نشست نقد و بررسی کتاب سهجلدی «تاریخ اندیشه ایرانی» اثر آزرمیدخت فرهیخته والا پنجشنبه 31 مردادماه در اصفهان برگزار میشود.
«آذرمیدخت فرهیخته والا»، نویسنده کتاب «تاریخ اندیشه ایرانی» درباره این اثر گفت: من در این کتاب به منابع گوناگونی از زبانهای مختلف از ایرانی تا سریانی و ارمنی نظر انداختهام و از مباحث باستانشناسی نیز استفاده کردهام. شاخصترین منبع من در این کتاب که به طور ویژه از آن بهره بردهام شاهنامه فردوسی بوده است.
وی افزود: این کتاب از تالیفات میانرشتهای در حوزه فرهنگ شناسی تاریخی ایران است که سه بخش اصلی اندیشه اجتماعی ایرانی از دوران عیلامی تا ساسانی، اندیشه فرهنگی ایرانی و اندیشه سیاسی را مورد بررسی قرار میدهد. این کتاب در پنج کرده (فصل) و حدود سی و پنج پرگرد (بخش) نوشته شده و از فرهنگ مادرسالار عهد عیلامی تا اندیشه ایرانی در عهد خسرو انوشیروان را مورد بررسی قرار میدهد.
این پژوهشگر تاریخ و فرهنگشناسی تاریخی ایران در ادامه افزود: هدف این کتاب اندیشهشناسی بوده و در پی ارائه تاریخ دینی نبوده است. منابع اوستایی کتاب حتی تا سده دوم و سوم پس از اسلام را هم شامل شده است. ما پنج گروه منابع اوستایی داریم که مهترین منابع دسته پنجم روایتهای شفاهیای هستند که در «دینکرد» در سدههای دوم و سوم پس از اسلام تعلق دارد و در این کتاب تلاش کردهام این گستره منابع را انعکاس دهد.
فرهیخته والا یادآور شد: تا امروز هر اثری در فرهنگ باستانی ایرانی تالیف شده، در حوزه تاریخ بوده و توجه چندانی به مباحث اندیشهای در این حوزه نشده است. شاید به نظر برسد مشکل اصلی ما در ریشهیابی مباحث اندیشه، فرهنگ و رسوم و تمدن ایرانی کمبود منابع باشد.
وی در پایان گفت: این کتاب کاملترین گفتارها در شناخت جنبش فکری مانی و جنبش مزدکیان را نیز ارائه داده و تلاش کردهام با تکیه بر منابع ایرانی و با تداوم ایده فردوسی به جنبش مزدک بپردازم و رویکرد کمونیستی به این جنبش را به چالش بکشم. در انتهای کتاب نیز واژهنامهای موضوعی از حیات فکری انسان عهد باستان ارائه شده است.
نشست معرفی و بررسی کتاب «تاریخ اندیشه ایرانی؛ اندیشه، فرهنگ و آیین ایرانیان در عهد باستان» روز پنجشنبه 31 مردادماه 1398 از ساعت 18 الی 20 در شهرکتاب اردیبهشت اصفهان برگزار میشود.
نظر شما