دوشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۴۵
بازار بی‌رونق کتاب معیشت نویسندگان را به خطر انداخته است

مؤسس انجمن شعر و ادب کهگیلویه گفت: بی‌رونقی بازار کتاب برای نویسندگان، موجب شده که آن‌ها نه تنها هیچ انتفاع اقتصادی نداشته باشند؛ چه بسا از این نوشتن‌ها، متضرر هم بشوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در کهگیلویه و بویراحمد، «سیاوش نریمان»، نویسنده و شاعر دهدشتی که اکنون عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد دهدشت و استادیار گروه زبان و ادبیات عرفانی در این دانشگاه است، می‌گوید اُنس با کتاب و کتابخانه، از همان دوران نوجوانی با وجودش عجین شده است.

او این انس و الفت را نیازی حیاتی می‌­داند و می­‌گوید سال 1373 با مساعدت و همکاری بی‌مزد و منت برخی از شاعران بومی‌سرای این دیار، انجمن شعر و ادب کهگیلویه را تاسیس و راه اندازی کرده است و به گفته خودش «هم اکنون هم رونق و جلوه‌ای در خور توجه دارد و هم شاعران و سرایندگان خوش بیانی در آن به فعالیت مشغول‌اند».

نریمان در سال 93 محفل انس با حافظ را تاسیس کرد و 5 سال است که جلسات این انجمن به صورت هفتگی با حضور اصحاب قلم و اندیشه در دهدشت برگزار می‌شود. او علاوه بر برپایی شست‌های هفتگی بازخوانی، بازشناسی، شرح و تفسیر غزلیات حافظ شیرازی، در حوزه‌های فرهنگی، ادبی و عرفانی و اجرای شعرخوانی در مجامع علمی و دانشگاهی هم دستی بر آتش دارد. با وی درباره به گفتگو نشستیم که در ادامه از نظر مخاطبان می‌گذرد:

برای آشنایی بیشتر خوانندگان بفرمایید تاکنون چند کتاب و در چه زمینه‌‌هایی به رشته تحریر درآورده‌اید؟

به قول حافظ راز شیراز: دو یار زیرک و از باده کهن دو منی/ فراغتی و کتابی و گوشه چمنی/ من این مقام به دنیا و آخرت ندهم/ اگرچه در پی‌ام افتند هر دم انجمنی
خدای را سپاسگزاریم که هم با حرص و ولع می‌خوانم و هم با این بضاعت اندک، گاهی مطالب نثر و نظم  می‌نگارم. رشته تخصصی من اقتضا می‌کند که در حوزه ادبیات عرفانی، عاشقانه بخوانم و بنویسم. در حوزه نثر، کتاب آینه‌های جاری (برگزیده متون نظم و نثر پارسی) برای تدریس در دانشگاه‌ها و مراکز عالی نوشته شده که منبع تدریس برخی دانشگاه‌هاست. در حوزه نثر، مجموعه اشعار یاس‌های زخمی و مجموعه اشعار رد پای باران به چاپ رسیده و کتاب «دل‌ربایی‌ها در دل رباعی‌ها» نیز در شرف طبع و انتشار است. علاوه بر اینها کتاب عرفانی «پله‌های آسمان» (مبانی محوری عرفان اسلامی) و چندین مقاله علمی پژوهشی را در مجلات معتبر علمی پژوهشی منتشر کرده‌ام.

در زمینه چاپ و نشر کتاب، نویسندگان استان کهگیلویه و بویراحمد با چه مشکلاتی مواجه‌اند؟

بدیهی است که مولفان و نویسندگان در تدوین و چاپ کتاب خود، دشواری‌های متعددی دارند. هزینه‌های سرسام آور چاپ و نشر کتاب، قدری آهنگ حرکتی نویسندگان را کند و کمرنگ می‌کند. کم نیستند اهل ذوق و قلم که توش و توان خلق آثار بدیع و فاخری دارند؛ اما به دلیل بی‌بضاعتی و نداشتن تمکن مالی، قادر به طبع و نشر آثار خود نیستند. نشر و چاپ صدها مجموعه کتاب به هزینه نویسندگان فقط و فقط آتش حرص و طمع ناشران و دستگاه‌های پخش را فرو می‌نشاند و در این میان آنچه بیشتر دلگزاست، کم‌فروغی بازار خرید کتاب  است و مآلا این بی‌رونقی کتاب برای نویسنده، مترتب بر انتفاع اقتصادی نخواهد بود و چه بسا برخی از این نوشتن‌ها، حتی متضرر هم می­‌شوند.

ارزیابی شما از وضعیتِ حال حاضر کتاب و کتابخوانی چیست؟

در کشوری که مآثر و مفاخر فرهنگی و علمی اش شهره آفاق است و در ساحت‌های متنوع علمی، فرهنگی، ادبی و عرفانی، طب، ریاضیات و نجوم، فقه و فلسفه و حکمت، آثار فربه و جان نوازی خلق شده، وضعیت کتاب و کتابخوانی هرگز مطلوب و دلپسند نیست.

دلیل این دل‌پسند نبودن را در چه می‌بینید؟

سرانه مطالعه در جامعه ما هم تحت الشعاع فضای مجازی قرار گرفته و هم متاثر از شرایط نامساعد اقتصادی، قدرت خرید و تهیه کتاب را با تنگناهای عدیده‌ای مواجه ساخته است.

برای بهبود این وضعیت و ترغیب جوانان به سمت کتاب، چه باید کرد؟

برای ترغیب قشر تاثیرگذار و با نشاط جوان، بر متولیان فرهنگی است که کتاب‌های مورد نیازشان را به سهولت و با بهایی که مقدورشان باشد، تمهید و تهیه کند. راه‌اندازی نمایشگاه‌ها و کانون‌های توزیع کتاب در محله‌ها و معابر عمومی و حتی به صورت امانی و بدون تشریفات ملالت بار و حمایت مالی از اهل کتاب در تدوین و نشر آثارشان می‌تواند راه‌های برون رفت ازین تنگناها باشد.

بهترین اثرتان از نگاه خودتان کدام است؟

آثاری که از من به زیور طبع آراسته شده و خواهد شد، در زمینه‌های ادبی و عرفانی است. هیچکدام از این آثار متصف به «بهترین» نیست و اصولاً نویسنده، خود اولین منتقدی است که به آنچه خلق کرده، ایراد می‌گیرد. طبیعی است که برخی نوشتارها و دلنوشته‌ها که از دل برآمده باشد و مهیج، زیبا و تاثیرگذار در نفوس باشد، مطبوع و دلنشین خواهد بود که بهترین معیار و مکیال چنین ارزیابی، مخاطبان و خوانندگان هستند.

نویسنده مورد علاقه‌­تان کیست؟

نویسنده‌های مورد علاقه‌ام در این مجال و مقال نمی‌گنجد؛ چرا که آثار ارجمند و نفیسی در زمینه‌های ادبی، عرفانی، فلسفی و حکمی، توسط ادیبان، عرفا و حکیمانِ متقدم و متاخر به زینت طبع، آراسته شده که همه آنها بسان باغ و بستانی سرشار از انواع میوه‌ها، هم دلنوازند و هم روح عطشناک شیفتگان معرفت را سیراب و تغذیه می‌کنند.

آخرین کتابی که خوانده­‌اید؟

در کتابخانه با کتب متنوعی در حوزه‌های ادبی و عرفانی مواجهیم که به تناسب نیاز از سفره گشاده همه‌شان بهره می‌گیرم. بدین معنا که نگاهم به یک کتاب تنها معطوف نمی‌شود. با عنایت به اینکه پنج سالی است که محفل انس با حافظ را شب‌های جمعه در شهر دهدشت با حضور مشتاقانی از صنوف استادان دانشگاه، پزشکان، مهندسان، فرهنگیان و اهالی فرهنگ و ادب، اداره و اجرا می‌کنیم، بالطبع بیشتر مطالعه و تحقیقم روی همین نکته و موضوع متمرکز می‌شود.

از نظر شما کتاب خوب، چه کتابی است؟

در حوزه ادبیات و عرفان، کتاب خوب کتابی است که تحول بنیادینی در روح و روان آدم‌ها بیافریند، افقی نو و دریچه ای نوین فراروی همگان بگشاید، نسیم تهذیب نفوس و پرهیز از رذایل اخلاقی را به جامعه منتقل کند. با خوانندگان پل ارتباطی برقرار کند که از این مجرا روح بیداری، پویایی و تحول در حیات و زندگی را در کالبد جامعه بدمد. کاستی‌ها، دردها و ناراستی‌ها را با ظرافت طبع بنمایاند، فریاد بلند مطالبات و خواسته‌های مشروع و طبیعی مردم باشد، در تلطیف فضای جامعه و دمیدن نسیم مهر و سعادت بکوشد، آموزه‌های خوب زیستن و تنویر افکار و اذهان عموم را در شکل گیری جامعه‌ای پاک و مبرا از ناپاکی‌ها، برای مخاطبان خود ترسیم کند.

طبعاً کتابی هم که مبتنی بر اصول و اخلاق انسانی خلق نشود و بهره‌ای معنوی و عرفانی، عاید مردم نکند، عدمش از وجودش بسی بهتر است. نویسنده کتابی که روح یاس و نومیدی را در کالبد خواننده تزریق می‌کند و رسالتی جز اغواء و گمراهی مخاطبان ندارد، هرگز راه به دیهی نخواهد برد و مفسده‌اش فضای جامعه را مکدر و آلوده می‌کند. به قول مولوی در مثنوی: این همه گفتیم لیک اندر بسیچ/ بی‌عنایات خدا هیچیم هیچ/ بی‌عنایات حق و خاصان حق/ گر ملک باشد سیاهستش ورق

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها