اسماعیل کهرم از انتشار تازهترین کتاب خود خبر داد
نگران انقراض جانوران نباشیم زیستگاه آنها مهمتر است
کهرم درباره کتاب «خاطرات یک عابر» گفت: این کتاب یک رمان نیست تنها خاطرات فردی است که عاشقانه محیطزیست را دوست دارد. کتابم را مدیون شکاربانان هستم.
وی گفت: در حقیقت این کتاب مجموعه خاطرات من با زمین و جانورانش است. نزدیک به پنج سال پیش شروع به خواندن خاطراتم کردم و احساس کردم که شاید ارزش چاپ را دارد و شاید برخی افراد از خواندن آن لذت میبرند. این کتاب یک رمان نیست تنها خاطرات فردی است که عاشقانه محیطزیست را دوست دارد.
وی افزود: یک کارشناس جانوران در حیات وحش ایران از تمساح پوزه کوتاه گرفته تا گربههای وحشی که سالها با این جانوران سروکار داشته میتواند خاطرات زیادی داشته باشد که بخشهایی از این خاطرات در کتاب آورده شده است.
کهرم با اشاره به جمعآوری خاطراتش گفت: همه این خاطرات به صورت مکتوب نبود و من بسیاری را به یاد میآوردم. در حقیقت هر خاطرهای که به یاد میآوردم را همان لحظه مینوشتم؛ بنابراین بسیاری از این خاطرات به یاد آوردنیهای من بود که به همین دلیل نمیتوانم به لحاظ تاریخی تقدم و تاخری بر آنها بگذارم و سال دقیقی را برای آنها تاریخگذاری کنم.
این فعال پیشکسوت محیط زیست با اشاره به علت نامگذاری این کتاب گفت: علت نامگذاری کتاب این بود که همه انسانها عابرانی هستند که در طول عمرشان از دنیا گذر میکنند و در این گذر با رویدادهای متنوعی روبهرو میشوند. محیطزیست میتواند برای برخی مردم ارزشمند باشد و خواندن خاطرات فردی که سالهای طولانی با آن ارتباط داشته شاید کمی لذت داشته باشد.
به گفته کهرم در این کتاب خوانندگان میتوانند از بسیاری از جانوران ایران شناخت پیدا کنند از جمله پرندگان؛ چراکه رشته تخصصی این نویسنده پرندگان بوده است به همین دلیل دقتنظر وی در بسیاری از پژوهشها در حوزه شناخت پرندگان بوده است که در این کتاب خاطراتی از آنها آورده شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در خاطرات خود نام جانورانی آورده شده است که امروز منقرض شده باشند یا گونههای آنها رو به انقراض باشند، گفت: خوشبختانه خیر جانوری که منقرض شده باشد در این کتاب نامی ندارد در حقیقت جانوری که از سال 1352 تا به حال منقرض شده باشد نداریم؛ اما جانورانی که تعدادشان کاهش پیدا کرده است به شدت زیاد داریم. مانند گورخر، تمساح پوزهکوتاه، سیاه خروس یا اردک پرسفید موجوداتی بودند که تعدادشان در این مدت به شدت کاهش پبدا کرد و امیدواریم که بیش از این تعدادشان کم نباشد.
وی ادامه داد: با کمال تاسف بیشتر یا تمامی زیستگاه این جانوران را از دست دادهایم. مانند تالابانزلی، تالاب میانکاله یا دریاچه ارومیه زیستگاهایی هستند که در این سالهای آسیب جدی دیدند و وقتی از بین بروند در حقیقت هزاران پرنده را از دست خواهیم داد چنانچه بسیاری را از دست دادیم. به عقیده من باید بیشتر نگران زیستگاههایمان باشیم تا اینکه برای انقراض پرندگان و موجودات دیگر نگرانی به خرج دهیم.
کهرم با اشاره به مدتزمان تالیف کتاب گفت: تالیف «خاطرات یک عابر» پنج سال به طول انجامید. لازم به ذکر است که خاطرات بیشتری شاید در جلد بعدی یا در ویراستهای بعدی کتاب گنجانده شود. مسئلهای که اهمیت دارد این است که در این اثر من از تلاشها و کمکهایی که شکاربانان در طول این سالها به من داشتند کمال قدردانی را داشتهام.
وی افزود: در حقیقت من مدیون و مرهون شکاربانان کشورم هستم. بیشک اگر کمکها و آموزشهای آنان نبود نمیتوانستم به بسیاری از این تجربیات دست یابم.
وی در پاسخ به این پرسش که وضعیت تالیف کتابهای محیط زیستی را چگونه ارزیابی میکنید گفت: من چهل و سه سال است که در این زمینه فعالیت میکنم بسیاری از مناطق ایران شناخته شده هستم حتی در برخی مناطق جهان. در کل چاپ کتاب در زمینه حیات وحش و محیط زیست طبیعی برای من ساده نبوده وای به حال جوانی که تازه فارغالتحصیل شده است و میخواهد کتابی بنویسد که برایش صرفه اقتصادی هم داشته باشد تقریبا چنین امری در ایران محال است.
وی ادامه داد: تالیف کتاب علمی در کل کار دشواری است و مانند مثالی است که میگویند؛ در حقیقت تعداد سنگهایی که بر پای شما فرو میریزد بسیار بیشتر از سنگهایی است که از جلوی شما برداشته میشود. درواقع نگارش کتاب در این عصر و زمان به هیچ عنوان کار سهلوسادهای نیست.
نظر شما