پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۴
شهید مطهری انقلاب را یک اتفاق تصادفی و غیرقابل پیش‌بینی نمی‌دانست

حجت‌الاسلام نقویان در نشست رونمایی از کتاب «انقلاب اسلامی از دیدگاه فلسفه تاریخ» گفت: شهید مطهری تاکید می‌‌کند که انقلاب یک اتفاق تصادفی و غیرقابل پیش‌بینی نیست و تلاش کرده تا در کتابش زره زیبایی را از علوم مختلف به یکدیگر بافته و در نزد مخاطب ارائه دهد.

شبه گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نشست رونمایی از کتاب «انقلاب اسلامی از دیدگاه فلسفه تاریخ» نوشته شهید مرتضی مطهری عصر امروز با حضور حجت‌الاسلام ناصر تقویان، علی مطهری، عزت‌الله ضرغامی در سرای فرهیختگان مصلای امام‌خمینی(ره) برگزار شد.

حجت‌الاسلام نقویان در این نشست با بیان اینکه هرچه از انقلاب اسلامی می‌گذرد جای خالی شهید مطهری بیشتر احساس می‌شود، گفت: نبود شخصیت ایشان افکار و بحث‌های علمی‌شان بیش از پیش احساس می‌شود. اکنون با وجود آن‌که نزدیک به 40 سال از عمر انقلاب می‌گذرد اگر کسی بخواهد پاسخ مرتبط با حجاب را بدهد به کتاب مساله حجاب شهید مطهری ارجاع می‌دهد همچنین آثار ایشان در مباحث فنی و تاریخی مرجع قرار گرفته است. شهید مطهری برای جامعه کودکان داستان راستان را نوشته که از سوی یونسکو به آن جایزه داده شده است. بنابراین تیزبینی‌های بسیاری در شخصیت ایشان دیده می‌شود.

وی ادامه داد: شهید مطهری از شخصیت‌هایی بود که وقتی وارد یک موضوع می‌شد همه جوانب و اشکالات آن را درنظر می‌گرفت و به درستی به آن‌ها پاسخ می‌داد. همچنین همواره تلاش می‌کرد تا نگاه منصفانه را در اظهارات و نوشته‌های خود داشته باشد و این از امتیازات ویژه شهید مطهری است.

نقویان با اشاره به بیانات شهید مطهری درباره انقلاب اسلامی گفت: شهید مطهری اشارات بسیار نرم و ملایمی در این کتاب دارد و بیان می‌کند که چگونه انقلاب دگرگونی نیست بلکه دگر شدن است. و این نگاه مینیاتوری شهید مطهری بسیار قابل توجه است. او در کتابش در قالب بسته‌بندی از شعر، حکایات و استناد به نویسندگان خارجی تلاش می‌کند تا با زبان جذابی مفاهیم موردنظر را به مخاطبان خود منتقل کند.

وی در پایان گفت: شهید مطهری تاکید می‌‌کند که انقلاب یک اتفاق تصادفی و غیرقابل پیش‌بینی نیست و تلاش کرده تا در کتابش زره زیبایی را از علوم مختلف به یکدیگر بافته و در نزد مخاطب ارائه دهد.

ضرغامی در این نشست با بیان اینکه کتاب حاضر مجموعه‌ای از 5 سخنرانی شهید مطهری است که آخرین آن روز پیش از شهادتشان انجام شده گفت:‌ البته این به معنای کم‌اهمیت‌تر شدن 4 سخنرانی قبلی نیست. ایشان بعد از پیروزی انقلاب درباره موضوع فلسفه تاریخ سخنرانی کردند و مکرر درباره این موضوع سخنرانی کردند یکی از سخنرانی‌های شهید مطهری در 27 اسفندماه سال 57 انجام شده و تا سال آینده در تاریخ 10 اردیبهشت ماه 5 سخنرانی در این موضوع انجام گرفته است.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از نظریه‌پردازان پیش از انقلاب اسلامی وقوع این حادثه را محتمل نمی‌دانستند، گفت: شهید مطهری با نگاه واقع‌بینانه دانش گذشته را توانسته با اتفاقات کنونی تطبیق دهد این کتاب از آن جهت که سخنرانی است ساده‌تر و روان‌تر توانسته مطالب را به مخاطبان منتقل کند و نکته جالب توجه آن این است که شهید مطهری در سخنرانی‌های دوم و سوم مروری بر مباحث گذشته داشته که می‌تواند به فهم مخاطب کمک بیشتری کند.

ضرغامی اضافه کرد: در این کتاب همچنین شهید مطهری در پایان هر بحث چندین سوال را مطرح می‌کند که پاسخ به آن‌ها می‌تواند به درک مخاطب کمک کند. ایشان در این کتاب حرف‌های نو و جدیدی را بیان کرده و توانسته تعاریف اولیه‌ای را به خواننده دهد و آن را برای بحث آماده کند.

به گفته رئیس اسبق صداوسیما؛ شهید مطهری زمانی که می‌خواهد درباره تاریخ فلسفه بحث کند به صورت ابتدایی مباحثی را مطرح می‌کند و به نوعی از ساده‌ترین مطالب شروع کرده و ادامه می‌دهد.

وی با بیان اینکه شهید مطهری معتقد است جهان‌بینی مقدمه ایدئولوژی است افزود: شهید مطهری در کتاب «جامعه‌التاریخ» نگاه قرآنی را در مقابل نگاه‌های دیگر طرح نمی‌کند بلکه ابتدا نظریه‌های دیگر را مطرح کرده و بعد با پرداختن به نگاه قرآنی به مخاطب قابلیت‌های این رویکرد را نشان می‌دهد که این حاکی از توانمندی و هنرمندی شهید مطهری است.

وی با تاکید بر نگاه تعاملی که شهید مطهری در آثارش داشته عنوان کرد: ایشان در کتاب «جامع‌التاریخ» تاکید دارد که اصلاحات فرد ابتدا باید انجام شود و بعد جامعه می‌تواند اصلاح شود. او جامعه را یک موجود حیات‌دار می‌داند. وی بیان می‌کند که چگونه برخی از افراد جامعه‌شان را می‌سازند و برخی دیگر از آن خط می‌گیرند. و شهید مطهری از کسانی است که جامعه خود را ساخته است.

مطهری در این نشست با بیان اینکه نگاه شهید مطهری همواره به آینده بود گفت: استاد مطهری عالم به زمانه خود بود و همیشه بیان می‌کرد که کسی موفق‌تر است که نسبت به زمانه خود احاطه داشته باشد. مفاهیمی مانند آزادی، عدالت و... چنانچه در جمهوری اسلامی وجود داشته باشد به موفقیت‌ می‌رسد در غیر این صورت نمی‌توان نگاهی به آینده داشت.

وی ادامه داد: پیش از این کتاب آینده انقلاب چاپ شده بود که هم جنبه فلسفه تاریخ داشت اما ما مردد بودیم که به این کتاب مباحثی را اضافه کنیم یا خیر درنهایت تصمیم گرفتیم که در یک اثر مستقل این موضوع به چاپ برسد. مطالبی که در کتاب «انقلاب اسلامی از دیدگاه فلسفه تاریخ» نقل شده پیش از این در کتاب جامع‌التاریخ در قرآن ذکر شده است. شهید مطهری در این کتاب به سه قسم تاریخ اشاره می‌کند؛ نخست تاریخ نقلی است که در آن مورخان مطالبی را نقل می‌کنند. بخش دوم؛ تاریخ علمی است که در آن ما درباره حوادث تاریخ بحث می‌کنیم و رویکرد سوم فلسفه تاریخ است که در آن این حوادث را در حال شدن درنظر می‌گیریم.

به گفته وی، شهید مطهری مجموعه مباحثی را که در فلسفه تاریخ دارد در کتاب فلسفه تاریخ، «جامعه و تاریخ»،‌ «جلد پنجم مجموعه مقدمه برجامعه اسلامی» و «جامعه و تاریخ در قرآن» بیان کرده است البته در همین کتاب «انقلاب اسلامی از دیدگاه فلسفه تاریخ» نیز به این موضوع پرداخته است.

سی‌ویکمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 22 اردیبهشت در مصلای بزرگ امام برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها