یکشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۷ - ۱۳:۱۶
توسعه روستایی در کشورمان متولی واحدی ندارد

با مطالعه کتاب «گفتمان توسعه روستایی و کشاورزی در ایران» مطلع می‌شویم که توسعه روستایی در کشورمان متولی واحدی ندارد. در نتیجه بهره‌برداری مطلوبی از ظرفیت‌ها و انرژی‌های روستا و روستاییان در مواردی که امکان ظهور و بروز دارند، نمی‌شود.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) کتاب «گفتمان توسعه روستایی و کشاورزی در ایران» نوشته مصطفی شریف و وحید اسلام‌زاده به تازگی منتشر شده است.

با مطالعه این کتاب مطلع می‌شویم که توسعه روستایی در کشورمان متولی واحدی ندارد. در نتیجه بهره‌برداری مطلوبی از ظرفیت‌ها و انرژی‌های روستا و روستاییان در مواردی که امکان ظهور و بروز دارند، نمی‌شود.

آنچنان که نویسندگان در این کتاب اشاره می‌کنند، توسعه روستایی به فعلیت درآوردن استعدادهای بالقوه روستاییان، ضمن تأمین شاخص‌های توسعه‌ای است. از آنجاکه زندگی قواعد و قوانین خود را دارد، مشکل توسعه روستایی فقط سنتی یا مدرن بودن نیست. ابزارآلات روستاییان مدرن شده است، اما شیوه زندگی و تفکرات مورد نیاز آنها به هیچ وجه مدرن و متناسب نشده است. در کشاورزی نیز نیازمند تغییرات ساختاری زیادی هستیم. در این صورت است که از همه استعدادهای موجود کشور استفاده مطلوب به عمل خواهد آمد. توسعه روستایی وظیفه دارد ناشناخته‌ها را بشناسد و برای آنها راه‌حل ارایه دهد. یکی از ناشناخته‌های روستاها همان انرژی و استعدادهای بالقوه است که باید بالفعل شوند. 

برنامه‎‌های توسعه روستایی باید براساس مطالعه و تحقیق از روستاها باشد. این کار فقط با به کارگیری علوم مختلف اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی مرتبط با روستا و روستاییان امکان‌پذیر است. آنچه در همه این موارد اهمیت دارد، پایداری و ماندگاری آنها است که فقط و فقط در سایه مطالعات عمیق در زمینه‌های اشاره شده امکان‌پذیر است و نویسندگان در تلاشند در این کتاب تا حدودی به بیان ابعاد بسیار گسترده آن در زمینه‌های گوناگون بپردازند.

در پاسخ به اینکه شیوه کار در این کتاب چگونه بوده است، باید اشاره کرد که راه گفتمان با اندیشمندانی انتخاب شده که عمر گرانمایه خود را سالیان سال در مسیر مطالعات اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و مانند آن گذرانده‌اند تا برای جامعه و کشور عزیزمان قدمی برداشته باشند.

به گفته مولفان کتاب، بی‌شک، موضوع مصاحبه، گفت‌وگو و گفتمان پرکاربردترین تکنیک برای انجام مطالعات و پژوهش‌های نظام‌مند اجتماعی است. استفاده از این روش به منزله پنجره‌ای رو به جهان تلقی می‌شود. در یک گفتمان، به ویژه در علوم انسانی و هنر، این امکان فراهم می‌شود تا از دانش، ایران‌شناسی، تجربه‌های علمی و شخصی اشخاص صاحب‌نظر تا اندازه ممکن استفاده شود. در این شیوه، آنان هر آنچه در طول زندگی علمی خود تجربه کرده‌اند، چگونگی عمل و رفتار آن را جزء به جزء تشریح  بیان می‌کنند.

شیوه کار این‌گونه بوده که با استادان مصاحبه شده و پس از پیاده‌سازی گفت‌وگوها، متن در اختیار استادان قرار گرفته تا چنانچه نظری و اصلاحی درباره متن داشته‌اند اعمال کنند. سپس با ویرایشی مختصر که به اصل مطلب ایرادی وارد نشده باشد مطالب در فصل‌های مختلف که نزدیکی و شباهت بیشتری داشته‌اند، دسته‌بندی شده است.

کتاب «گفتمان توسعه روستایی و کشاورزی در ایران» نوشته مصطفی شریف و وحید اسلام‌زاده به تازگی در 562 صفحه به قیمت 45 هزار تومان از سوی انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها