رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان امیدیه پیش از خطبههای نماز جمعه:
احساس بینیازی به مطالعه و خودشیفتگی فرهنگی و علمی باعث کتابنخوانی جوامع شده است
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان امیدیه در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه این هفته، ضمن اشاره به علل عدم گرایش جامعه به امر کتابخوانی، گزارشی از وضعیت کتابخانههای عمومی شهرستان و اقدامات انجام شده ارائه داد.
محمدرضا شکاری در این سخنان گفت: در مهم بودن مسئله مطالعه، همین بس که اولین آیهای که بر پیغمبر اسلام (ص) نازل شد بر بحث مطالعه و خواندن تأکید داشت. همچنین در میان احادیث به توصیههای بسیاری در خصوص خواندن، مطالعه، علم و دانش و حکمت شده و مقام معظم رهبری نیز همواره به طور مستقیم یا غیرمستقیم به اهمیت کتاب و کتابخوانی و پایین آمدن سرانه مطالعه در جامعه اشارههایی داشته و مردم را به سمت مطالعه سوق داده است.
شکاری ادامه داد: بسیاری از افراد برای علت کتابنخوانی خود عللی مانند گرانی کتاب، نداشتن وقت کافی برای مطالعه، مشغول بودن به امور جانبی، رواج شبکههای اجتماعی و نفوذ تلویزیون و ماهواره به آحاد مختلف زندگی را ذکر میکنند. اما اینها مسئله اصلی عدم علاقه و گرایش جامعه به کتاب و مطالعه نیست و چه بسا بهانهجوییهایی بیشتر نباشد. در واقع اینها علل لازم هستند ولی علل کافی نیستند. علل کتابنخوانی جامعه را باید در عواملی دیگر جستجو کرد.
دانشجوی دکترای دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: اصلیترین علل گرایش نداشتن جامعه به مطالعه را باید در احساس بینیازی به کتاب دانست. مطالعه و خواندن در پی برآوردن نیازی و یافتن پاسخی برای پرسشی است که ذهن ما را به خودش مشغول کرده، حال اگر پرسشی در ذهن نباشد قطعاً نیازی هم به کتاب احساس نمیکنیم. از سوی دیگر، بسیاری از افراد همواره فکر میکنند که به قلههای یقین رسیدهاند و دروازههای علم را فتح کردهاند، به عبارت دیگر آنان دچار خودشیفتگی فرهنگی و علمی شدهاند و همین امر هم مانع از گرایش آنان به کتاب خواهد شد.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان امیدیه از دیگر علل کتاب نخواندن جامعه را سختی مطالعه برای افرادی دانست که هیچگاه ارتباطی با کتاب نداشتهاند و تاکید کرد: این افراد ذهنشان خالی از واژگان مختلف است و همه چیز را به دیده سادهسازی و سادهانگاری میبینند، و به همین دلیل هم هست که نمیتوانند کتاب بخوانند، و یا اگر کتاب خوانند خسته و خواب آلوده میشوند، در حالی که باید کتاب خواند تا از خواب بیدار شد.
کاری همچنین متذکر شد: مطالعه در جامعهای که به جای فرهنگ مکتوب، مردمش پیرو فرهنگ شفاهی هستند کار دشواری است. رئیس اداره کتابخانههای عمومی شهرستان امیدیه، همچنین جدی برخورد نکردن با امور مختلف در سطح جامعه را یکی دیگر از علتهای اصلی دوری گزیدن از امر کتابخوانی در جامعه اعلام کرد. به این معنا که تفکر غیر جدی بودن همه چیز و همه امور است که باعث شده ما بزرگان کشورمان، فرهنگ کشورمان، قومیتهای کشورمان، و مقدسترین داشتههایمان را در شبکههای اجتماعی به باد سخره بگیریم و به صورت لطیفه برای همدیگر بفرستیم!
شکاری ادامه داد: ملتی که کتاب نمیخواند درونی خالی از ابهام و تناقض دارد و اگر اندک ابهام یا پرسشی هم برای او پیش آید، نمیداند که چطور و به چه صورت باید آنها را برطرف کند. در نهایت، ارزش نداشتن آگاهی و دانش در جامعه و دیده شدن کتاب بعنوان کالایی غیر ضروری و نبود تفاوت بین افراد دانا و نادان از اصلیترین و مهمترین عوامل کتابنخوانی جوامع است.
این مدیر فرهنگی در انتهای سخنان خود به ارائه آماری از وضعیت کتابخانههای عمومی شهرستان و اعلام شاخصها و سرانههای کتابخانهای، و نیز اعلام برنامههای پیش رو در هفته کتاب و کتابخوانی پرداخت و عموم شهروندان را به مراجعه به کتابخانهها و عضویت در آنها دعوت کرد.
همچنین حجتالاسلام علیزاده، امام جمعه شهرستان نیز در خلال خطبههای خود، به تأثیر گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی در سطح کشور، در راستای مواجهه با نفوذ غرب اشاره کرد.
لیزاده بهترین زمان برای ترویج فرهنگ مطالعه را سنین کودکی دانست که هنوز شخصیت فرد شکل نگرفته و به همین دلیل میتوان کتاب را با روح و سرشت کودک عجین کرد.
در انتهای نماز جمعه، نمازگزاران از نمایشگاهی که به مناسبت هفته ی کتاب و کتابخوانی در محل مسجد جامع دایر شده بود دیدن کردند.
نظر شما