وی با توجه به اینکه سالها در حوزه نشر و کتابهای مرجع فعالیت دارد درباره علت توجه به انتشار کتابهای علمی گفت: به نظر من حوزه علم در تالیف و تولید کتاب بسیار مظلوم واقع شده است. علت آن را میتوان در ترجمه بودن آثار جستوجو کرد. وجود آثار ترجمه باعث شده است که متاسفانه تالیف کمتری در این حوزه داشته باشیم. به همین دلیل در کل رویکرد جامعه نسبت به این کتابها کمتر است. مردم کمتر کتابهای اینچنینی میخوانند؛ از دلایل توجه به انتشار کتابهای علمی آن بود که احساس میشد حوزه دانش اهمیت بسیاری برای جامعه میتواند داشته باشد بنابراین لازم دیدیم کتابهایی در این زمینه منتشر شوند.
موسایی ادامه داد: ابتدا از بخش کودکان و داستانهای علمی برای کودکان با مجموعه لاروس شروع کردیم و بعد از آن خیلی سریع وارد حوزه بزرگسال شدیم. اکنون بیشتر کتابهایی که در این زمینه منتشر شدهاند مترجمان مطرح در حوزه علم آنها را ترجمه کردهاند.
این ناشر پرسابقه درباره مجموعه دانش معاصر گفت: مجموعه دانشمعاصر به موضوعاتی میپردازد که به گونهای مسائل جامعه بشری به لحاظ مخاطرات و عوارض طبیعی در سراسر کره زمین بیان میکند؛ از جمله این مسائل گرمایش جهانی یا تغییرات اقلیم کره زمین و تاثیرات مخرب حاصل از آن است.
این ناشر درباره موضوع و انتخاب محتوای مجموعه کتابهای دانش معاصر اظهار کرد: در انتشار این کتابها بیشتر وابسته به موضوع هستیم موضوعاتی که میتواند جامعه را به شدت تحت تاثیر خود قرار دهد و آنها را درگیر کند. من به عنوان یک ناشر اگر توانسته باشم به فردی بگویم خاموش کردن یک لامپ پنج واتی اضافی باعث صرفهجویی در انرژی میشود در واقع رسالت خود را انجام دادهام. در واقع مجموعه کتابهای دانش معاصر این را میگوید که چگونه باید با طبیعت رفتار درستی داشته باشیم.
وی گفت: اغلب انتخاب موضوعات و تصمیماتی که درباره کتابهای علمی در انتشارات گرفته میشود جمعی و حاصل تجربیات افرادی است که سالهای زیادی در این زمینه فعالیت کردهاند. اینکه معضلی حل شود و آگاهی مردم زیاد شود برایمان بیشتر اهمیت دارد تا جایی که صرفا به فروش رود و یا در چندین نوبت به چاپ مجدد برسد.
مدیر مسئول انتشارات فرهنگ معاصر درباره فیلترها و ویراستارانی که از سوی این انتشارت آثار علمی را انتخاب میکنند گفت: مجموعه دانش معاصر دارای دو سردبیر به نامهای محمدرضا خواجهپور و حسین معصومی است. در واقع این دو فرد انتخاب اصلی محتوا و موضوعات را بر عهده دارند و صرفا علاقه شخصی در این امر دخیل نیست.
اگر حرف تازه دارید بیایید
وی درباره ارتباط با نویسندگان و یا دانشمندان جوان در این عرصه گفت: چیزی که مسلم است این است که اگر افرادی باشند که واقعا حرفی برای گفتن داشته باشند از آنها استقبال میکنیم و حواسمان هست که اگر چنین فردی خواهان تالیفات ارزنده باشد را حمایت کنیم. شرط این حمایت سخن تازه و حرف جدید در عرصه علم است نه آنکه از دیگر آثار کپیبرداری کند.
موسایی در پاسخ به این پرسش که سود حاصل از انتشار این کتابها را چگونه ارزیابی میکنید و یا اگر ناشری بخواهد به طور اختصاصی در این امر فعالیت کند چه توصیههایی برای آن دارید، گفت: ما جزو معدود ناشرانی بودیم که در یک حوزه خاص فعالیت کردیم که فقط یک دست کتاب وارد بازار نشر میکردیم. اما امروزه کتاب مرجع هم وارد دنیای مجازی شده است. اگر ناشری بخواهد فقط در یک حوزه خاص فعالیت داشته باشد با ورود کتابهای دیجیتال و متخلفان آن و فضای مجازی کنترل نشده؛ قطعا چنین ناشری با شکست مالی و ورشکستگی مواجه خواهد شد.
نشر بدنه ظریفی دارد
این ناشر تاکید کرد: من امروز بعد از 37 سال تجربه اعتقاد دارم در شرایط کنونی نشر نمیتوان در یک حوزه خاص فعالیت کرد، حرفه نشر در درجه اول علاقه است و بعد اقتصاد. نشر یک فعالیت ظریفی به حساب میآید که ناشر باید بداند ذائقه مردم جامعهاش چیست.
به گفته موسایی چندی پیش کتابی در عرصه علوم کامپیوتر از سوی این انتشارات منتشر شد که برخلاف تصوری که میشد فروش چندان قابل توجهی نداشت در حالیکه شاید اگر ناشری فقط کتابهای علمی منتشر کند امکان دارد سرنوشت کتابهای زیادی اینچنین شود.
وی یکی از عوامل مهم در فروش این کتابها را عنوان آنها دانست و تاکید کرد: با توجه به تجربه انتشار کتابهای علمی، نام این کتابها در مقایسه با کتابهای دیگر از اهمیت ویژهای برخوردار است و اگر کتابی محتوای جذابی داشته باشد اما عنوان چندان جالبی نداشته باشد قطعا در فروش اثرگذار خواهند بود.
این ناشر گفت: لازم به ذکر است که اغلب بازخوردهای ما در نمایشگاهها است و در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران افرادی زیادی هستند که سراغ کتابهای مجموعه دانش معاصر را میگیرند و ما در این رویدادها دریافت میکنیم.
موسایی درباره اپلیکیشنهای فروش کتاب گفت: فروشگاههای مجازی کتاب، فعالیت شایستهای در این راستا انجام میدهند اما برخی سیاستهایی که منجر به اختصاصی شدن اطلاعات و کتابها میشود امری چندان مناسب نیست. برای مثال مدیران این اپلیکیشنها نباید انتظار داشته باشند که ناشران فقط با یکی از این موسسات همکاری کند. مانند این است که فقط یک کتابفروشی کتابهای مربوط به یک ناشر را بفروشد و دیگر کتابفروشیها نباید کتابهای این ناشر بهخصوص را منتشر کنند.
وی انتشار این کتابها را در حجمی وسیع ادامهدار دانست و اشاره کرد: انتشار این کتابها همچنان ادامه پیدا خواهد کرد بسیاری از این کتابها در نمایشگاههای بینالمللی شناسایی و خریداری میشوند. ممکن است مجموعه دانش معاصر تا دویست عدد هم برسد و احتمالا در آیندهای نزدیک علوم را به صورت شاخه شاخه بررسی خواهیم کرد. همانطور که پیشتر هم اشاره کردم، حرفه نشر حرفه ظریف و بسیار خاص است و فرد با اندیشه سر و کار دارد. معتقدم اگر ناشری میخواهد خوانندگان علمیخوان به صورت حرفهای داشته باشد باید از کودکی آثار مناسبی در حوزه کودکان منتشر و در بازار عرضه کند؛ افراد باید از کودکی آثار فاخر و ارزشمند را مطالعه کنند. شاید به همین دلیل است که قانع کردن مخاطبان حوزه دانش برای هر ناشر امری دشوار است.
نظر شما