سیما طاهرکرد در نشست رونمایی از کتاب جدیدش، «کی میرسیم» که در خانه خورشید اصفهان برگزار شد، گفت: مکان، تم اصلی داستانهای من است.
سیما طاهرکرد در سال 1339 در شهر سنگسر، شهری عشایرنشین در شمال سمنان به دنیا آمد. او در ابتدا برای کودکان مینوشت و کتاب «چای صحرایی»اش برگزیده کتاب کودک نشرعلمی فرهنگی شد. دریافت لوح تقدیر از جشنواره طنز تهران، تقدیر در دومین همایش چهرههای ماندگار نهضت فعالان ادبی اصفهان از افتخارات این نویسنده است.
طاهرکرد سابقه 20 ساله نگارش متن برای رادیو را در کارنامه ادبی خود دارد و نگارش دو برنامه رادیویی «باغ اندیشه» برای معرفی کتاب و «زنده رود خیال» با هدف معرفی شاعران اصفهان را بر عهده داشته است. او در هر دو حوزه کودک و بزرگسال کتاب نوشته است و آثاری مانند «کفش مهمانی» و «چای صحرایی» در حوزه کودک و «کل کلهای زن و شوهری» در حوزه روانشناسی را برای بزرگسالان در کارنامه خود دارد. مجموعه داستان کوتاه «کی میرسیم» از «انتشارات ری را» آخرین اثر او در حوزه ادبیات داستانی است.
ناصر طاهرکرد، برادر این نویسنده که گوینده بازنشسته صداوسیما است، در ابتدای نشست رونمایی از کتاب «کی میرسیم» ،گفت: مرحوم پدر ما درک اجتماعی بالایی داشت و با اینکه سواد نداشت، روزنامه و مجله به همراه خود به خانه میآورد تا برایش بخوانیم. سیما رادیوی خانه بود و پاورقیها و مجلات «زن روز» و «سیاه و سپید» و «جوانان» را برای پدرم میخواند و از همان زمان ریشههای نوشتن در او شکل گرفت.
وی در ادامه افزود: عشایر سنگسری، داستانهای زیادی از سفرهای زندگیشان در دل دارند. آنها از مهمترین عشایر دامنههای جنوبی البرز با طولانیترین مسیر کوچ دنیا هستند. با افتخار میگویم سیما طاهرکرد، انگیزه من برای گویندگی شد و شخصیت ادبی خود وی نیز از همان زمان کودکی شکل گرفت و ازدواج و بچهداری شاید باعث شد این آفتاب نویسندگی دیرتر از پشت ابر بیرون بیاید اما حالا باید منتظر داستانهای جدی تری از وی باشیم.
در ادامه این نشست، سیما طاهرکرد درباره تقدم و تاخر داستانهای مجموعه «کی میرسیم»، گفت: داستان «چراغ قرمز» در سال 1384 چاپ شد؛ فتحالله بینیاز همان دوره به من گفت اگر داستانی داری برای مجله نافه بفرست تا چاپ کنم. داستان «پونه کوهی» من همان زمان با کمک بینیاز در شمارهای از مجله «نافه» که عکس منوچهر آتشی روی جلد آن بود، منتشر شد. داستان بعدی من «کمین» در سال 1385 و داستان «سنگریزه» در سال 1387 چاپ شده و بقیه داستانهای کتاب را اخیراً نوشتهام.
نویسنده کتاب «چای صحرایی» ادامه داد: ناشر من که نشر «ری را» بود، خیلی حرفهای عمل کرد. در نمایشگاه کتاب امسال چند کلمه از کتاب من حذف شده بود، ایشان کتاب را به چاپخانه برگرداند و اصلاح شده منتشر کرد.
نویسنده «کل کلهای زن و شوهری» در ادامه گفت: مکانها خیلی روی من تاثیر میگذارند و باعث میشوند داستان به ذهنم برسد و درباره مکانهای مختلف ایران بنویسم. مثلاً یک بار بانوان کارآفرین اصفهان را به مجمتع پرواز که یک پیاده روی زیاد در سربالایی دارد، دعوت کردند. پیاده رفتم تا به آن مکان برسم. هسته اصلی داستان «زن خیابان فرایبورگ» آنجا در من شکل گرفت، داستان زنی که تودهای در شکم دارد و آن را بارها بازنویسی کردهام.
طاهرکرد ادامه داد: اصل حرکت و مکانها در همه داستانهای من جریان دارد. انگار شخصیتها میخواهند به جایی برسند. یا در داستان «پونه کوهی» ما را از طرف خانه هنرمندان به باغی بردند و زمانی که بازگشتیم، داستان در ذهنم شکل گرفت و یا داستان «سنگریزه» را با دیدن باغبانی در یکی از پارکهای اصفهان نوشتم.
وی در پاسخ به مجری برنامه درباره اینکه چرا تعداد داستانها کم و تنها 15 مورد است، گفت: نظر ناشر هم همین بود که تعداد داستانها کم است اما دلم میخواست تم داستانها یکسان باشد. داستانهایی را انتخاب کردم که تم شبیه به هم داشته باشد. به نظر خودم همین 15 تا کار کافی است چون موضوع مرتبط دارد و نتیجه همین 15 اثر شد. 14 اثر این کتاب زنانه و یکی مردانه است اما عمد خاصی در کار نبوده است حتی در داستان میثاق، راوی زن است اما داستان کاملاً درباره میثاق و شخصیت مردانه اوست.
این داستاننویس درباره دغدغه اصلی خود از نوشتن هم عنوان کرد: دغدغه داستانهای من، خانواده است. «کل کلهای زن و شوهری» را نیز در ادامه همین دغدغهها با سیما فخار برای نجات خانواده ایرانی نوشتیم.
نگاه عمیق به رویدادها ویژگی بارز این کتاب است
زهرا فخار، مشاور بارنشسته آموزش و پرورش و مشاور دانشگاه صنعتی و اصفهان و نویسنده کتاب «تقویت هوش عاطفی کودکان» و کتاب «کل کلهای زن و شوهری» نیز در ادامه این نشست رونمایی کتاب، گفت: در جمع نویسندگان صحبت کردن خیلی سخت است. من داستان نویس نیستم و کتابهایی هم که نوشتهام روانشناختی هستند؛ ولی داستاننویسی به نظرم فضاسازی و آنالیز شخصیت میخواهد.
وی در ادامه افزود: من و سیما طاهرکرد حدود چهل سال پیش در دانشگاه با هم آشنا شدیم و ظاهر و شخصیت ساده او جذبم کرد. خاطرات آن روزها هنوز در ذهنم ماندگار است. پس از سالها ما دوباره بر اثر یک اتفاق، هم را پیدا کردیم و با کمک هم کتاب «کل کلهای زن و شوهری» را نوشتیم.
این روانشناس با اشاره به اینکه شخصیتهای ساده با نگاه عمیق به رویدادها ویژگی بارز این کتاب است، افزود: کتاب 15 داستان با شخصیتهای مختلف دارد. خیلی موجز و مختصر و حتی بعضی داستانها مثل «سنگریزه» یک صفحهای است. با خودم گفتم من روانشناسی خواندم اما سیما طاهرکرد روانشناس تجربی شده است. داستان زن خیابان فرایبورگ را با آن توده در شکم و رفت و برگشتها به گذشته و آینده اگر شما بخوانید متوجه نگاه روانشناختی این نویسنده خواهید شد.
فخار یادآور شد: در داستان «میثاق» به ارتباط آدمها در دنیای مجازی میپردازد و عشقی که دو نفر وقتی به هم میرسند میفهمند آنچه فکر میکردند، نیستند. در داستان یلدا چند عشق را معرفی میکند، عشق یلدا به همسرش و انواع عشقها را در داستان میبینیم.
وی در ادامه افزود: تم حرکت و تغییر در همه داستانها هست. در داستان «کی میرسیم» هم تبعیض جنسیتی دیده میشود و بسیاری از لایههای شخصیتی آدمها در کتاب موشکافی میشود. نویسنده نگاهی عمیق به همه رویدادها و اتفاقها داشته است.
این روانشناس در پایان گفت: اگر کتاب «زندگی برازنده من» را بخوانید، در آن توضیح داده شده که همه ما بر اساس دی ان ای و تروماها و بارداری و ... 12 داستان در دل خودمان داریم تا زمانی که به حکیمی و فرزانگی برسیم. «کی میرسیم » را که میخوانیم انگار داستانها بر همین اساس نوشته شده و از کودکی تا بزرگسالی 12 داستان را طی کرده است. یتیمی و معصومی مال کودکی ما، فرزانگی برای بلوغ و پختگی ما است. داستانها دقیقا الگوی 12 داستان رندگی را در شخصیتهای مختلف تکرار کرده است و نگاهی روانشناختی به زندگی دارد.
درپایان این نشست ادبی، جشن امضا و رونمایی کتاب با حضور مهری بهرامی، مرضیه گلابگیر، گودرز ایزدی، محمدعلی موسوی فریدنی و دکتر اخلاقی برگزار شد.
نظر شما