قادر آشنا، در نشست با اصحاب رسانه درباره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، بر ایجاد شفافیت مالی، کاهش نیروی انسانی تاکید و به ارائه پیشنویس بازنگریهای ساختاری نمایشگاه به شورای سیاستگذاری اشاره کرد.
نمایشگاه کتاب تهران فربه شده است
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران درباره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: با توجه به تجربه فعالیت و حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دوران حضور آقای محسن پرویز، معتقدم که نمایشگاه بسیار فربه شده و به بازنگری و چابکسازی نیاز دارد.
آشنا بیان کرد: چابکسازی به معنای نادیده گرفتن اهداف و ماموریتها نیست؛ بهعبارت دیگر صرف نظر از اینکه پول هست یا نه به بازنگری نیاز داریم. اگر برخی فعالیتها به نظر زائد است و ضرورتی و مصلحتی ندارد باید چابکسازی کنیم. شاید به حذف، ادغام و یا حتی ایجاد نیاز داشته باشیم.
تهیه پیشنویس تغییر ساختار نمایشگاه کتاب تهران
وی با بیان این مطلب که نظر شورای سیاستگذاری مبنی بر کوچکسازی نمایشگاه حتما در نظر خواهد بود، گفت: پیشنویس ضرورتهای بازنگری با جمعآوری دیدگاه اصحاب نشر، مدیران ستادی معاونت امور فرهنگی تدوین و به شورای سیاستگذاری ارائه شده است. چارت تشکیلاتی و اجرایی نمایشگاه بینالملی کتاب تهران نیز به زودی نهایی خواهد شد.
وی با اشاره به جلسات شورای سیاستگذاری، بیان کرد: براساس نظر شورای سیاستگذاری سیودومین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به پیگیری دو موضوع انتخاب مکان نمایشگاه و همچنین بازنگری ساختارها مکلف شدیم.
آشنا ادامه داد: در جریان تدوین پیشنویس تغییرات نیز دو جلسه در معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با حضور دکتر جوادی برگزار شده است. نظر نهایی صنف، موسسه و معاونت فرهنگی در تهیه این پیشنویس دیده شده است و همه تلاش ما در این راستا، همکاری تنگاتنگ با صنف است.
ادغام کمیتهها و بازنگریهای ساختاری
وی درباره ضرورت بازنگری ضوابط حضور ناشران متقاضی در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران افزود: صددرصد در این زمینه باید بازنگری شود. سالهاست که از تدوین اساسنامه موسسه نمایشگاههای فرهنگی میگذرد و اکنون در موسسه نمایشگاههای فرهنگی، جمعی مشغول بررسی اساسنامه برای روزآمد کردن آن هستند.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران افزود: باید توجه داشته باشیم که روزآمدن کردن اساسنامه، طی فرآیندی انجام میشود و شاید در این فرآیند پیشنهاد من به تصویب نرسد. بیتردید اگر هیات امناء و شورای سیاستگذاری نمایشگاه به اجماع برسند که باید در ضوابط بازنگری شود ما نیز به اجرای آن مکلف میشویم.
آشنا درباره واسپاری اداره امور نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران به صنف اشاره کرد: معتقدم تقسیمبندی در جریان واسپاری که سال گذشته انجام شد، مطلوب بود اما باید مرزهایی که همپوشانی دارند مجزا و روشن شوند. در تهیه پیشنویس به این مهم توجه شده است. تصمیمگیری پشت درهای بسته بیفایده است، بنابراین حتما به نظر جمع احترام میگذارم؛ هرچند که خلاف نظر ما باشد.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی بیان کرد: بهعنوان مثال در پیشنویس، در کمیتههایی که زیر نظر صنف اداره میشدند، حتما ادغام در نظر گرفته شده است. کمیتههایی که نگاه حاکمیتی داشتند و در ردیف ماموریتهای وزارتخانه محسوب میشدند و غیرقابل واگذاری بودند نیز ادغام شدهاند، اما تلاش کردیم که مرزها مشخص باشد.
وی شایعه ادغام کمیته ناشران خارجی با بخش بینالملل را رد و بیان کرد: این موضوع هیچگاه طرح نشده است و معتقدیم این ادغام ضرورتی ندارد.
تداوم سیاست واسپاری با رفع نواقص
وی از همراهی صنف در جریان ادغام بخشهای مختلف در قالب پیشنویس ابراز خرسندی کرد و گفت: تلاش داریم نواقص و پراکندگی واسپاری که به نظر من فرآیند مطلوبی بود، با همافزایی کاهش پیدا کند. جزئیات طرح و کلیت واسپاری تغییر نکرده است و صرفا مرزها روشن خواهد شد.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران گفت: سیاست کلی موسسه در جریان واگذاری و بهویژه در حوزه مسائل مالی توجه به شفافیت است. تاکید دارم هرگونه واسپاری در قالب مناقصه و مزایده و به دور از ابهام انجام شود.
وی با تاکید بر توجه به شفافیت در اجرای مراحل مختلف برگزاری نمایشگاه افزود: هرچند برنامهریزی برگزاری نمایشگاهِ سال آینده با کمی تاخیر آغاز شده، اما این موضوع نباید مانع از توجه به شفافیت در عملکردها شود. بنابراین تلاش داریم همه مسائل ازجمله درآمدها و پرداختها به دور از ابهام باشد.
آشنا درباره مدیریت تخصیص بنها با هدف پیشگیری از هرگونه انحراف گفت: نشستهای منظم درباره تخصیص بنها در حوزه محتوایی و فنی در حال برگزاری است. اعلام کردهایم بنهایی که در اختیار من قرار میگیرد را به سایر بنها اضافه میکنم.
آشنا درباره رسیدگی به تخلفات برخی از ناشران در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در تهیه پیشنویس تغییر ساختارها گفت: رسیدگی به تخلفات یکی از نکات کلیدی است. برای مشکلاتی مانند تخلفات احتمالی ناشران نیز برنامه داریم.
وی با تاکید بر لزوم تشکیل دبیرخانه دائمی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیان کرد: با تشکیل دبیرخانه دائمی، فرآیند برگزاری نمایشگاه دوره آتی با توجه به شناسایی نقاط قوت و ضعف، حداکثر یک ماه بعد از برگزاری نمایشگاه کتاب آغاز شود.
لزوم کاهش 300 نفر از نیروی اجرایی نمایشگاه کتاب تهران
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران با تاکید بر لزوم شفافیت به ویژه در حوزه مسائل مالی ادامه داد: فعالیت هر نفر در نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران 4 میلیون تومان برای معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هزینه دارد. بررسیها نشان میدهد سال گذشته هزار و 350 نفر در نمایشگاه فعالیت داشتند. با توجه به این هزینه تلاش میکنیم، نیاز هر بخش به نیروی انسانی مشخص شود.
وی با تاکید بر لزوم توجه به کارآمدی افراد در بخشهای مختلف نمایشگاه افزود: از بخشهای مختلف میخواهیم تا برنامههای خود را برای نمایشگاه ارائه کنند. خیز برداشتیم تا 300 نفر از عوامل اجرایی را کاهش بدهیم. صرفهجویی به این معناست نیست که فعالیتها را در مقابسه با سال گذشته کاهش بدهیم. صرفهجویی به این معناست که فعالیتهای بیرویه افزیش پیدا نکند.
آشنا شرایط تحریم و اقتصاد را در اجرای برنامهها بیتاثیر نداست و بیان کرد: علاوهبر دریافت برنامه کمیتهها، برنامههای پیشنهادی به آنها ارائه خواهیم کرد.
وی درباره اجرای مصوبه دولت مبنی بر ثبت سفارش کتاب، برای ناشران بخش بینالملل گفت: طی زمان کوتاهی که در اختیار داشتیم، توانستیم کارها را به پیش ببریم. امیدوارم برنامهها آزموده و اجرایی شود. علاوه براین تلاش میکنیم، کمترین انحراف را داشته باشیم. صنف و یا موسسه به تنهایی نمیتوانند در این مسیر حرکت کنند.
آشنا درباره اجاره بهای مصلی گفت: هنوز به مبلغ نهایی نرسیدهام. برای واگذاری تبلیغات نیز مزایده برگزار خواهیم کرد. فایده مزایده این است که رقم اعلام و پول در حساب متمرکز واریز میشود؛ بنابراین دامن افراد از ابهامات پاک میشود. نخستین اشکال من ایجاد حساب متمرکز بود. ایجاد حساب متمرکز، سلامت کار را عیان میکند.
مکاتبه با مدیران کل ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی برای برگزاری نمایشگاه استانی
آشنا با اشاره به موضوع نمایشگاههای استانی بهعنوان یکی از مسائل مهم موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران بیان کرد: مدیران کل و معاونان فرهنگی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مراکز استانها باید درباره برگزاری و همچنین چگونگی برگزاری نمایشگاههای استانی نظر بدهند.
وی به مشکلات رایج کتابفروشان مراکز استانها متاثر از برپایی نمایشگاههای استانی اشاره کرد و افزود: دیدگاه کتابفروشان درباره نمایشگاههای استانی بسیار با اهمیت است. برای دریافت دیدگاه کتابفروشان با مدیران کل و معاونان فرهنگی ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانی با تاکید بر ضرورت و چگونگی آن، مکاتبه کردهام.
این مقام مسئول همچنین به مکاتبه با کتابفروشیهای شاخص کشور و نظرخواهی از آنها درباره برگزاری نمایشگاههای استانی و شیوه برگزاری آنها اشاره کرد که به زودی انجام میشود.
ملاحظات کارشناسی و مدیریتی درباره نمایشگاه کتاب تهران
آشنا با بیان این مطلب که وقت آن رسیده در جریان برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بازنگری صورت بگیرد، گفت: جریان بازنگری به تنهایی در مجموعه نمایشگاههای فرهنگی امکانپذیر نیست. بازنگری با همکاری عناصر مختلف میسر میشود. درباره چگونگی برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، ملاحظات کارشناسی و مدیریتی وجود دارد.
وی دیدگاه تشکلهای صنفی نشر، اهالی قلم و همچنین صاحبان ایده در موسسه نمایشگاه فرهنگی ایران راجعبه بازنگری در ساختارهای برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را بسیار موثر دانست و گفت: بیتردید در جریان بازنگری، به ملاحظات توجه داریم.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران درباره حضور نمایندگان نشر ایران در نمایشگاههای بینالمللی افزود: بازنگری درباره نمایشگاههای بینالمللی قطعا شامل ضرورت و چگونگی حضور نمایندگان ایران در این عرصه نیز خواهد شد. تاکید داریم علاوه بر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین معاونت امور فرهنگی درباره حضور در نمایشگاههای بینالمللی، باید با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز در ارتباط باشیم.
آشنا با تاکید بر لزوم تقویت ارتباط با رایزنیهای فرهنگی و همچنین سفارتخانهها ادامه داد: برای تقویت دیپلماسی فرهنگی به انسجام بیشتر ارکان دیپلماسی فرهنگی نیازمندیم. طبیعی است با تقویت ارتباط با رایزنیهای فرهنگی و همچنین سفارتخانهها میتوانیم سیاستهای نظام در حوزه دیپلماسی فرهنگی را پیش ببریم.
مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران درباره رویکرد بینالمللی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: اگر شرایط مساعد باشد ایران باید در عرصههای مختلف ازجمله نمایشگاههای بینالمللی حضور پیدا کند، اما زمانی که مجبور به انتخاب هستیم باید اولویتبندی کنیم. نکته قابلتوجه در این بحث، توجه به حوزه تمدنی ایرانی و اسلامی و توجه به کشورهای همسایه است.
نظر شما