عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در گفتوگو با ایبنا تاکید کرد:
پروانههای نشر با تایید اتحادیه تمدید شود
فتحاله فروغی بر آمادگی اتحادیه ناشران و کتابفروشان برای بررسی صلاحیت فنی متقاضیان دریافت پروانه نشر تاکید کرد و گفت: به بازنگری جدی در آییننامههای نشر نیاز داریم.
به گفته وی، بخشی از این اصول در قالب آییننامههای دستگاههای ذیربط مانند وزارتخانهها تدوین و بخشی دیگر نیز از سوی متقاضیان شغل و جامعه طراحی میشود. حوزه نشر نیز این قاعده مستثنی نیست.
فروغی در پاسخ به این پرسش که آیا آییننامههای موجود مربوط به حوزه نشر کفایت میکند؟ افزود: آییننامههای حوزه نشر نیازمند بازنگری کلی است. به نظر میرسد که شروط داشتن مدرک کارشناسی، حداقل سن و دیگر شروط که در آییننامه درج شده کافی است اما این شروط برای سنجش بایستههای شغلی کفایت نمیکند و کمرنگ است.
این فعال حوزه نشر ادامه داد: با توجه به شروط دریافت پروانه نشر، متفاضیان ورود به این عرصه، درباره آینده شغلی خود آگاهی و اطلاعات لارم را ندارند و مشکلات از همین نقطه شروع میشود؛ متقاضی نمیداند چه باید بکند. بسیاری از صاحبان پروانه نشر، نادانسته و یا برحسب انگیزههای فرهنگی به عرصه فعالیتهای نشر وارد شدهاند که کافی نیست.
وی گفت: بر همین اساس است که شاهد تعداد قابل توجه مجوزهای نشر هستیم که به اعتقاد من کمتر از 50 درصد صاحبان این پروانهها به کار نشر پرداختهاند.
نیازمند بازنگری جدی آییننامه صدور پروانه نشر هستیم
این عضو اتحادیه ناشران و کتابفروشان ادامه داد: مدرک دانشگاهی برای مشاغل مرتبط با رشته تحصیلی، به دانشآموختگان اعطا شده است. اگر همه صاحبان پروانه نشر در این حوزه فعالیت میکردند صنعت نشر شرایط فعلی را تجربه نمیکرد. بنابراین به بازنگری جدی در آییننامه نیاز داریم.
فروغی با تاکید بر لزوم بازنگری در آییننامه صدور پروانه نشر افزود: شرایط اعطای پروانه نشر را دوگونه ارزیابی میکنم؛ نخست امور کلی و صلاحیتهای عمومی و دوم صلاحیتهای فنی. شرط نخست از سوی نهادهای دولتی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری نهادهای مرتبط قابل پیگیری است. بهعنوان مثال به نظر من بررسی داشتن مدرک کارشناسی بهعنوان یک صلاحیت عمومی برای اعلام تقاضای دریافتت پروانه نشر کفایت میکند.
سنجش بایستههای فنی باید به صنف سپرده شود
وی درباره ورود نهادهای دولتی به بررسی صلاحیتهای فنی متقاضیان پروانه نشر بیان کرد:بههیچ وجه نهادهای دولتی نمیتوانند صلاحیتهای فنی را بررسی کنند. بررسی این صلاحیتها باید به نهادهای صنفی واگذار شود. کمیسیونهای مختلف اتحادیه، بهخوبی از عهده این کار برمیآیند.
عضو هیات مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ادامه داد: سنجش بایستههای فنی باید به صنف سپرده شود این صنف است که میداند متقاضی نشر در آینده چه شرایطی خواهد داشت و چه تواناییهایی را باید کسب کند. در حالی که پروانههای نشر از نهادی صادر میشود که ارتباطش با اتحادیه قطع است. یکی از مهمترین دلایل بیتوجهی خیل عطیمی از ناشران به عضویت در اتحادیه از اینجا نشأت میگیرد، چراکه خود را بینیاز میبینند و در آینده شغلی دچار مشکل میشوند.
به گفته وی اگر جریان صدور مجوز نشر به اتحادیه سپرده شود، ناشر برای آینده شغلی خود آمادگی بیشتری را کسب میکند.
فروغی گفت: منتظر هستم نخست، تفاهمنامهای بین اتحادیه و معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منعقد شود. بررسی صلاحیتهای عمومی از طریق معاونت فرهنگی پیگیری شود اما شناسایی صلاحیتهای فنی برعهده صنف گذاشته شود.اگر متقاضی از بایستگیهای فنی قابل قبول صنف برخوردار بود وارد این عرصه شود. بیترید افراد صاحب صلاحیت فنی هستند که به صنعت نشر رونق میدهند.
پروانههای نشر با تایید اتحادیه تمدید شود
این عضو اتحادیه ناشران و کتابروشان تهران ادامه داد: اتحادیه از آمادگی لازم برای انعقاد تفاهمنامه مشترک با معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با هدف بازبینی آییننامه صدور پروانه نشر برخوردار است. پیش از این نیز تفاهمنامه مشترکی با موضوع کتابفروشیها به امضا رسیده و به نیابت از معاونت فرهنگی در حال ایفای نقش است. به نظر میرسد معاونت فرهنگی در گام نخست، میتواند تمدید پروانههای نشر را به تایید صلاحیتهای حرفهای از سوی اتحادیه ناشران و کتابفروشان منوط کند.
نظر شما