نشاندهنده تاثیرات این افراد است.
وی تاکید کرد: فارغالتحصیلان دارالفنون از مبلغان مشروطه و دموکراسی بودند و شناختی که امیرکبیر از اهمیت این موضوع داشت موجب شکلگیری دارالفنون شد.
این استاد دانشگاه در ادامه سخنانش از تالیف کتاب دیگری با عنوان کتاب دانشگاه تهران در راستای تالیف مجموعه کتابهای تهران پژوهی خبر داد و گفت: این کتاب از دیدگاه تهرانشناسی توسط محسن حبیبی منتشر خواهد شد.
محمدحسین خوشنویس، مدیر دفتر پژوهشهای فرهنگی در این نشست توضیحاتی را درباره مجموعه تهرانپژوهی که سالهاست سلسله کتابهایی را درباره تهران منتشر میکند، ارائه کرد و گفت: بعد از سال 1368 دفتر پژوهشهای فرهنگی وارد بحث شناخت تهران از زاویهای متفاوت شد و تلاش این بود که طی مدیریت جدید شهرداری نوعی از گفتمان تازه درباره شهر آغاز شود و به سمت ارتقاء کیفیت مادی و معنوی در شهر برود.
وی افزود: در همین راستا بیان میشد که چنانچه حس تعلق به شهر در شهروندان ایجاد شود امکان مشارکت آنها در برنامهها بالا خواهد رفت به همین منظور پروژه تهرانپژوهی با چنین رویکردی فعالیت خود را با انتشار 58 کتاب ادامه داد. در همین راستا مناطق خاصی در تهران مانند سنگلج، عودلاجان و... برای تالیف کتابها انتخاب شدند و در ادامه نیز محلات و نقاط دیگری از تهران برای تالیف کتاب مورد شناسایی و در دستور کار قرار گرفتند.
وی با اشاره به تالیف کتابهای سنگلج و دارالفنون در همین راستا عنوان کرد: تلاش دفتر پژوهشهای فرهنگی تالیف کتاب در این حوزه است.
سیویکمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تا 22 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام برپاست.
نظر شما