محور چین ـ پاکستان؛ ژئوپلیتیک نوین آسیا
کتاب حاضر نوشته اندرو اسمال است که محمدحسین دهقانیان آن را ترجمه کرده و با شمارگان هزار نسخه در 296 صفحه به بهای 25 هزار تومان منتشر کرده است.
در مقدمه کتاب آمده است: «چین و پاکستان همیشه متحدان نزدیک بودهاند و این روابط سنتی در پی همکاریهای سیاسی، اقتصادی، نظامی و متغیرهای مختلف ابعاد تازه و گستردهای پیدا کرده است. با نگاهی به شعارهایی از قبیل «روابط دو کشور بلندتر از کوه، عمیق تر از دریا و شیرین تر از عسل» تمایل دو کشور به تعمیق روابط را میتوان احساس کرد. محور چین و پاکستان همچنین یک نقش مرکزی در ژئوپلیتیک آسیا، از خیزش هند تا چشماندازهای افغانستان پس از آمریکا، و از تهدید تروریسم هستهای تا نقشه جدید معادن، بندرها و خطوط لوله، ایفاء میکند.
نویسنده در این کتاب مخاطب را با انبوهی از دادهها که نتیجه سفر به کشورهای چین، پاکستان، هند، افغانستان، ایالات متحده آمریکا و مصاحبه با مقامات رسمی و غیررسمی این کشورها است، مواجه کرده است. در مجموع کتاب حاضر مجموعهای بسیار ارزشمند در مطالعه روابط میان چین و پاکستان و تأثیر این روابط بر پویاییهای منطقهای و جهانی است.
بحران سوریه و بازیگران منطقهای
سیدعلی نجات این کتاب را نگاشته که با شمارگان هزار نسخه در 311 صفحه به بهای 20 هزار تومان در اختیار مخاطبان قرار گرفته است.
هدف از نگارش این کتاب، بررسی نقش بازیگران منطقهای در بحران سوریه است؛ ازهمینرو، در کتاب حاضر به نقش پنج بازیگر منطقهای تأثیرگذار در بحران سوریه، یعنی ترکیه، عربستان سعودی، قطر، رژیم صهیونیستی، و جمهوری اسلامی ایران بهصورت مقایسهای و هرکدام در فصلی جداگانه پرداخته میشود. پرسش اصلی کتاب این است که نقش بازیگران منطقهای در بحران سوریه چیست. فرضیه پژوهش این است که رقابت، تضاد منافع، و دیدگاههای متعارض بازیگران منطقهای موجب پیچیدگی، تشدید تحولات و تداوم بحران در سوریه شده است.
پرسشهای دیگر پژوهش نیز عبارتاند از: طیفبندی معارضان و حامیان داخلی نظام سوریه به چه شکل است؟ رویکرد سیاست خارجی بازیگران منطقهای درقبال بحران سوریه چه بوده است؟ بازیگران منطقهای برای پیشبرد اهداف خود در بحران سوریه چه سازوکارهایی را اتخاذ کردهاند؟ دلایل اتخاذ رویکردهای مختلف بازیگران منطقهای در بحران سوریه چیست؟ بحران سوریه چه چالشها و فرصتهایی را برای بازیگران منطقهای دربرداشته است؟ و در نهایت، سناریوهای پیشِ روی بحران سوریه کداماند؟
جامعه، سیاست و اقتصاد در چین امروز
ابوالفضل علمائیفر این کتاب را با شمارگان هزار نسخه در 184 صفحه به بهای 18 هزار تومان به مخاطبان ارائه داده است.
در کتاب حاضر تلاش شده است تا با ارائه جدیدترین مسائل مطرح در حوزههای سیاست، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ چین امروز، تصویری نسبتاً روشن از چین دهه دوم قرن بیستم نشان داده شود. نویسندگانی در این اثر به نگارش دست بردهاند که علاوهبر آشنایی با حوزههای پیشگفته، عموماً سالهای متمادی را در این کشور زیسته و از نزدیک جامعه چینی را درک و لمس کردهاند. برایناساس، امید است که این کتاب گامی مؤثر باشد در عرصه شناخت عمیقتر چین امروز.
فرصتها و چالشهای پسابرجام
کتاب حاضر را مصطفی دلاورپوراقدم تالیف کرده که با شمارگان هزار نسخه در 400 صفحه به بهای 35 هزار تومان به چاپ رسیده است.
کتاب فرصتها و چالشهای پسابرجام در ابتدا درصدد ترسیم فضای پیشابرجام و آرایش تحریمهای اعمالی بر جمهوری اسلامی ایران از لحاظ بینالمللی، سیاسی و اقتصادی است. نویسنده در بخش بعدی به بررسی محتوایی و موضوعی توافقنامه و چگونگی شکلگیری تعهدات و اجرای آن میپردازد. در ادامه کتاب وارد فضای پسابرجام شده و از یک سو نگاهی به فرصتها و دستاوردهای برجام برای جمهوری اسلامی ایران و طرفهای مقابل داشته و از سوی دیگر چالشهای سیاسی و اقتصادی آن را بررسی کرده و در آخر به ارائه راهبردهایی برای توانمندسازی امنیت ملی ایران در برابر آسیبهای احتمالی ناشی از برجام پرداخته است.
نویسنده اثر بهواسطه تجربه تحقیق و پژوهش در حوزه مسائل هستهای جمهوری اسلامی ایران، به خوبی توانسته تا از اسناد، آمار و دادههای عینی و مستند برای بررسی ابعاد مختلف برجام استفاده کند و با نگاهی علمی، به بررسی این توافق و نقاط قوت و ضعف آن بپردازد. نتیجه، اثری شده است که تا حد زیادی میتواند خلأ نبود یک کار دقیق و جامع درباره برجام را برطرف کند اگرچه خالی از اشکال نیست اما اثری منسجم، درخور، و جامع در این حوزه است.
قدرتهای بزرگ و ژئوپلیتیک
کتاب «قدرتهای بزرگ و ژئوپلیتیک» نوشته آحارون کلایمان با ترجمه مهناز محمدیزادگان در 336 صفحه به بهای 25 هزار تومان روانه بازار نشر شده است.
کتاب حاضر با مبنا قرار دادن رخدادها و رویدادهای بینالمللی و منطقهای که نظم جهانی فعلی را به چالش میکشند، تلاش دارد تا ذهن دانشجویان رشته روابط بینالملل و همچنین تحلیلگران و سیاستگذران را متوجه پیچیدگیهای پدیدههای بینالمللی کند. این پیچیدگی به دو نکته اساسی و توصیه منتهی میشود: الف) درک دقیقی از تحول مفاهیم برای فهم بهتر پدیدهها و رویدادهای این حوزه مطالعاتی؛ ب) جستجو برای یافتن ابزارهای مناسب جهت مدیریت این پدیدهها و رویدادها. البته این دو نتیجه ارتباطی منطقی و درهم تنیده با هم دارند زیرا مفاهیم نه تنها چارچوب فکری را شکل میدهند، بلکه ابزارها را نیز تحت تاثیر قرار میدهند. برای مثال مفهومی مانند بازدارندگی به عنوان یکی از ابزارهای موجود برای موازنهسازی در دنیای به سرعت در حال تغییر، نمیتواند همواره متکی به بازدارندگی هستهای و نظامی باشد، زیرا شاید شرایط پیچیده فعلی، بازدارندگی نرم و غیر نظامی را به عنوان ابزاری مناسب به کشورهای جهان تحمیل کند.
بدون شک تلاش برای فهم و مواجهه با پدیدههای بینالمللی که امروزه بر پیچیدگیهای آن افزوده شده است، ایجاب میکند تا پژوهشگران، تحلیلگران و سیاستگذاران با کنار گذاشتن رویکردها و روشهای متصلب برای فهم پدیدهها، به سوی اتخاذ رویکردی متکثر و سیال از این مسائل رفته تا در دام تحلیلهای تک متغیره نیفتند. این آسیب میتواند کژفهمی را برای آنها ایجاد کند که تصمیمگیری و اتخاذ استراتژی بر مبنای آن هزینه سنگینی برای کشورهای مختلف داشته باشد. انتخاب بحرانهای بینالمللی و منطقهای مانند منازعه چین ـ آمریکا و یا روسیه ـ ترکیه از سوی نویسندگان کتاب در جهت اشاره به این موضوع قابل تحلیل است.
در مجموع، انتشار این کتاب به زبان فارسی دست کم میتواند دو سودمندی را به همراه داشته باشد: نخست آنکه، این کتاب میتواند خلأ موجود در عرصه دانشگاهی در ایران اسلامی را رفع کند، چراکه متاسفانه هرچند بیش از دو دهه از تدوین عناوین و سرفصلهای درسی در مقطعِ کارشناسی ارشدِ رشته روابط بینالملل میگذرد، ولی در دو عنوان درسی: امنیت جهانی و استراتژی دولتها، و سیاست خارجی قدرتهای بزرگ در دوران پس از جنگ سرد، تاکنون کتابی که بتواند سرفصلهای آن را پوشش دهد به فارسی انتشار نیافته است: دوم آنکه، با توجه به مباحث گستردهای که درباره صورتبندیهای محتملِ قدرت در آینده دارد، میتواند راهگشای سیاستگذاران خارجی و امنیتی در فهم هرچه بهتر پویشهای قدرت جهانی باشد.
بالکان غربی یا یوگسلاوی سابق: از گذشتهای تلخ تا آیندهای روشن
حسن عسگری در این کتاب که با شمارگان هزار نسخه در 280 صفحه و به بهای 19 هزار تومان منتشر شده تلاش کرده از گذشته تا آینده بالکان غربی را تصویر کند.
ظهور تا سقوط یوگسلاوی سابق و بررسی وضعیت این کشور از زمان فروپاشی تا مقطع کنونی (بالکان غربی) و اینکه چه چشماندازی برای آینده این منطقه متصور است و با چه چالشهایی مواجه است نیز از مهمترین و کلیدیترین مباحث کتاب حاضر است که به تفصیل و بهطور عمیق و ریشهای به آنها پرداخته شده است؛ بهعبارتی، دوره بعد از جنگ جهانی دوم و توافق قدرتهای پیروز در ایجاد یوگسلاوی (متشکل از شش جمهوری ناهمگون) که مارشال ژوزف برزو تیتو ، بهعنوان دیکتاتور وقت و معمار یوگسلاوی، آن را مدیریت و رهبری کرد، و تحولات دوره بعد از مرگ تیتو و فروپاشی یوگسلاوی و ظهور کشورهای جدید، بخشهای مهم کتاب حاضر را تشکیل میدهند که هم از بُعد تاریخی و هم از بُعد تحلیلی جذاب، خواندنی و عبرتآموزند.
بررسی مختصات و ویژگیهای بالکان غربی دیروز و بالکان غربی امروز از دیگر مباحث کلیدی و برجسته این کتاب است که به ویژگی این منطقه نیز پرداخته است؛ بهعبارتی، تلاش شده است که دو رهیافت متضاد بالکان غربی دیروز و امروز از هم متمایز شوند و ویژگیهای آنها بیان شود. در نوشتار حاضر، نوع نگاه ملل منطقه به یکدیگر و به ایران و حوزههای نفوذ و قدرت نرم ایران در منطقه نیز بهعنوان مشاهدات میدانی مورد بررسی و مداقه قرار گرفته است.
سرانجام اینکه در این پژوهش سعی شده با نگاهی کارشناسانه و تخصصی به تحولات منطقه بالکان غربی یا یوگسلاوی سابق نگریسته شود و محققان و کارشناسان و جویندگان علم را ـ با وجود منابع اندک در این حوزه ـ با تحولاتی در منطقه آشنا سازد که بهدلایل مختلف ازجمله وقوع بحرانها و جنگهای داخلی، منطقهای و حتی جهانی، از حساسیت، پیچیدگی و اهمیت خاصی در منطقه و جهان برخوردارند.
دیپلماسی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران
جهانبخش ایزدی مولف کتاب حاضر است که آن را با شمارگان هزار نسخه در 256 صفحه به بهای 17 هزار تومان به چاپ رسانده است.
کتاب حاضر که محصول چندین نگارش مجزا و مستقل درخصوص دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران است که در فضاهای متفاوت زمانی به قدمت بیشاز یک دهه تألیف شده است. قدر مشترک ابواب دیپلماسی ذکرشده، تلاش برای نقد آسیبشناسانه و واکاوی اقدامات، فعالیتها و حتی رویکردهای اتخاذشده درخصوص دیپلماسی، مبرا از هرگونه جهتگیری معنادار سیاسی و جانبدارانه و با بهرهگیری از روشهای علمی و تحلیلی است. براین اساس، نویسنده در شش فصل به بررسی دیپلماسی سیاسی و سیاست خارجی، دیپلماسی عمومی، دیپلماسی فرهنگی، دیپلماسی انرژی، دیپلماسی هستهای و دیپلماسی هستهای تطبیقی پرداخته است.
نظر شما