چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۱
همایش یادبود «استاد مهدی حائری یزدی (ره)» برگزار می‌شود

مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در نظر دارد با همکاری انجمن حکمت و فلسفه ایران به مناسبت چهل و پنجمین سال فعالیت مؤسسه، سلسله نشست‌های یادبود استادان تأثیرگذار در اعتلای علمی ـ پژوهشی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران را برگزار کند. نخستین نشست از این سلسله نشست‌ها به تجلیل از مقام علمی و فرهنگی حكيم متأله و فيلسوف عالی‌مقام، استاد «مهدی حائری يزدی»، اختصاص یافته است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) آيت‌الله «مهدی حائری يزدی»، فرزند مؤسس‌ حوزه‌‌ علميه‌ قم،‌ آيت‌الله‌ شيخ‌ عبدالكريم‌ حائری ‌يزدی‌ بود. وی عرفان‌ و علوم‌ نقلی‌ و عقلی‌ را در محضر استادان‌ بزرگ‌ حوزه‌های‌ تشيع‌، آيات‌ عظام‌: امام خمينی(ره)‌، آيت‌الله‌ سيداحمد خوانساری‌، ميرزا مهدی‌ آشتيانی‌، آيت‌الله‌ بروجردی‌ و آيت‌الله‌ كوه‌‌كمره‌ای فراگرفت‌. وی‌ پس‌ از دريافت‌ درجه‌‌ اجتهاد به ‌‌عنوان‌ نماينده‌‌ آيت‌الله بروجردی‌ به‌ آمريكا هجرت‌ و مدارج‌ تحصيل‌ در فلسفه‌ غرب‌ را تا سطوح‌ بسيار عالی‌ طی‌ كرد.

حائری‌ يزدی‌ دوره‌‌ ليسانس‌ را در دانشگاه‌ جورج‌ تاون‌، فوق‌ ليسانس‌ را در هاروارد و دكتری‌ را در دانشگاه‌ ميشيگان‌ و تورنتو با درجه‌ ممتاز به‌ اتمام‌ رساند. رساله دكترای وی «علم‌ حضوری‌؛ اصول‌ معرفت‌شناسی‌ در فلسفه‌‌ اسلامی»‌ است كه در سال‌ ۱۹۷۸ با نظارت‌ چند نفر‌ از استادان‌ برجسته‌ فلسفه‌ در دانشگاه‌ تورنتو كانادا به زبان انگليسی نوشته‌ شده‌ است‌. وی با نگاشتن اين‌ رساله‌ به‌ اخذ درجه‌ دكترا در رشته‌‌ «فلسفه‌ تحليلی‌» نايل‌ شد.

حائری‌ يزدی‌ در طول‌ عمر پربركت‌ خود در دانشگاه‌ها و مؤسسه‌های‌ علمی‌ مختلف‌ به‌ تدريس‌ پرداخت و دارای تألیفات و آثار متعددی است که از جمله می‌توان از کتابهای  هرم‌ هستی، آگاهی‌ و كاوش‌های‌ عقل‌ نظری و كاوش‌های عقل عملی نام برد و هم‌چنين كتاب‌های جستارهای فلسفی، فلسفه تحليلی، سفر نفس و نظريه شناخت در فلسفه اسلامی - كه تقريرات دروس ايشان است ـ نيز از ديگر آثار مرحوم دكتر مهدی حائری است. 

مرحوم دكتر حائری يزدی را می‌توان نخستين كسی در نظر آورد كه هم با تعليمات كلاسيك اسلامی، اعم از معقول و منقول پرورش يافتند و با تفكر بزرگانی نظير بوعلی و فارابی و سهروردی و ملاصدرا و ابن‌عربی و خواجه‌نصير و ديگران آشنايی و معرفت عميق حاصل كردند و هم علاوه بر آن، خود را در دريای گسترده انديشه‌های فلسفی فيلسوفانی نظير كانت و هگل و دكارت و راسل غوطه‌ور ساختند و برای نخستين‌بار در مقام استادی مجتهد در فلسفه اسلامی، آثاری را تألیف کردند که از آثار كلاسيك فلسفه تطبيقی در ايران معاصر به شمار می‌آيد و او را به حق می‌توان نماينده شاخص و معتبر سنت تفكر فلسفی اسلام به حساب آورد كه با تخصص و مهارت كافی در فلسفه غرب به گفت‌وگوی دو جانبه با آن فلسفه مبادرت ورزيده است.

 از اين رو، به خصوص تأليفات و آثار متعدد مرحوم حائری يزدی در حوزه مباحث فلسفه تطبيقی، حول محور موضوعات و مسائل فلسفه غرب و اسلامی، اهميت و برجستگی ويژه و قابل اعتنا دارد. 

وی با پرسش‌هايی دست و پنجه نرم می‌كند كه بر زمينه چالش‌های عقلی و فكری مغرب‌زمين پديد آمده‌اند و از همين روست كه آثار وی هم برای پژوهندگان و دانشجويان فلسفه اسلامی و هم برای طلاب و دانش آموختگان مكاتب و مدارس فلسفی غرب قابل فهم و مفيد تواند بود. در این همایش استادان عبدالحسین خسروپناه، سیدمصطفی محقق داماد،‌ غلامحسین ابراهیمی دینانی، غلامرضا اعوانی، سیدمحمود یوسف‌ثانی، سیدحسین موسویان، غلامحسین عمادزاده، شهین اعوانی، علی افضلی درباره ابعاد مختلف  فکری و  فلسفی،  ویژگی‌های تحقیق، تتبع و نگارش آثار فلسفی این متفکر بزرگ به لحاظ مبادی و مبانی فکری،  فلسفی، منطقی،  اخلاقی،  مابعدالطبیعی و ...سخنرانی خواهند کرد. شرکت برای عموم با ارائه کارت شناسایی معتبر آزاد است.
 
این همایش دوشنبه 3 دی ماه از ساعت 14 تا 18 در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به نشانی خیابان ولی­عصر (عج)، خیابان نوفل­لوشاتو، کوچه آراکلیان، پلاک 4 برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها