در این دیدار وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن قدردانی از تلاش های ارزنده «کریم الله قائمی» ابراز داشت: تلاش های وافر از سوی این چهره معاصر گرگان زمین در خصوص اعتلای فرهنگ و پاسداشت آن امری ارزشمند و ستودنی است.
وی بهره مندی از حاصل تلاش های بی وقفه شبانه روزی و پژوهش های فرهنگی ارزشمند ایشان را شایسته دانست و افزود: کوشش های لازم را برای تصریح در چاپ این آثار را خواهیم کرد.
در ادامه دیدار « کریم الله قائمی» ضمن اشاره به زبان لوترای منطقه زیست بوم خود به معرفی برخی از فعالیت های پژوهشی اش پرداخت و گفت: همراهی با محققان و مولفان کتاب ٧ جلدی واژه نامه بزرگ طبری به عنوان سرپرست دوم و عضو ثابت در کلیه جلدهای این دایره المعارف بزرگ شمال کشور از آثار ماندگاری است که به چاپ رسیده است.
قائمی افزود: لوترا استرآبادی که از آن به عنوان یکی از زبان های مخفی ایران نام برده میشود مختص گرگانیان بوده و هنگامی به کار می رفته است که متکلمان نمیخواسته اند فرد دیگری متوجه محتوای کلام آنها شود.
وی ادامه داد: لوتراها به طور اعم زبان مشترک مردمانی با منافع و مضرات مشترک است. لوتراها یا زبانهای رمزی شامل لهجه یا زبان رسمی و غیر رسمی نمیشود. نام لوتراها بر اساس ساختار آن انتخاب می شود. طراحان لوترا، مبتکرانی خلاق و توسعه دهنده زبان و فرهنگ بودند. لوترای استرابادی دارای قواعد خاص دستوری بوده که البته گفته میشود اهالی هر یک از محلات قدیمی شهر با مقداری تغییر در این قواعد، دارای گویش مختص به خود نیز میشده اند.
شایان ذکر است کتاب کِتَل کِش (مجموعه شعر به گویش گرگانی و فرهنگ لغات)، زبانزدها و ضرب المثل های مازندران، مجموعه شعر گفتار زیلوی سادگی ، مجموعه «چُلکه» و چندین و چند کتاب و مقاله دیگر نیز از آثار وی به شمار می آید.
نظر شما