«شهسواری در ایران» نوشته شهلا نصرت مسئول آموزش زبان و ادب فارسی مرکز دانشگاهی مطالعات و پژوهشهای ایرانی آلزاس در فرانسه منتشر شد.
«شهسواری در ایران» دومین رساله دکترای شهلا نصرت است که آن را با راهنمایی حسین بیکباغبان در سال ۲۰۱۵ میلادی در دانشگاه استراسبورگ به پایان رساند و دفاع کرد.
حسین بیکباغبان در متنی که در توضیح این کتاب در اختیار ایبنا قرار داده، نوشته است: «پژوهشهای زیادی در باره ریشههای عیاری صورت گرفته ولی هیچیک از آنها ذات و ماهیت اسطوره میترا را که منشا و سرچشمه این شهسواری ایرانی است بررسی نکرده است. این تز دانشگاهی از خلال داستان سمک عیار نخست، تکوین شهسواری ایرانی و ایدهها و آرمانهای آن را در چهارچوبی اسطورهای- مذهبی بررسی کرده که در آن ایزدمیترا در جایگاه الهه (مادر جوامع ایرانی کهن (مادها، سکاها) قبل از اصلاحات دینی زرتشت) است، سپس از آنجایی که زن محور و مرکزیت تمام حوادث داستان است، با تکیه بر کارکردها و ویژگیهای یک میترای مونث، جایگاه و نقش برتر زن را در سیستم مذهبی میترایی ( مهرپرستی) بررسی میکند. هدف از این بررسی آشکار کردن دلایل اجتماعی-مذهبی است که به علت آنها زن، از زمان دین زرتشت، به عنوان یک موجود زیردست ( فرودست) در تمام ادیان یکتاپرست بعدی و در تمام جوامع با مشخصه پدرتباری تلقی شده است.»
نظرات