در ابتدای این نشست علیزاده درباره این جشنواره و فلسفه شکلگیری آن گفت: یکی از باسابقهترین برنامههای معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی برگزاری جشنواره کتاب سال دانشجویی است و این مرکز متولی این جشنواره در طول این سالها بوده است. همچنین از برنامههایی که هر ساله دقتنظر ویژه نسبت به آن دارد حمایت از کتاب و کتابخوانی است.
وی افزود: به لحاظ زمانی قدمت این جشنواره فقط یک سال با جایزه کتاب سال تفاوت دارد و این نشانگر اهمیت این جشنواره برای متولیان حوزه کتاب است. همانطور که میدانید یکی از ابزار مهم فرهنگ عناصر مکتوب است و قاعدتا هرچقدر که بیشتر به آن پرداخته شود، اهمیت آن در میان مردم بیشتر میشود.
علیزاده با اشاره به اهداف جشنواره کتاب سال دانشجویی خاطرنشان کرد: یکی از اهداف اصلی این جشنواره شناسایی نخبگان و دانشجویان در نگارش است. چرا که مهمترین چیزی که دانشجویان در حوزه تالیف به آن میپردازند نگارش پایاننامه است؛ اینکه بتوانیم دانشجویان را ضمن تحصیل به تالیف کتاب سوق دهیم اتفاقات خوبی در حوزه نشر دانشگاهی میافتد و این میتواند در به روز شدن کتابها بسیار موثر واقع شود.
علیزاده گفت: همان گونه که میدانید مشکل اصلی در بحث کتاب و کتابخوانی بحث سرانه مطالعه است و خوشبختانه منابع کتابی زیادی در اختیار داریم؛ با این حال در آمارهای اندازهگیری شده سرانه مطالعه در ایران بسیار پایین است. به همین دلیل تلاش داشتیم و داریم تا به موضوعات متنوعی بپردازیم. همچنین در راستای فرهنگسازی باید کاری کنیم تا زحمات نویسندگان در عرصه دانش به خوبی دیده شود.
وی با اشاره به تفاهمنامه همکاری که میان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی بسته شد، گفت: یکی از مفاد این تفاهمنامه بحث حمایت از انتشارات و تالیف دانشجویی چه در حوزه پایاننامهها و چه در حوزه کتابهhست. باید هدف درازمدت ما این باشد که در حوزه کتاب و کتابخوانی کتاب به دست مخاطبان به بهترین روش ممکن برسد.
علیزاده افزود: ارتباط با نویسندگان و شناسایی مولفان جوان در حوزه دانش یکی دیگر از این اهداف است که به عقیده من اگر به آن توجه شود قطعا رشد فرهنگی پرشتابی را تجربه خواهیم کرد.
در ادامه این نشست تقوی درباره بیستوپنجمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی گفت: با لطف خداوند روز بیست و هشت آبان ماه مراسم اختتامیه این جشنواره در تالار فردوسی دانشگاه تهران برگزار خواهد شد.
تقوی در باره آمار آثار ارسال شده افزود: در کل 631 اثر به دبیرخانه انتشارات جهاد دانشگاهی ارسال شد که از این میان نیمی از آثار در حوزه علوم انسانی بودند. پزشکی و دامپزشکی با 25 درصد آثار رتبه دوم را به خود اختصاص دادند و رتبه بعدی آثاری است که در حوزه هنر و معماری با هشت درصد منتشر شدند. آثار طی چهار مرحله داوری و ارزیابی شدند و در نهایت 29 عنوان کتاب برگزیده و شایسته تقدریر شدند.
دبیر جشنواره کتاب سال دانشجویی گفت: به لحاظ کمیت تفاوت چندانی با سالهای گذشته نداریم و به لحاظ کیفیت آثار در برخی در برخی رشتهها با افزایش کیفیت و در برخی از حوزهها هم با کاهش کیفیت روبه رو شدیم، حتی در برخی رشتهها آثاری را نیافتیم که شایسته تقدیر باشند.
وی با اشاره به تفکیک آثار تالیفی و ترجمه گفت: در تفکیک آثار تالیف و ترجمه همان روال گذشته حفظ شده است. 66 درصد آثار تالیفی و 34 درصد آثار در حوزه ترجمه مورد ارزیابی قرار گرفتند.
به گفته تقوی؛ به لحاظ تفکیک جنسیتی هم 74 درصد دانشجویانی که آثار خود را ارسال کردند آقایان و 26 درصد بانوان بودند. بیشتری آثار را دانشجویان مقاطع دکتری با 57 درصد ارسال کردند و بعد از آن دانشجویان مقطع کارشناسیارشد با 26 درصد و در مرحله بعدی دانشجویان دوره کارشناسی 17 درصد آثار ارسالی را به خود اختصاص دادهاند.
تقوی با اشاره به شرکت دانشگاهها در این جشنواره گفت: دانشگاههای دولتی در بیستوپنجمین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی پیشتاز بودند و با 453 اثر شرکت کردند. دانشگاه آزاد با 83 اثر و طلاب و شاغلان به تحصیل در حوزه علمیه با 60 اثر در این جشنواره شرکت کردند و 35 اثر هم به دانشگاههایی که در خارج از کشور بودند اختصاص دارد.
وی درباره بخش ویژهای که هر ساله در خلال این جشنواره برگزار میشود تاکید کرد: مانند هرساله در خلال این جشنواره بخشی به عنوان بخش جنبی در نظر گرفته میشود که امسال هم به روال سالهای گذشته یکی از بخشهای ویژه مربوط به آثاری که در حوزه علوم انسانی-اسلامی است و بخشی هم آن دسته از آثاری است که در حوزه فرهنگ عمومی منتشر شده است.
تقوی با اشاره به حمایت از دانشجویان فارسیبنویس اظهار کرد: یکی دیگر از بخشهای ویژه که اهمیت زیادی دارد؛ دانشجویان فارسینویس است که ایمن بخش به دانشجویان ایرانی که در خارج از کشور به تحصیل میپردازند و یا دانشجویان خارجی که در دانشگاههای ایرانی درس میخوانند اختصاص دارد که در این میان از این دانشجویان تجلیل میشود.
دبیر جشنواره کتاب سال دانشجویی افزود: از دیگر بخشهای جنبی آثاری است که در قالب فیلم کوتاه، داستان یا عکس با محوریت کتاب به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است که از میان آنان هم آثاری برگزیده و از صاحبان اثر تجلیل میشود. در مراسم اختتامیه هم علاوه برحضور مولفان و دانشجویان از افرادی که در حوزه نشر دانشگاهی و در حوزه ناشران موثر بودهاند دعوت به عمل آمده است.
وی با اشاره به تجلیل از ناشران در مراسم اختتامیه این جشنواره گفت: با توجه به اینکه اغلب ناشران توجه ویژهای به تالیفات دانشجویی ندارند، اما ناشرانی که رویکرد حمایتی دارند و کتابهای دانشجویان را منتشر میکنند از آنها در این مراسم تجلیل میشوند. همچنین فردی را به عنوان خادم کتاب در این مراسم معرفی خواهیم کرد و به تجیلی وی خواهیم پرداخت.
به گفته تقوی در این دوره از استاد داور اردکانی با عنوان خادم کتاب تجلیل خواهد شد. استاد داوری اردکانی یکی از برجستهترین و تاثیرگذارترین افراد در حوزه کتاب و کتابخوانی بوده که سالها عنوان مروج کتاب را داشته است.
تقوی گفت: در این مراسم به معرفی مولفان جوان و پرکارترین مولفان با حفظ کیفیت آثار خواهیم برداخت که جوانترین مولف در این دوره از جشنواره فردی بیست ساله است.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایبنا مبنی بر برگزاری کارگاههای آموزشی برای برگزیدگان با حمایت موسسه خانه کتاب گفت: همانطور که میدانید سال گذشته قرار بر این بود که با همکاری موسسه خانه کتاب کارگاههای تالیف کتاب و نویسندگی برای برگزیدگان برگزار شود که با توجه به تغییراتی که در این مدت یک ساله در این موسسه به وجود آمد و با تغییر مدیریت و معاونت فرهنگی موسسه خانه کتاب این هدف محقق نشد و ما برای حمایت از برگزیدگان سال گذشته مراسم رونمایی در دانشگاههای محل تحصیل برای این افراد برگزار کردیم. لذا همین روال امسال هم ادامه خواهد داشت.
نظر شما