عبداللهزاده در ابتدا با اشاره به اینکه در شهرستان دامغان محل مشخصی برای عرضه کتب دفاع مقدس وجود ندارد، گفت: این کتابها عمدتا در سایر شهرها به فروش میرسد و شهروندان دامغانی کمتر از تاریخ فداکاری بستگان، همشهریان و رزمندگان دامغانی و هماستانی خودشان در دوران دفاع مقدس اطلاع حاصل میکنند.
وی افزود: از جمله علل اصلی این معضل، یکی این است که متاسفانه مسئولان و متولیان فرهنگی شهر دامغان، خودشان کمتر اهل مطالعه این نوع کتابها هستند؛ این مسئله تاجایی سرایت کرده که کتابخانههای شهر نیز با کتابهای نویسندگان دامغانی در این حوزه ناآشنا هستند و از سوی دیگر رغبت برای ورود به این عرصه از سوی جوانان کمرنگ است.
این پژوهشگر حوزه دفاع مقدس با اشاره به اینکه تحقیق و پژوهش در حوزه دفاع مقدس در شهرستان دامغان نسبت به کل استان از وضعیت مطلوبتری برخوردار است، بیان کرد: هنوز با شرایط مطلوب فاصله زیادی داریم و یکی از عوامل اصلی آن، این بوده است که در سالهای گذشته اکثر مصاحبههایی که با بستگان و دوستان شهدا و رزمندگان انجام شده است، توسط افرادی بدون دانش و تخصص لازم در این زمینه بوده و متأسفانه از آموزش آنان در دورههای کوتاه مدت نیز اجتناب شده است؛ به همین سبب مطالب گاهی سمت و سوی اغراق پیدا کرده است.
وی افزود: به هر جهت همین که در شهرستان دامغان 12 جلد فرهنگنامه شهدای شهرستان و تعدادی کتاب از خاطرات رزمندگان، جانبازان و شهداء منتشر شده است، منابع ارزشمندی برای کار دیگر محققین و جای بسی امیدواری است.
عبداللهزاده با ذکر مثالهایی در تکمیل توضیحات خود، عنوان کرد: مثلاً هر چند روز یک بار کامیونهای مملو از نان، انواع پوشاک، انواع موادی که رزمندگان در جبهه به آن نیاز داشتند، در شهرستان تهیه و به جبهه ارسال میشد ولی من تاکنون ندیدهام نویسندهای سراغ افرادی برود که شبانهروزی برای تدارکات رزمندگان زحمت کشیدهاند. بارها از دامغان ماشینهای پر از گوسفند به جبهه ارسال شده است، اما ندیدم کسی سراغ افرادی رفته باشد که دامشان را برای تامین گوشت رزمندگان به جبهه ارسال کردهاند. به عنوان مثال و مستند عرض میکنم یک قاطر برای عشایر، از یک تویوتا مهمتر است؛ کلاته رودبار دامغان در زمان جنگ 40 قاطر به جبهه فرستاد و اینها اسناد حقانیت جنگ و انقلاب است که ما از آنها غفلت کردهایم.
وی با بیان اینکه دفاع مقدس خودش مقدس است، افزود: دفاع مقدس واقعاً باید پاس داشته شود؛ نه چیزی از آن کم شود و نه چیزی به آن اضافه شود؛ هر جور اتفاق افتاده، باید بیان شود؛ تا جایی که به نظر من نباید لحن راوی هم عوض شود و اگر قرار است چیزی اضافه شود در آثار مکتوب باید در پانویس افزوده شود زیرا در مقدسات نه تخیل جایی دارد و نه حق داریم داستانسرایی کنیم و قهرمان بسازیم. افرادی که در این حوزه کار میکنند، باید اعتبارسنجی کنند تا ساختههای ذهن مصاحبه شونده را کنار بگذارند.
عبداللهزاده گفت: کتابسازی در حوزه دفاع مقدس آفت بزرگی است که متاسفانه شایع شده و نویسنده فقط به فکر قطور کردن کتاب خود و افزودن به حجم صفحات فقط از نظر کمی است. این بلیّه، از آنجا نشات میگیرد که نویسنده از فیلترهایی که لازمه هنر نویسندگی است، عبور نکرده است. متقابلاً خوانندگان این حوزه با یک کتاب که ساختار شکلی و محتوایی آن رعایت نشده، تغییر نگرش میدهند و نسبت به همه نویسندگان این حوزه، بدبین میشوند.
در پایان عبدالله زاده از احساس وظیفه خودش در این حوزه سخن گفت و افزود: اعتقاد دارم بعدا خوانندگان کتاب این حوزه هم پیدا میشوند و خیلی از کتابها و آثار بعد از فوت نویسنده شناخته میشوند و ارزش قلمشان شناخته خواهد شد. وظیفه ما نوشتن است اما وظیفه متولیان فرهنگی تبلیغات؛ اما تاکنون قدم مثبتی در این راه برنداشتهاند در حالی که کیفیت چاپ، عرضه، نوع قلم، جوان پسند بودن و مدیریت صحیح و کارآمد، در مطالعه این آثار موثر خواهد بود.
نظرات