کتاب «بلاکچین از بیتکوین تا دنیای صنعت» تألیف مشترک پیمان اخوان و مریم دهقانی، تلاش دارد ضمن معرفی اصول و مبانی بلاکچین، مخاطب را با مفاهیمی همچون زنجیره بلوک، ساختار و انواع بلاکچین، اصول رمزنگاری، قراردادهای هوشمند و ارزهای رمز پایه آشنا کند.
اگرچه یکی از نخستین کاربردهای بلاکچین، مباحث مالی و معرفی بیتکوین به دنیای امروز بود، ولی در این کتاب با دیگر کاربردهای جالب این فناوری در صنایع و حوزههای مختلف مانند بیمه، پزشکی، مواد غذایی، بهداشت، شبکه حمل و نقل، زنجیره تأمین، داروسازی، شبکههای اجتماعی، کشاورزی و دامداری، واردات و صادرات، بورس، خدمات مسافرتی و گردشگری، تشخیص هویت، آموزش، انرژی و صنایع نظامی آشنا خواهید شد.
بلاکچین، یک سیستم کاملا توزیعشده
بلاکچین یک سیستم کاملا توزیعشده یکپارچه از یک واحد نرمافزاری به حساب میآید و شامل یک الگوریتم است که محتوای اطلاعاتی مجموعه داده و بلوکهای متصل شده از دادهها را با فناوریهای رمزنگاری و امنیتی به منظور دستیابی به تمامیت و حفظ آن بههم متصل میکند. این تعریف، چیزی در مورد بیتکوین یا مدیریت مالکیت پول رمزنگاری شده ندارد. این ممکن است باعث شگفتی شود که مقالات و کتابهای بسیاری ادعا میکنند که هدف بلاکچین، مدیریت مالکیت ارزهای دیجیتال است. حقیقت این است که مدیریت مالکیت پول رمزنگاریشده یک مورد بسیار برجسته و یکی از کاربردهای بلاکچین است، اما فقط این کاربرد نیست؛ بلاکچین دارای گستره وسیع و متنوعی است و طیف گستردهای از کاربردها را دربردارد.
انتقال پول، یکی از کاربردهای بلاکچین است. هنگامی که دو نفر بخواهند برای یکدیگر پول انتقال دهند، یک رکورد جدید ایجاد میشود که جزئیات آن تراکنش را مشخص میکند. این رکورد به صدها نفر از رایانههای دیگر که دارای یک کپی از رکورد هستند، ارسال میشود. این رایانهها تأیید میکنند که این معامله مجاز است و در نهایت آنها قبل از تأیید رکورد، موافقت و یا مخالفت میکنند که همهچیز در مورد معامله مشروع است. این کار باید با همه کپیهای اطلاعات مطابقت داشته باشد. بهنظر میرسد که چند صد نفر در کنار این دو، ناظر این هستند که نفر اول پول را به نفر دوم میدهد و همه آنها موافقت کردند که نفر دوم واقعا پولش را بهدست آورده و دیگر جنبههای معامله را مانند اینکه مقدار آنهم درست است، چک میکنند. این بستر، بهویژه به علت شفافیت موجب برقراری حس اعتماد در میان محققان و ارزیابان میشود. اما این ایده مخالفانی هم دارد. مخالفان استفاده از زنجیره بلوک آزاد در ساماندهی دادههای تحقیقاتی میگویند، ذخیره هر تراکنش موجب تحمیل هزینههای مالی خواهد شد.
ملکه ارزهای دیجیتال
این پلتفرم درست مانند بیتکوین، نوعی شبکه پرداخت غیرمتمرکز است که پول رمزگذاری شده مختص به خود را داشته و امکان انجام عملیاتهای پرداخت ناشناس در اینترنت را بدون نیاز به بانک یا موسسات ثالث فراهم میآورد. در این شبکه تراکنشهای کدگذاری شده همانند بیتکوین در دفتر مرکزی غیرمتمرکز بلاکچین ذخیرهسازی میشوند و تمامی افراد نیز میتوانند روی شبکه آنها را مشاهده کنند. فناوری مورد استفاده «بلاکچین اتریوم» نام دارد. ویتالیک بوترین، خالق اتریوم است. وی بعد از دریافت فلوشیپ تیل به ارزش 100 هزار دلار، در سال 2014 میلادی از دانشگاه واترلو انصراف داد و اواخر همان سال به همراه کارآفرین کانادایی جوزف لوبین، شرکتی به نام اتریوم سوئیترزلند را راهاندازی کردند. به اتریوم، لقب «ملکه ارزهای دیجیتال» را دادهاند.
نخستین چاپ کتاب «بلاکچین از بیتکوین تا دنیای صنعت» در 304 صفحه با شمارگان یکهزار نسخه به بهای 48 هزار تومان از سوی انتشارات آتینگر راهی بازار نشر شده است.
نظر شما