محمد سلمانی دبیر چهارمین دوره جشنواره شعر نیاوران گفت: استقبال در بخش کلاسیک و سپید بسیار خوب بود اما متاسفانه استقبال خوبی از بخش شعر طنز نشد و به همین دلیل بخش طنز را از این دوره کنار گذاشتیم و آثار رسیده را نیز با توجه به آزاد بودن موضوع شعرها در بخش کلاسیک بررسی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: استقبال در بخش کلاسیک و سپید بسیار خوب بود اما متاسفانه استقبال خوبی از بخش شعر طنز نشد و به همین دلیل بخش طنز را از این دوره کنار گذاشتیم و آثار رسیده را نیز با توجه به آزاد بودن موضوع شعرها در بخش کلاسیک بررسی خواهیم کرد.
دبیر چهارمین دوره جشنواره شعر نیاوران در توضیح دلایل به حدنصاب نرسیدن بخش طنز گفت: شاید یکی از دلایل این باشد که بچههای طنز اخبارشان را از آنجایی که بچههای شعر کلاسیک و سپید دریافت میکنند، دریافت نمیکنند. طنز مراکز خاص خودش را دارد. برای مثال در هر شهری حوزه هنری پایگاههای قوی طنز محسوب میشود و دوستان طنزپرداز با این بخش در ارتباط هستند. در این چند روز پیگیر دلایل عدم شرکت طنزپردازان بودم و متوجه شدم که یکی از مشکلات اطلاعرسانی بوده است.
وی افزود: البته در آسیبشناسی انجام شده مشخص شد که اطلاعرسانی تنها یکی از مشکلات است و مشکلات دیگری مانند سختگیری داوران نیز وجود داشته است؛ چراکه بسیاری از دوستان معتقدند که در دورههایی داوران به طنزپردازان سخت گرفته و به آنها کارت زرد دادهاند. البته باید بگویم که همه این سختگیریها به این دلیل بوده که داوران آثار بیکیفیت مشاهده کرده بودند و این نکته را در پایان باید یادآور شوم که سختگیری داوران تنها به بخش طنز مربوط نمیشود و در همه بخشها چنین اتفاقی رخ داده است.
سلمانی با اشاره به شیوه داوریها در این دوره از جشنواره اظهار کرد: روز گذشته نامه داوران را امضا کردم و از آن طرف آثار نیز آماده شده است؛ بنابراین ظرف امروز و فردا آثار برای داوران ارسال خواهد شد. تعداد آثار ارسالی بسیار زیاد است و من پیشبینی میکنم که داوری آنها بیش از دو هفته زمان میبرد و بعد از آن ما نتایج را بررسی میکنیم و در صورتی که نیاز باشد، جلساتی را با حضور داوران برگزار خواهیم کرد.
وی ادامه داد: اسامی داوران در مراسم اختتامیه اعلام خواهد شد اما این نکته را باید بگویم که بخش قابل توجهی از داوران در این دوره تغییر کردهاند. فکر میکنم هفتاد درصد داوران جدید هستند و حتی ما در این دوره داورانی را از شهرستانهای مختلف داریم. البته بد نیست که بدانید تمامی آثار بهصورت کدگذاری شده به دست داوران میرسد و هیچگونه اسمی روی آثار نیست.
شاعر بهترین مجموعه شعر سال 96 به انتخاب خبرگزاری ایبنا، در توضیح اهداف این جشنواره گفت: ما تنها یک هدف از برگزاری جشنواره شعر نیاوران داشتیم و آن ارزشیابی شعرهای سراسر کشور بود تا بتوانیم حرکت شعر را بررسی کنیم و درباره آن نظر بدهیم. چهار دوره جشنواره شعر نیاوران را برگزار کردیم و هر دوره با دوره دیگر متفاوت بوده است و به دستاوردهای مختلفی دست پیدا کردهایم. افزایش کیفی و کمی جشنواره نیاوران در این چهار سال نشان میدهد که ما موفق عمل کردهایم .
وی افزود: یکی دیگر از اتفاقات مثبت جشنواره نیاوران کشف استعدادهاست و خوشبختانه این جشنواره توانسته استعدادهای ناشناخته و کمشناخته شده را به جامعه ادبی معرفی کند و در این حوزه موفق باشد؛ چراکه بیشتر برگزیدگان ما از شهرستانها بودهاند؛ شاعرانی که واقعا نه ما و نه داوران نمیشناختند اما همین افراد آمدند، برگزیده شدند و جامعه آنها را شناخت؛ بنابراین میتوان گفت که جشنواره نیاوران جشنواره کشف استعدادهاست.
شاعر مجموعه شعر «میخواهمت ای خواستهی غیر حضوری» با اشاره به مسیر جشنواره گفت: جشنواره شعر نیاوران، به جایگاه مد نظر رسیده است اما جشنواره زمانی به اعتبار میرسد که تداوم و استمرار داشته باشد. به نظر من اگر جشنواره نیاوران دو سه سال دیگر ادامه پیدا کند، به تک برند جوایز ادبی تبدیل میشود. امروز ما بسیار خوشحالیم که جشنواره شعر نیاوران، جای خالی و خلاءهای جشنوارههای دیگر را پر کرده است. شما ضعفهای جوایز را بررسی و آن را با نیاوران مقایسه کنید، بدون شک به این نتیجه میرسید که این ضعف در نیاوران پوشش داده شده است.
سلمانی در پاسخ به این سوال که آیا در سالهای آینده امکان بررسی کتاب وجود دارد، گفت: من خیلی بعید میدانم که جشنواره به این سمت برود؛ چراکه این کار باعث تداخل کار ما با خانه کتاب و جشنواره شعر فجر میشود و ما نمیخواهیم کار جایزه کتاب سال و جشنواره شعر فجر را انجام دهیم. در حال حاضر جشنواره شعر فجر تمرکز بسیار زیادی روی کتابها دارد و دلیلی ندارد که ما نیز این کار را انجام دهیم.
دبیر جشنواره شعر نیاوران در پایان گفت: امیدوارم متولیان فرهنگی ما را کمک کنند تا بتوانیم این جشنواره را به شکل مناسب ادامه دهیم. شما مطمئن باشید که اگر تلاشها و پیگیریهای یکی از این مدیران یعنی سیدعباس سجادی، مدیر بنیاد آفرینشهای نیاوران نبود، ما نمیتوانستیم این جایزه را ادامه دهیم. شاعران لطف میکنند و به این جایزه اعتماد میکنند و در آن شرکت دارند و ما از آن طرف انتظار داریم که مسئولان نیز حمایت کنند؛ خوشبختانه این حمایتها تا به امروز وجود داشته اما ما خواهان افزایش این حمایتها هستیم. ما چیز زیادی نمیخواهیم و تنها میگوییم که عملکرد جشنواره نیاوران را بررسی کنند و در مقایسه آن با سایر جشنوارهها بگویند که این جایزه به چه میزان حمایت نیاز دارد.
نظر شما