پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۱۳
نقدی بر سرعت روند توسعه در ژاپن قرن نوزدهم

کتاب «تجدد در ژاپن امروز: نقدی بر تقلید کورکورانه در پیشرفت» سعی دارد تا آسیب‌های مقوله تجدد و چالش‌هایی که روند مدرنیته برای جامعه ژاپن به وجود آورده را بیان کند و به معایب سیر پیشرفت این کشور می‌پردازد و منتقد به اصطلاح غربی شدن فرهنگ ژاپن است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «تجدد در ژاپن امروز: نقدی بر تقلید کورکورانه در پیشرفت» متن سخنرانی ناتسومه سوسه‌کی از بزرگ‌ترین نویسندگان و اندیشمندان ژاپنی است که در سال ۱۹۱۱ دربارۀ پدیدۀ تجدد و نوگرایی ژاپن ایراد شده است. این اثر کوران دگرگونی‌های سیاسی و اجتماعی اواخر «دوران مِی‌جی» را روایت می‌کند و از دغدغه‌ها و نگرانی‌های نویسنده‌ای می‌گوید که تاریخ ژاپن و اوضاع آن روز جهان را خوب می‌شناخته است.

ناتسومه با بیانی شیرین، با بهره‌گیری از کنایه‌ و استعاره‌ و با شوخ‌طبعی فروتنانه‌ای مفهوم «تجدد» را از دیدگاه خود تعریف می‌کند، سپس با آوردن دلایلی، در مقایسه با فرآیند توسعه در غرب، تجدد ژاپن را شتاب‌زده، تقلیدی و عاریتی ارزیابی می‌کند و درباره‌ی پیامدهای روانی و اجتماعی چنین تجددی هشدار می‌دهد.

سیدآیت حسینی (استادیار زبان و ادبیات ژاپنی دانشگاه تهران) که این کتاب را ترجمه کرده است، نیز در توضیحی درباره آن گفت: کتاب‌هایی که در حوزه تجدد ژاپن و تحولاتی که این کشور در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم پشت سرگذاشته نوشته و منتشر می‌شود بیشتر برای پاسخ به این پرسش‌ها بوده که ژاپنی‌ها چه کرده‌اند که امروز یکی از کشورهای پیشرفته و توسعه‌یافته جهان شناخته می‌شوند. اغلب این کتاب‌ها نگاه منتقدانه‌ای به این تجدد دارند و برخی از متفکرانی که در آن دوره زندگی می‌کرده‌اند سرعت این تحولات در جامعه ژاپن را بسیار بالا می‌دانسته‌اند و معتقد بودند روند این پیشرفت‌ها و به زعم آن‌ها این غربی شدن و دگرگونی سبک زندگی جامعه ژاپن شتاب‌زده بودند و به نوعی باعث تغییرات اساسی در فرهنگ‌شان شده است.

با شدت گرفتن فرآیند تجدد در دوران مِی‌جی که با تقلید از غرب در تمام شئون نیز همراه بود، بسیاری از نویسندگان و متفکران احساس خطر کردند و به نقد این تجدد وارداتی و شتاب‌زده دست زدند که بیان این نگرانی‌ها با نگارش و بیان نقدهایی همراه بوده که در خود ژاپن به «نقد تمدن» معروف است. کتاب «تجدد در ژاپن امروز: نقدی بر تقلید کورکورانه در پیشرفت» هم یک سخنرانی و متن‌های اصلی جریان نقد تمدن را شامل می‌شود که یکی از شاخص‌ترین و ماندگارترین آثار در حوزه‌ نقد تمدن در ژاپن است.

این مترجم و استادیار زبان و ادبیات ژاپنی دانشگاه تهران همچنین در پاسخ به این پرسش که خواندن از تقابل سنت و مدرنیته در ژاپن، چقدر می‌تواند به تحلیل درست‌تری از روند مدرنتیه در جامعه ایران و بررسی تقابل سنت با آن کمک کند، بیان کرد:  این کتاب خودش این کار را نمی‌کند چون صرفا ترجمه و برگردان یک متن درباره جامعه ژاپن است، اما پژوهشگری که بخواهد در این زمینه کار کند می‌تواند از آن به عنوان ماده اولیه بهره ببرد. البته این کتاب با دیدی منتقدانه به مقوله تجدد نگاه می‌کند و این‌طور نیست که هرآنچه مربوط به مدرنتیه و روند مدرن شدن ژاپن شده را به دیده تحسین بنگرد و صددرصد آن را تائید کند. به عبارت دیگر کتاب سعی دارد تا آسیب‌های مقوله تجدد و چالش‌هایی که روند مدرنتیه برای جامعه ژاپن به وجود آورده را بیان کند و به معایب سیر پیشرفت این کشور می‌پردازد و منتقد به اصطلاح غربی شدن فرهنگ ژاپن است.

کتاب «تجدد در ژاپن امروز: نقدی بر تقلید کورکورانه در پیشرفت» اثر ناتسومه سوسه‌کی با ترجمه سیدآیت حسینی از سوی انتشارات پرنده منتشر و در سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عرضه می‌شود.

 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها