علی دباغ
دباغ با اشاره به نحوه آگاهیبخشی عموم جامعه از علوم پزشکی گفت: به طور کل در حوزه پزشکی آگاهی بخشی به دوگونه انجام میشود. ابتدا آن دسته از اطلاعات پزشکی که مربوط به متخصصان و دانشمندان یک علم و متخصصان است و باید به روش و ادبیات خاص خود در کتابها درج شود که معمولا این اطلاعات جزئیات بیشتری را شامل میشود و اصولا مفاهیم تخصصی را شامل میشوند. دسته دیگر اطلاعات که گزینشی هستند، برای آگاهیبخشی عموم مردم است؛ به طور کلی عموم جامعه احتیاجی ندارد که تمام اطلاعات علمی را به طور جزئی آن گونه که متخصصان و کارشناسان و دانشمندان میدانند، از یک علم بدانند؛ در این مرحله آگاهی کلی و استاندارد از یک رشته شاید برای هر فردی کفایت کند. در حوزه پزشکی هم اینگونه است، تنها اطلاعاتی باید برای بهره عموم از این علم منتشر شود که در حیطه سلامتی و مراقبت از آن باشد و این باید از طریق رسانهها یا کتاب به نحوی درست اطلاعرسانی شود. یکی از راههای افزایش علم و دانش جامعه فضای مجازی است که میتواند با ارائه مطالب استاندارد و دقیق نقش خوبی در آگاهی بخشی مردم ایفا کند.
دباغ گفت: در توالی هر علم اینگونه است که پس از رشد کیفی و کمی مقالات بینالمللی، کتابها هم تاثیر فزایندهای از این رشد علمی میگیرند. در حقیقت چاپ مقالات علمی مهم در طی سالها منتج به چاپ و انتشار کتاب در سطح کیفی بالاتری خواهد شد. در این شرایط است که سمت و سوی تالیفات به سمت کیفیتر شدن و اصیلتر شدن محتوا خواهد رفت. البته لازم به ذکر است که انتشار کتاب در فضای بینالمللی ساز و کارها و قوانین و مقررات و دانش خاص خود را دارد؛ عواملی نظیر سطح سواد، رعایت قوانین مربوط به نشر که در سطح بینالمللی جدی و سختگیرانه است، باید رعایت شوند.
وی با اشاره به فعالیتهای بینالمللی خود گفت: تاکنون در در دو حیطه در رشته پزشکی با انتشارات اشپرینگر همراهی داشتم که دو کتاب از سوی این انتشارات روانه بازار کتاب جهانی شده است. یکی از آنها با عنوان «مراقبت از بیماران بزرگسال در جراحی قلب» است به ویژه در ساعتها و روزهای بعد از عمل در بخش مراقبتهای ویژه. این کتاب یک بار در سال 2014 چاپ شد و با توجه به استقبال خوبی که از آن شد به چاپ دوم رسید. کتاب دیگری به نام «بیهوشی برای جراحی بیماران قلبی» که در سال 2017 چاپ شد. در این اثر بیش از 50 نفر از دانشمندان متعدد در سراسر دنیا همکاری داشتند و من به عنوان سرویراستار در روند تالیف آن همراهی داشتم که در سال 2017 چاپ شد.
وی گفت: چاپ این قبیل کتابها برای افزایش مخاطبان علمی کشور و جامعه دانشگاهی ما اهمیت بسیاری دارد و میتواند برند علمی جامعه دانشگاهی ما را در سطح جهانی تایید کند. گرچه نویسندگان و دانشمندان برای رسیدن به چنین درجهای باید متحمل زحمات بسیار زیادی باشند.
نظر شما