شنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۳
ارتباط تنگاتنگ با ایلات دلیل مخاطب‌پسند بودن آثار بهمن‌بیگی

نویسنده یاسوجی می‌گوید: محمد بهمن‌بگی به عنوان یک معلم عشایری ارتباط تنگاتنگ و نزدیکی با ایلات و طوایف داشته و این ارتباط در آثار او بخوبی به تصویر کشیده شده و اتفاقا از جمله دلایل مخاطب‌پسند بودن آثار بهمن‌بیگی هم ثبت همین مسئله بوده است.

جلیل بهشتی (نویسنده یاسوجی کتاب «فرهنگ عامه ترک و لر در آثار بهمن‌بیگی») در گفت‌‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ درباره دلیل و انگیزه نوشتن کتابی درباره فرهنگ عامه ترک ولر و بررسی این فرهنگ‌ها در آثار محمد بهمن بیگی گفت: با توجه به نقش اثرگذار و بی‌بدیل فرهنگ عامه میان روستائیان و طوایف و کمرنگ شدن این فرهنگ میان این قشر در سال‌های اخیر، تصمیم به نگارش این کتاب گرفتم. ازنظر من فرهنگ عامه بیانگر و نشان‌دهنده رسوم حاکم برجامعه در دوره‌های زمانی مختلف است، که نمود این امر درآثار بهمن‌بیگی که دارای تحصیلات و تجارب علمی بارزی بوده به خوبی دیده می‌شود، زیرا وی به عنوان یک معلم عشایری ارتباط تنگاتنگ و نزدیکی با ایلات و طوایف داشته و این ارتباط در آثار او بخوبی به تصویر کشیده شده و اتفاقا از جمله دلایل مخاطب‌پسند بودن آثار بهمن‌بیگی هم ثبت همین مسئله بوده است.

این نویسنده تاکید کرد: ادبیات فولکلور و فرهنگ عامه یک رفتار مشترک بین مردم جامعه ایجاد می‌کند. مطالعه ادبیات و فرهنگ فولکلور در اصل مطالعه اعتقادات، ادبیات شفاهی و اعمال و رفتار توده مردم برای شناخت واقعیت‌های اجتماعی است و این یعنی باورها، آیین‌ها و شیوه‌های زندگی از بدو تولد تا مرگ می‌تواند در دایره فرهنگ عام تعریف و دیده شود. موضوعی که می‌تواند نسل جدید ما را در برابر بحران‌های هویتی عصر حاضر صیانت کند.
 
او همچنین با اشاره به لزوم حفظ فرهنگ عامه متذکر شد: با توجه به اینکه یکی از اهداف ما در بررسی فرهنگ عامه بحث فرهنگ مردم کوچه وبازار است، باید حفاظت از فرهنگ بومی و ملی در دنیای امروز که مقتضیات آن به عنوان تهدیدی برسر راه این فرهنگ دیده می‌شود در دستور کار قرار بگیرد و این حفاظت و صیانت جز با توجه به فرهنگ و نشانه‌های کمی و کیفی آن حاصل نمی‌شود.

بهشتی افزود: شخصا به زندگی نامه خود مرحوم بهمن بیگی علاقمند بوده و هستم، زندگی او با سختی‌های زیادی همراه بود، بهمن بیگی در ده سالگی پدرش را به واسطه تبعید از دست داد و با سرپرستی مادرش به زندگی ادامه داد. نوشتن آثار و کتاب‌های ماندگار و همینطور تربیت شاگردان تحصیل کرده و فرهیخته و همینطور برپایی مدارس سیار در مناطق عشایری برای با سواد کردن ایلات مناطق محروم همه از بخش‌های جذاب زندگی او و کتاب است.

این نویسنده در پایان گفت: برای بررسی فرهنگ عامه نیازمند مطالعه و بررسی کتاب‌ها و آثار بومی میان ایلات عشایرهستیم و برای نوشتن این کتاب هم نیاز به تحلیل ومطالعه منابع به صورت جدی داشتیم. ازطرف دیگر تالیف چنین کتابی به ثبت مشاهدات و پرسش ومصاحبه میدانی وشخصی هم نیاز داشت که این هم کمی کار را سخت می کرد. به عنوان یک نویسنده انتظار دارم  اداره کل فرهنگ ارشاد اسلامی با خریداری چنین کتاب‌هایی و ارائه آن‌ها به کتابخانه‌ها حمایت‌های لازم را دراین زمینه داشته باشد، زیرا کتاب‌هایی که به مطالعه و بررسی فرهنگ عامیانه کشور انجام داده‌اند، می‌توانند درآشنایی و آگاهی‌بخشی به جامعه، خصوصا نسل جوان موثر باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها