نوشتاري از احمد مسجد جامعی، عضو شورای شهر تهران و عضو هیات امنای موسسه خانه کتاب به مناسبت ايام شهادت امام صادق(ع)
خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)_ احمد مسجد جامعي: در روزهای اخیر به مناسبت شهادت امام صادق(ع) علیهالسلام حدیثی از ایشان زیاد شنیده و خوانده شد. در این حدیث از امام(ع) درباره تفاوت بنیامیه و آلمحمد(ص) در روش اداره امور آمده است که مشخصه حکومت بنیامیه شمشیر، زور و ستم است اما نشانه حکومت آلمحمد کوشش برای مدارا، همدلی، وقار، خویشتنداری، نیکرفتاری، پاکدامنی، کار و تلاش است. در این تعابیر معنای حکومت چیزی جدای از قدرت معمول سیاسی است. زیرا امام(ع) با این نشانهها درواقع میخواهند بفرمایند که ما هماکنون در قدرت هستیم و پس از این هم به این معنا امارت داریم؛ یعنی امارت داشتن در جمعآوری خراج، مالیات، نصب و عزل والیان و حاکمان نیست، بلکه قدرت حقیقی در نفوذ در دلها و قلبهای مردمان است. به همین سبب است که حکومت بنیامیه و امثال آنها قرنهاست که زیر خروارها خاک مدفون شده و باید در تاریخ آنها را جست، ولی حکومت آلمحمد(ص) بر دلها همچنان ادامه دارد و کلمات و گفتارشان به بحث و بررسی و تحلیل گذاشته میشود. به همین معنی سیدالشهدا(ع) به حکومت نرسید، ولی کدام حکومت مانند حکومت او بر دلها و جانها ساری و جاری است. این به تعبیر دیگر همان صحبت امیرالمومنین(ع) است که بارها ارزش صرف حکومت را از هرچیز بیارزشی، مانند لنگه کفش وصله خورده و عطسه بز کمبهاتر میدانست و حتی برای رسیدن به آن تلاش و کوششی بهکار نبرد و برعکس مکرر از انبوه مردم خواست که سراغ کسانی دیگر بروند.
امام(ع) در تشکیل شورای 6 نفره، پس از خلیفه دوم، حتی با گفتن پاسخ «نه » از خلافتی که پایهاش دروغ باشد بهراحتی گذشت؛ درحالیکه برخی میگویند بهتر بود امام(ع) در آن شرایط «آری» میگفت تا پس از کسب قدرت به اهدافی که داشت برسد. اما در فهم قدرت، از نگاه خلافت و آن حضرت تفاوت ماهوی وجود داشت. بهواقع هدف از تلاشهای آلمحمد(ص) در اداره امور خلاف عادات ذهنی حتی شیعیان نسبت به حکومت و نوع حکومت بود. از همین روست که حتی وقتی کسانی که با شعار خونخواهی واقعه کربلا و سیدالشهدا در زمان امام صادق(ع) برخاستند توجه ایشان را برنینگیخت و بعدها هم که به حکومت رسیدند مبانی آنها در حفظ حکومت، اگر بدتر از پیشینیان نبود، بهتر از آنها هم نبود؛ چنان که این کلام بارها تکرار میشد که قدر بنیعباس برافتد و ظلم بنیامیه برگردد. از این روست که مکرر شاهد هستیم، بنابر مأخذ امام صادق(ع) دقیقا آن گروهی از شیعیان را از کنار خود طرد میکرد و دعوت آنها را برای حکومت نمیپذیرفت که دریافتی جاهطلبانه از تعالیم اسلامی داشتند و نهایت تلاش آنها در رسیدن به حکومت خلاصه میشد.
این «نه» گفتن امام(ع) درست هممعنا با آن «نه» گفتن امیرالمومنین است. بهواقع هدف امام صادق(ع) حفظ همان محاسنی بوده که خود در حدیث پیش فرمودند. البته این امر، مانع از آن نیست که در کلام معصوم احکام مربوط به حکومت آمده باشد. تمام کتابهای حدیثی آکنده از روایاتی است مربوط به حدود و ثغور احکام شرع، ولی اگر امام صادق(ع) برای اجرای آن احکام در هر شکل و صورتی بر خود وظیفه میدانستند بایستی در سیره ایشان، رفتار دیگری را جستوجومیکردیم.
اجلاس رؤسای کتابخانههای ملی کشورهای بریکس با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کتابخانه دولتی روسیه برگزار شد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و رئیس کتابخانه ملی مصر در حاشیه اجلاس بریکس، به بحث و تبادل نظر درباره تقویت همکاریهای مشترک فرهنگی و علمی پرداختند.
پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری همزمان با هفته پژوهش 45 نشست تخصصی را در همکاری با مراکز آموزشی-پژوهشی و معاونتهای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی برگزار و در نمایشگاهدستاوردهای پژوهش، فناوری و فنبازار و پژوهشگاه شرکت خواهد کرد.
کتاب «طراحی در معماری شهری؛ تابلوهای اطلاع رسان و هدایتکننده مکانهای شهری و عمومی» نوشته سید مهدی نورانی در نوبت اول ۱۴۰۳ یا ۳۴۴ صفحه و قیمت ۶۸۵ هزار تومان به همت انتشارات کتابسرای میردشتی منتشر شده است.
زمانی میگفتند «مصر تألیف میکند، لبنان چاپ میکند و عراق میخواند»، اما اکنون دیگر این جمله را به کار نمیبرند. طبق آماری، که بسیاری آن را خوشبینانه میدانند، اکنون هر لبنانی بهطور متوسط سالی حدود سه کتاب میخواند، در حالی که شش سال پیش، این رقم به سالی بیش از پنج کتاب میرسید.
شیوا مقانلو مترجم و منتقد ادبی عنوان کرد: حدود ۱۰ سال است که رمان ایرانی به استانداردهای جهانی خود رسیده است، این هنر پیشتر یا بیش از حد در بند تکنیک بوده و یا زرد بوده است.
عباسزاده گفت: امسال ۲ هزار و ۵۸۵ اثر به دبیرخانه جشنواره رسید که بعد از ارزیابی اولیه آثار در دبیرخانه، ۲ هزار و ۳۰۸ اثر به گروه های علمی ۱۶ گانه و بخش بینالملل ارسال شد.
البرز - استادیار علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه خوارزمی گفت: کتابخانهها میتوانند با ایجاد و در اختیار قراردادن فضاهای مناسب و آموزش رایگان به افراد، فرصت راهاندازی یک کسب و کار کوچک را فراهم سازند.
اجلاس رؤسای کتابخانههای ملی کشورهای بریکس با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در کتابخانه دولتی روسیه برگزار شد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و رئیس کتابخانه ملی مصر در حاشیه اجلاس بریکس، به بحث و تبادل نظر درباره تقویت همکاریهای مشترک فرهنگی و علمی پرداختند.
البرز - مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری البرز گفت: کتابخانه محیطی امن برای عموم مردم و نیز عامل نخبهپروری است. آموزش و مهارتآموزی در کتابخانهها باعث شده مخاطبان بیشتری جذب این مراکز شود.
البرز – معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانههای عمومی کشور گفت: خوشبختانه امروز نهاد کتابخانههای عمومی کشور در موقعیتی است که به جرأت میتوان گفت این نهاد، دستکم در توجهدادن ذهن کتابداران و اصحاب آکادمی به مفهوم خدمات فراکتابخانهای، پیشگام و پیشقدم بوده است.
نظر شما