دوشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۲۳
سالانه ۴۰۰ میلیون تومان گردش مالی کتاب‌های اهدایی

در سال گذشته سه باشگاه از کانون پرورش فکری و نهاد کتابخانه‌های عمومی حائز رتبه برتر در استان شدند و به مرحله کشوری راه پیدا کردند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از قم؛ هفته کتاب و کتابخوانی بهانه‌ای شد که به سراغ مسئول اداره کتاب اداره کل فرهنگ و ارشاد استان قم برویم تا از برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌های این اداره کل ارشاد در زمینه کتاب و نشر پرس‌وجو کنیم.

روح‌الله کریمی که فوق لیسانس مالکیت فکری را دارد ۱۶ سال است در حوزه کتاب و فرهنگ مشغول به فعالیت است و هم اکنون علاوه بر سرپرستی اداره فرهنگی، مسئولیت اداره کتاب اداره کل فرهنگ و ارشاد استان قم را نیز بر عهده دارد.

در هفته کتاب و کتابخوانی قرار داریم. بهتر است از اینجا شروع کنیم که برنامه‌هایتان برای هفته کتاب و کتابخوانی چه خواهد بود؟ 

متاسفانه مطالعه در کشور ما شایسته و سزاوار فرهنگ ما نیست. مقام معظم رهبری در جمله‌ای به اهمیت کتاب اشاره می‌کنند. این جمله کافی است همه مسئولین و موثرین این حوزه را به تلاش مضاعف وادار کند. ایشان می‌فرمایند: امروز کتابخوانی و علم‌آموزی نه تنها یک وظیفه ملی که یک واجب دینی است.

اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم امسال با شعار «حال خوش خواندن» به حسب رسالت ذاتی‌اش و با عنایت به جایگاه رفیع علمی و فرهنگی شهر و استان قم برنامه‌ها و تدابیر خوبی را برای رشد سرانه مطالعه در استان، مخصوصا در هفته کتاب و کتابخوانی تدارک دیده است.

از جمله برنامه‌هایمان در هفته کتاب اهداء کتاب به مدارسی که با مشکل کمبود کتاب مواجه‌اند، برگزاری زنگ کتاب با مشارکت اداره کل آموزش و پرورش استان در شهر و در قالب ترویج کتابخوانی در یکی از روستاهای اطراف، برگزاری مسابقه کتابخوانی با مشارکت اصناف تابع اداره کل، انجمن کودک و نوجوان، ناشران، موسسات و دنیای کتاب، جلسه نقد کتاب با رویکرد ترویج کتابخوانی، تجلیل از مروجان کتاب و فعالین این حوزه، جشن کتاب توسط جام باشگاه‌های کتابخوانی با حضور اعضا و مربیان باشگاه‌ها، مسئولین استان و فعالین عرصه فرهنگی، جشن امضای کتاب و تعدادی برنامه‌های جنبی دیگر.

به اهداء کتاب اشاه کردید؟ آماری از این اهدا کتاب در دست دارید؟

بله. از ابتدای سال ۹۷ تا کنون ۱۲۰۰۰ هزار کتاب اهدایی از طرف انبار کتاب در اختیار متقاضیان قرار گرفته و این روند تا پایان سال ادامه دارد. سالانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان گردش مالی کتاب‌های اهدایی ماست که تلاش می‌کنیم این اعتبار را افزایش دهیم.

علاوه بر اهدای کتاب چه سیاست‌گذاری برای حمایت از نویسندگان و ناشران در ارشاد قم اجرایی می‌شود؟

اعتباری که برای ناشران استانی در حوزه خرید کتاب در سال گذشته اختصاص دادایم و همه را هزینه کردیم نزدیک به دو میلیارد و سیصد میلیون تومان بوده که ان‌شاء‌الله امسال هم ادامه پیدا خواهد کرد.

در همین ۶ ماه نخست سال ۹۷ نهصد میلیون تومان از ناشران کتاب خرید کرده‌ایم. ۱۵۰ میلیون از بودجه استان و مابقی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خریداری شده است. این سیاست هم به ناشر کمک می‌کند و هم غیر مستقیم به نویسنده.

یکی دیگر از طرح‌های مهم حمایتی ما خرید کتب ارزشمند از ناشران است که ردیف جداگانه و مستقلی را به خودش اختصاص داده است.

از جام باشگاه‌های کتابخوانی در استان قم گفتید. اجازه بدهید برویم سراغ این جام. ارزیابی‌تان از روند برگزاری این جام در استان قم چیست؟

برای سومین سال پیاپی این طرح در حال برگزاری است و خدا را شکر هر سال رو به رشد و ارتقا بوده است. جام باشگاه‌های کودک و نوجوان با مشارکت دستگاه‌های آموزشی، فرهنگی - هنری به خصوص نهاد کتابخانه‌های عمومی، کانون پرورش فکری، آموزش و پرورش و کانون فرهنگی هنری امور مساجد و اصناف و دیگر فعالین مرتبط با حوزه کودک و نوجوان برگزار می‌شود.

عرصه کتاب یک حمایت همه جانبه نیاز دارد و باید همه دست به دست هم دهند تا اتفاق خوبی در حوزه کتاب و کتابخوانی بیفتد. جا دارد همین جا از همکاری و همیاری همه عزیزان تشکر کنم.

شیوه‌های برگزاری این جام در قم چگونه است؟

دبیرخانه جام هر ساله از اردیبهشت و خرداد فعالیت‌هایش را آغاز می‌کند. با همکاری نهادهایی که در سوال قبل به آن‌ها اشاره کردم باشگاه‌هایی متشکل از تیم های ۱۲ نفره با رنج سنی سنین ۷ تا ۱۶ سال در مقطع ابتدایی و دبیرستان تشکیل می‌شود. یک سری کارهای اداری و ثبت سیستمی دارد که با هماهنگی همکاران بنده انجام می‌گیرد. هر تیم با حضور مربی و طبق شیوه‌نامه مرتبط با کتابخوانی فعالیت‌شان را آغاز می‌کنند  و در دی‌ماه این رقابت در سطح شهرستان و استان به پایان می‌رسد.

میانگین حضور دانش آموزان ۱۲ هفته با ۱۲ کتاب است. اعضاء باشگاه‌ها با خواندن، نقد و تحلیلِ کتاب، نامه به نویسنده و تهیه فیلم کوتاه از چگونگی فعالیت جام باشگاه توسط هر عضو به رقابت می‌پردازند. این جزء شیوه‌های رقابتی این طرح است.

این طرح چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ 

این طرح اهداف متعددی را مد نظر دارد. از جمله می‌توان به افزایش سرانه مطالعه کودکان و نوجوانان، تقویت فرهنگ گفت‌وگو، ایجاد عادت مراجعه به کتابفروشی‌ها، مشارکت در کار گروهی، زمینه‌سازی پیشرفت تحصیلی، کمک به تاسیس کتابخانه‌های کوچک کلاسی- مهد کودکی- محله و مسجد، ارتباط بین اهالی قلم در حوزه کودک و نوجوان، تبلیغ و معرفی کتاب اشاره کرد.

سال گذشته قم چه موفقیت‌هایی در این زمینه کسب کرده‌ است؟

در سال گذشته ۳ باشگاه از کانون پرورش فکری و نهاد کتابخانه‌های عمومی حائز رتبه برتر در استان شدند و به مرحله کشوری راه پیدا کردند. خدا را شکر تیم‌های راه یافته به مرحله کشوری رتبه ملی کسب کردند. باشگاه کتابخوانی بوستان نرگس از کانون پرورش فکری استان در میان ۱۵۰۰ باشگاه کشوری حائز رتبه شد. در بخش‌نامه به نویسنده ما جزء ۱۰ نفر برگزیده ملی بودیم.

امسال وضعیت به چه صورت است؟

با تلاش مربیان و مشارکت دستگاه های فرهنگی‌ و آموزشی تا کنون ۷۰ باشگاه اعلام آمادگی کرده‌اند و تشکیل شده‌اند. امیدوارم با مشارکت مهدکودک‌ها، بهزیستی، مدارس، نهاد کتابخانه‌ها و حضور سایر فعالین حوزه کتاب امسال هم شاهد موفقیت‌ها و دست‌آوردهای کشوری برای استان باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها