شنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۱۰
پیش‌بینی قیمت کتاب در نمایشگاه سی‌ودوم/ صفحه‌ای 246تومان!

تورم به‌ظاهر مهارنشدنی کاغذ، تاثیرات روشنی بر قیمت کتاب در سه ماه اخیر داشته که بررسی آن‌ها نشان می‌دهد قیمت متوسط کتاب در نمایشگاه کتاب تهران سال آینده از 41هزارتومان فراتر خواهد رفت.

خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)- هادی حسینی‌نژاد: هرچه به شروع سال جدید و برگزاری نمایشگاه کتاب تهران نزدیک می‌شویم، نگرانی‌ها درباره قیمت کتاب، بازار نشر و قدرت خرید مخاطبان کتاب بیشتر و بیشتر می‌شود؛ آن‌هم در شرایطی که تمهیدات مختلف در زمینه کاغذ -از تخصیص ارز دولتی برای واردات گرفته تا بازگشتن به الگوی کاغذ سهمیه‌ای- نتوانسته‌ است ثبات را به بازار کاغذ بازگرداند.
 
تورم شدید در بازار کاغذ که نرخ هربند کاغذ تحریر را تنها ظرف یک‌ سال چهار برابر کرده است، ناشران را بر سر دوراهی نگه داشته. آن‌ها شک دارند که مخاطبان کتاب که عمدتا از طبقات متوسط روبه‌پایین جامعه هستند، بتوانند افزایش قیمت‌ها را تحمل کنند. این تردید‌ها در روزهایی که به‌دلیل نزدیک شدن به نمایشگاه کتاب تهران باید روزهای سرعت گرفتن چرخدنده‌های صنعت نشر باشد اما نیست، نگرانی‌ها را بیش از پیش افزایش می‌دهد و از آینده‌ای ناخوشایند برای این صنعت و صدالبته وضعیت کتاب‌وکتاب‌خوانی در جامعه خبر دارد.
 
عمق فاجعه در یک نگاه
 در بازار نشر ما، یکی از پرمصرف‌ترین کاغذ‌ها در انتشار کتاب، کاغذ تحریر اندونزی 60*90 – 70 گرمی است که مناسب انتشار کتاب در قطع رقعی است. این نوع کاغذ در آذرماه سال گذشته، با قیمت بندی 81هزارتومان به‌دست مصرف‌کننده که همان ناشر است، می‌رسید اما این رقم اکنون(24بهمن 97) به رقم 330هزار تومان رسیده و به عبارت دیگر، چهار برابر شده است.
 
قیمت کاغذ آذرماه 1396 بهمن 1397 درصد رشد
کاغذ اندونزی 60*90 – 70 گرمی 81 هزار تومان 330 هزار تومان 307
 
 
 
 افزایش قیمت کتاب در سه ماه گذشته
با توجه به جداول آماری که خانه کتاب به عنوان تنها نهاد رسمی تولید آمار در حوزه کتاب به‌ٌصورت ماهانه منتشر می‌کند، می‌توان روند تاثیر افزایش قیمت کاغذ را بر بهای متوسط هر صفحه کتاب، به‌وضوح دید. با این توضیح که رشد قیمت کاغذ در سه ماه گذشته با شیب مضاعفی همراه بوده، قیمت متوسط بهای کتاب در سه ماه گذشته به شرح زیر است:

 
سه‌ ماه اخیر آبان‌ماه 1397 آذر‌ماه 1397 دی‌ماه 1397
بهای متوسط هر صفحه کتاب (ریال) 1317 1476 1669
 
 
 
مطابق با این جدول، قیمت هر صفحه کتاب در سه ماه گذشته حدود 27درصد افزایش داشته و این مساله به طور قطع روی قیمت نهایی کتاب تاثیر مستقیم داشته است:

 
سه‌ ماه اخیر آبان‌ماه 1397 آذر‌ماه 1397 دی‌ماه 1397
بهای متوسط کتاب (ریال) 229907 246820 248704
 
 
 
با این حساب قیمت متوسط کتاب در سه ماه گذشته با افزایش حدود 2000تومان، هشت درصد رشد داشته است. حالا باید دید افزایش قیمت کاغذ در بهمن‌ماه و رسیدن آن به رقم 330هزارتومان، چه‌میزان روی قیمت نهایی کتاب اثر خواهد داشت.

قیمت احتمالی کتاب در نمایشگاه:
صفحه‌ای 246تومان!

مطابق با فرم‌های استاندارد و مرسوم در چاپ کتاب، هر کتاب در قطع رقعی در فرم‌های 16 صفحه‌ای چاپ می‌شود. حالا اگر میانگین تعداد صفحات کتاب را 208صفحه درنظر بگیریم(این رقم در دی‌ماه 210صفحه ثبت شده است)، هر کتاب به 13فرم کاغذ نیاز دارد. حالا اگر شمارگان 1000نسخه‌ای را لحاظ کنیم، برای چاپ چنین کتابی به 13هزار برگ کاغذ 60*90 نیاز است که برابر است با 13بند کاغذ. با این حساب چنین کتابی با قیمت امروز به چهارمیلیون و 290هزارتومان کاغذ نیاز دارد. جدول زیر مقایسه را ساده‌تر می‌کند:

 
قیمت کاغذِ مصرفی کتاب 208ص آذرماه 1396 بهمن‌ماه 1397
کاغذ اندونزی 60*90 – 70 گرمی 1053000 4290000
 
 
 افزایش بیش‌از چهاربرابری قیمت کاغذِ مصرفی برای انتشار یک کتاب 208صفحه‌ای، خود گویای واقعیت بازار کاغذ و کتاب است. در این شرایط با رعایت تناسب قیمت در ماه‌های قبلی (قیمت کاغذ مشابه در آذرماه امسال بندی 210هزارتومان معامله می‌شد) باید منتظر بود که قیمت متوسط هر صفحه از کتاب‌های منتشر شده در بهمن‌ماه به 232تومان و قیمت متوسط پشت جلد کتاب‌ها از 38700تومان فراتر برود.

حالا اگر در خوشبینانه‌ترین حالت و بدون توجه به نرخ تورم کاغذ در ماه‌های گذشته، فرض کنیم قیمت کاغذ تا پایان سال از بندی 350هزارتومان فراتر نرود، کتاب‌هایی که برای نمایشگاه سی‌ودوم کتاب تهران آماده می‌شوند، صفحه‌ای 246تومان و با قیمت متوسط بیش‌از 41هزار تومان قیمت‌گذاری خواهند شد!

کاملا مشخص است که این روند صعودی قیمت‌ها چه‌میزان بر بازار کتاب و جمعیتِ کتاب‌خوان کشور تاثیر منفی خواهد داشت. باید صبور بود امیدوار! تا فردا چه شود...

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • حمیدرضا ۲۲:۰۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۲۸
    متاسفانه هرگاه که تنشی در اقتصاد کشور بوجود آمده در اولین برخورد شاخه های فرهنگی را هدف قرار داده و در صورت ادامه به دیگر بخشها نیز تسری پیدا کرده و شاید به بخش هایی نیز اصلا تاثیری نگذاشته . همین عامل باعث شده که موسسه ما در طی سه دهه حداقل سه بار بطور اساسی و یکی دوبار نیز کمی ضعیف تر مورد این هجمه اقتصادی قرار گرفته و هر بار البته با فروش اقلام درشتی همچون خانه مسکونی و .... و نیز مقداری حمایتهای نسبی بعمل آمده از طرف ارشاد و تلاش شدید خودمان مجددا به پا خواسته ایم ولی این بار کتاب حقیقتا در خطر قطعی است و اثرات مخرب آن در سالهای آتی بسیار نمود پیدا خواهد کرد. و بسیاری از ناشران و کتابفروشان را هم زمین گیر خواهد کرد. متاسفانه بغیر از عوامل ارشاد و شاخه های آن گویا هیچ ارگانی نسبت به این خطر هیچگونه احساسی نداشته و عکس العملی نشان نمیدهند و این بسیار غم انگیز است. برخی مسئولین محترم این را بدانند که کتاب در مجموع از ارزاق عمومی نیز حیاتی تر است در این شرایط میبایست تمامی ارگانها به یاری ارشاد آمده و با حمایتی همه جانبه از وقوع یک لطمه سنگین و غیرقابل جبران به پیکر علمی و فرهنگی کشور جلوگیری نمایند. ناشر و کتابفروش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها