سه‌شنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۸:۲۹
امروز بیشتر از گذشته به صاحبان قلم و کتاب نیاز داریم

حسن روحانی در اختتامیه سی‌وششمین جایزه کتاب‌سال با تاکید بر اهمیت کتاب در پیروزی و ادامه مسیر انقلاب گفت: دوران انسداد گذشته است , باید با کتاب، عقل، دانش، گفت‌وگو و بیان، خرد، درایت، حکمت، دلسوزی، موعظه و نصیحت صحبت کنیم.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اختتامیه سی‌وششمین دوره جایزه کتاب‌سال جمهوری اسلامی ایران عصر امروز سه‌شنبه (16 بهمن‌ماه) با حضور حسن روحانی؛ رئیس‌جمهوری ایران، سیدعباس صالحی؛ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، معصومه ابتکار؛ معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و سیدرضا صالحی امیری؛ رئیس کمیته ملی المپیک، محسن جوادی؛ معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدعلی مهدوی‌راد؛ دبیرعلمی این دوره از جایزه کتاب‌سال، احمدعلی حیدری؛ دبیر علمی جایزه جهانی کتاب‌سال، نیکنام حسینی‌پور؛ مدیرعامل موسسه خانه‌کتاب، محمود واعظی؛ رئیس‌دفتر ریاست جمهور در تالار وحدت برگزار شد.
 
رئیس جمهوری در بخش پایانی این مراسم، به ایراد سخن پرداخت و گفت: انقلاب ما بی‌تردید قبل از سیاسی‌بودن فرهنگی و اجتماعی بود؛ انقلابی که حتما از کتاب آغاز شد. اگر آغاز نهضت اسلامی را بررسی کنیم با اعلامیه مراجع و علمای بزرگ و به‌ویژه امام راحل شروع شد.
 
وی افزود: انقلاب اعلامیه، انقلاب نوشتار، کلام و انقلاب کتاب و فرهنگ بود. با یک نوار کاست ما به جنگ همه رسانه‌های قدرتمند شاه رفتیم. امام بود که از نجف یا از پاریس ملتی را به حرکت درمی‌آورد.
 
رئیس‌جمهور در ادامه بیان کرد: فکر نمی‌کنم در تاریخ نهضت‌ها و انقلاب‌ها رهبری تا این حد محبوب سراغ داشته باشیم. با یک فرمان، سخنرانی و دعوت همه ملت را به خیابان می‌کشید این چه قدرت عظیم و بزرگی بود که 36 میلیون نفر را در ایران با یک سخن، فریاد و ندا به خیابان‌ها می‌آمدند.
 
رئیس‌جمهور دولت تدبیر و امید گفت: مردم از رژیم تا دندان مسلح هیچ هراسی نداشتند؛ رژیمی که از نظر قدرت مادی و ظاهری بسیار برتر و غیرقابل مقایسه بود.
 
روحانی ادامه داد: همه قدرت‌های سیاسی دنیا تقریبا بدون استثنا پشت‌سر رژیم دیکتاتور گذشته بودند و این ملت بدون سلاح و با دست خالی اما با روحی بلند و امیدوار به پایان راه پیروزمندانه خود در برابر همه قدرت‌ها ایستاد و مقاومت کرد.
 
رئیس قوه مجریه گفت: آنچه ملت ما را پیروز کرد پیروزی نور بر ظلمت بود. آن وصفی که قرآن راجع‌به خود دارد و می‌گوید کتابی که با تابش نور، ظلمت‌ها را کنار می‌زند و این وصف کتاب واقعی مفید در جامعه است.
 
روحانی افزود: این نور است که طریق واقعی را نشان می‌دهد و خطرات را بازگو می‌کند. مسیری کوتاه، بی‌خطر و این معنی کتاب است.
 
وی بیان کرد: نویسندگان، اندیشمندان، فرهیختگان در برابر همه مردم و همه آن‌هایی که از اندیشه و کتاب آن‌ها استفاده می‌کنند یک وام بزرگ بر دوش دارند. کتاب چیزی جز بازگوکننده اندیشه نیست. اندیشه‌ای که با کتاب است جاودانه می‌شود. مسیر اندیشه و تمدن تقریبا منحصر به کتاب است. آثار شعرا، نویسندگان و محققین در طول هزاران سال در سراسر جهان از طریق کتاب منتقل شده است و از مسیر کتاب می‌توانیم ببینیم چگونه اندیشه، تاریخ و تمدن جریان پیدا کرده است.
 
روحانی افزود: امروز در عصر و زمانی هستیم که کتاب به سوال‌ها پاسخ می‌دهد. شاید این پرسش‌ها مربوط به جغرافیا، شیوه زندگی، اخلاق، دین و عرفان باشد. امروز راهی نداریم که شبهات ایجاد نشوند. اگر همه قلم‌ها شکسته شود و زبان‌ها بریده شود، همچنان می‌توان با زبان اشاره شبهه ایجاد کرد. با هیچ سانسوری و فیلتری نمی‌توان جلوی انتشار شبهه را گرفت.

وی ادامه داد: در برابر سوال باید پاسخ بگوییم. با امر و نهی، سوال مردم پاسخ داده نمی‌شود و شبهه آن‌ها برطرف نخواهد شد. دوران انسداد گذشته است و باید با کتاب، عقل، دانش، گفت‌وگو و بیان، خرد، درایت، حکمت، دلسوزی، موعظه و نصیحت صحبت کنیم.
 
رئیس دولت تدبیر و امید بیان کرد: حتی سخن گفتن با سایر ادیان و سایر اعتقادات باید با جدال احسن باشد. خداوند از همه ادیان ابراهیمی به‌عنوان اهل کتاب یاد می‌کند و این افتخار است که همه این ادیان دارای کتاب هستند. بنابراین باید با آن‌ها به بهترین شیوه و زبان، قلم صحبت و مفاهمه کنیم. راه این است که با بیان احسن و زیباترین شیوه به سوال و شبهه مردم پاسخ دهیم. ما اهل جدال احسن هستیم و با رقیب با این زبان سخن می‌گوییم نه زبان جنگ. اهل نزاع نیستیم اهل رویارویی ناصحیح و غیراخلاقی با دیگران نیستیم.
 
وی گفت: بعد از 40 سال که از انقلاب گذشته است، این دوران نشانه پختگی، آبدیدگی و تجربه فراز و نشیب‌هاست. چرا گاهی با زبان بد با هم حرف می‌زنیم. اختلاف سلیقه اشکالی ندارد، پیام کتاب نیز همین است که با یکدیگر با استدلال و دلیل و برهان سخن بگوییم.
 
رئیس دولت تدبیر و امید ادامه داد: کتاب باید محتوا و پیام نو داشته باشد. تنها فهم و اندیشه درست کافی نیست بلکه محتوا باید با زبان و در قالب درست بیان شود. باید درست بیندیشیم و در قالب درست برای نسل امروز بیان کنیم. امروز روزی است که ما بیشتر از گذشته به اندیشمندان، صاحبان قلم و کتاب نیاز داریم. انقلاب را با کتاب و فرهنگ به پیروزی رساندیم و با فرهنگ و کتاب نیز حفظ خواهیم کرد.
 
روحانی گفت: آن‌هایی که می‌خواهند با جنگ اقتصادی ما را زمین بزنند نهایتا می‌خواهند ما را از نظر فرهنگی به عقب برانند. اگر روحیه و انگیزه را حفظ کنیم همان‌طور که در هشت سال دفاع‌مقدس تجربه کردیم نمی‌توانند پشت فرهنگ‌ ما را به خاک بمالند.
 
وی با اشاره به تصمیم دولت آمریکا مبنی بر ایجاد مانع برای سفر نویسندگان برگزیده جایزه کتاب سال به ایران بیان کرد: در جایزه کتاب‌سال این پیام را خوب دریافت کردید که امریکا چه رفتاری در مقابل ایران دارد و هرچند که می‌گوید قصد سویی به مردم ایران ندارد اما باید پرسید که چرا مانع از سفر نویسندگان به ایران شد. آن‌ها می‌خواهند دانش و قلم را بشکنند و تحریم کنند. آمریکا با زبان سخیف و غیردیپلماتیک حرف می‌زند. ما با قلم پاسخ می‌دهیم و انقلاب خود را اینگونه تضمین می‌کنیم. بازگشت ایران به 40 سال قبل امکان‌پذیر نیست؛ بازگشت ایران به سلطه امریکا امکان‌پذیر نیست آن دوران سپری شده است. ملت ایران از شما اجازه نخواهد گرفت. ملت ایران در مسیر پیشرو حرکت می‌کند همه آمار و ارقام طی 40 سال گذشته نشان از حرکت درست ملت ایران دارد.
 
وی با اشاره به رشد جمعیت زنان نویسنده و دانشجو طی 40 سال گذشته بیان کرد: پیش از انقلاب سهم زنان از فضای نویسندگی 4درصد بود اما امروز براساس اعلام وزیر فرهیخته فرهنگ و ارشاد اسلامی این میزان به 32 درصد رسیده است و این نشان از رشد 8برابری دارد. با وجود همه مشکلات عملکرد 40 ساله گذشته نشان از حرکت درست ملت ایران دارد.
 
روحانی بیان کرد: امریکا می‌خواست که چهل‌سالگی انقلاب را نبینیم اما ایران بانشاط در سراسر کشور شاهد افتتاح صدها و هزاران پروژه بزرگ و کوچک است که طی دو سه سال گذشته آغاز شده بود.
 
وی ادامه داد: کتاب و نوشتار راه پیشرفت را نشان می‌دهد. مهم نیست که محتوا در کاغذ و یا فضای دیجیتال تولید شود؛ اگر به محتوای فضای مجازی شک کردیم باز به کتاب مراجعه می‌کنیم. کتاب کاغذی سند اصلی است. کتاب، اندیشه و قلم جایگاه خود را حفظ کرده است تعالی اندیشه خود را ادامه خواهیم داد و پیروزی نهایی از آنِ ما خواهد بود.
 

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۶
    امروز آمدیم به دعوت وزارت ارشاد.. ولی پشت درهای بسته ماندیم.متاسفانه به خیلی ازمانویسندکان وفرهیختگان پشت درهای بسته اهانت شد.بسیاری ازمولفان ازشهرهای دورآمده بودند.این چه رفتاری بود؟!!!آیاظرفیت تالاروحدت رانمیدانستیدیاخودتان هم مطمئن نبودید همه ی مدعوین بیایندکه 2000نفررادعوت کردیدبرای یک تالارباظرفیت 750نفر!!!آیاقراربودازمولفان استفاده ی ابزاری شودکه تمام صندلی هاپرشودآنهم به قیمت توهین به اینهمه فرهیخته؟!واقعا چه داستانی پشت این ماجرابود؟واقعاجای تاسف داردکه خیلی ازماکارشان رارهاکرده وآمده بودندوپشت درهای بسته درسرمابه ایشان اهانت شد!!!امیدواریم وزارت محترم ارشادلاقل ازجامعه ی اهل قلم دلجویی کند.
    • مضفرالدین میرزا ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۷
      در زمان قاجار، شغل فرّاش و فرّاش‌باشی داشتیم که محیط را برای ورود ولینعمتش آب و جارو می‌کردند، مهیا می‌کردند، آماده می‌کردند. فرّاش‌باشی‌های امروزه هم، فلان سالن را آمادۀ ورود ولینعمتان خود می‌کنند تا همواره در مقابل آنها روسفید باشند و شغلشان پابرجا. حال، در این میان، پشت آن خیمه و سالن چه می‌گذرد، نه آن شازده و ارباب را به آن کاریست نه آن فرّاش‌باشی.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها