دوشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۴
سید مهدی شجاعی: بنیان داستان کوتاه در ایران دچار ضعف شده است

سیدمهدی شجاعی برای داستان کوتاه اهمیت ویژه‌ای قائل است و می‌گوید: بنیان داستان کوتاه در ایران چندی است که دچار ضعف شده است در حالی که داستان کوتاه حرف بیشتری برای گفتن دارد و ظرف مناسبی برای ریختن اندیشه است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، سید مهدی شجاعی نویسنده‌ای است که در کنار نوشتن و دیگر فعالیت‌های ادبی خود علاقه زیادی به استعدادیابی در حوزه ادبیات داستانی دارد. این نویسنده که تجربه و سابقه زیادی در شناسایی و چاپ آثار نو قلمان دارد، قرار است میزبان نشست‌هایی با عنوان «کوتاه با داستان» باشد. سید مهدی شجاعی برای دعوت از اولین مهمان خود سراغ  احمد دهقان رفت؛‌که از او به عنوان یکی از چهره‌های شاخص داستان کوتاه نویسی در دهه‌های اخیر بخصوص با در حوزه ادبیات جنگ نام می‌برند. در کنار هم قرار گرفتن دو ایدئولوژی از جنگ و مذهب را می‌توان به فال نیک گرفت و حال که سیدمهدی شجاعی برای احیا هر چه بیشتر داستان کوتاه پا را از محدوده انتشارات کتاب نیستان فراتر گذاشته و به میانه میدان آمده تا به قول خودش مخاطب و نویسنده را روردرو کند،‌ باید امیدوار به شنیدن خبرهای خوبی در حوزه داستان کوتاه بود.

در اولین جلسه این نشست، صاحبان اندیشه از حوزه‌های انقلاب و جنگ کنار هم نشستند و داستان خواندند و داستان شنیدند. احمد دهقان، داستان تازه‌ای از دغدغه همیشگی‌اش؛‌جنگ خواند و میزبان هم با طنزنوشته‌ای را خواند. در میانه جلسه حسین انتظامی،‌ قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم از راه رسید و از پا گرفتن چنین محفلی ابراز رضایت کرد.

سید مهدی شجاعی در کنار دعوت از نویسندگان شاخص از نوقلم ها هم غافل نمانده و قرار است در  هر جلسه چند تن از نویسندگان تازه نفس و جویای نام هم داستان بخوانند و این  میزبان سفیدموی،  قول راه‌اندازی یک آکادمی داستان را هم به ادب دوستان مشتاق جمع داد.

در ابتدای  این نشست پس از ردوبدل شدن تعارفات معمول سیدمهدی شجاعی رسم میزبانی را به جا آورد و بعد از خوشامدگویی به مهمانان درباره هدف از برگزاری این نشست‌ها توضیح داد: بنیان داستان کوتاه در ایران چندی است که دچار ضعف شده است در حالی که داستان کوتاه حرف بیشتری برای گفتن دارد و ظرف مناسبی برای ریختن اندیشه است.

نویسنده «دموکراسی یا دموقراضه» تاکید کرد که این نشست‌ها تنها به گروه خاصی از نویسندگان تعلق خاطری ندارد و پذیرای اندیشه‌های گوناگون است. سردبیر سابق ماهنامه «نیستان» درباره انگیزه‌ها و اهداف خود از برگزاری این نشست‌ها گفت: اهداف اصلی از برگزاری این نشست‌ها عبارتند از؛ تعامل مخاطب و نویسنده به طور رودررو و مستقیم، همدلی اهل قلم با آراء و اندیشه‌های متفاوت و تشکیل آکادمی داستان. البته تعامل با هنرمندان سازنده فیلم کوتاه هم در برنامه‌هایمان هست.


سید مهدی شجاعی و احمد دهقان

سپس احمد دهقان که همیشه کم‌حرف است و به قول خودش حرف‌هایش را در کتاب‌هایش می‌زند،به  گفتن چند جمله‌ای اکتفا و از استمرار چنین جلساتی ابراز امیدواری کرد و گفت: خواندن و شنیدن داستان کوتاه برای من همیشه شعف‌انگیز است و همیشه از آن لذت برده‌ام.

 در ادامه برنامه کلیپ معرفی یک نویسنده تازه‌نفس پخش شد و سعیده شفیعی از داستان‌نویسان جنوب یکی از داستان‌های خود را  به نام «ایستگاه گورخوان» برای حضار خواند. سپس حسین مسعودی آشتیانی از نسیم عرب‌امیری،‌ شاعر و طنزپرداز برای خواندن شعر دعوت کرد و عرب‌امیری یکی از اشعار خود درباره دزدی را از مجموعه شعر «کجایی که یادت بخیر» برای حاضران خواند.


نسیم عرب‌امیری

سخنران بعدی نشست،‌ حسین انتظامی،‌ قائم مقام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. انتظامی از جمعیت زیاد حاضر در سالن ابراز شادمانی و از این حرکت سیدمهدی شجاعی به عنوان شجره طیبه یاد کرد.
وی گفت: از کارها و فعالیت‌های سیدمهدی شجاعی استعدادیابی است که در این شرایط کار ارزشمندی به حساب می‌آید. محفل‌های ادبی به صیقل خوردن ادبیات کمک زیادی می‌کند. در مدارس فرانسه نوشتن تجارب زندگی به صورت داستان کوتاه تدریس می‌شود و چه بسا نوشتن یک داستان کوتاه سخت‌تر از رمان باشد. در کل توجه به این حوزه از ادبیات داستانی می‌تواند در شکوفایی استعداد جوانان موثر باشد.


حسین انتظامی

سپس کلیپی برای معرفی سوابق ادبی احمد دهقان پخش شد و احمد دهقان،‌ داستان‌نویس پس از اتمام آن عنوان  کرد:  من سال‌ها پیش مجموعه داستانی به نام «من قاتل پسرتان هستم» نوشتم  و تا سال‌ها داستان کوتاه ننوشتم. به احتمال زیاد امسال مجموعه داستانی از من چاپ می‌شود و امروز داستانی از آن مجموعه به نام «جشن جنگ» می‌خوانم.




پس از اتمام خوانش داستان «جشن جنگ» توسط احمد دهقان،‌ سیدمهدی شجاعی درباره نحوه نگرش دهقان به جنگ در آثارش گفت: دهقان در حوزه جنگ نویسنده منحصر به فردی است. واقعی دیدن و عینی نشان دادن جنگ یک وجه قصه است و وجه دیگر آن نشان‌دادن لایه‌های نمادین و زیرپوستی جنگ است.



در انتهای برنامه سید مهدی شجاعی داستان طنز منتشرنشده‌ای از خود به نام «از کرامات شیخ ما» خواند و پایان بخش برنامه هم شعر طنزی دیگری از نسیم عرب‌امیری بود.

نشست «کوتاه با داستان» با مدیریت سیدمهدی شجاعی عصر یکشنبه 7مرداد در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد. در این نشست جمعی از نویسندگان و اهالی فرهنگ چون احمد دهقان، حسین انتظامی، افشین شحنه‌تبار و ... حضور داشتند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها