سه‌شنبه ۹ مهر ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۱
زنان می‌توانند به جایگاه اجتهاد هم برسند

آیت‌الله نوری همدانی با تاکید بر اینکه به برکت نظام اسلامی نگاه نادرست به بانوان برداشته شد، گفت: امروزه شرایط برای پیشرفت بانوان در حوزه و دانشگاه فراهم است و زنان می‌توانند به جایگاه اجتهاد هم برسند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، آیت‌الله حسین نوری همدانی در دیدار مدیر جامعه‌الزهرا (س) و دست اندرکاران همایش کتاب سال بانوان با اشاره به نگاه متعالی اسلام به بانوان گفت: کار شما بسیار مهم و لازم است، بنده هم در این رابطه کتاب بانوان و اسلام را چندین سال قبل نوشتم، چرا که دیدم در دنیا نسبت به خانم‌ها قدرشناسی نشده بلکه همواره جهات منفی نسبت به آنها مطرح شده است.

وی این نگاه منفی به زنان را مساله‌ای تاریخی برشمرد و افزود: قرآن در سوره نحل می‌فرماید: «وَ إِذا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالْأُنْثى‌ ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَ هُوَ كَظِيمٌ (58) يَتَوارى‌ مِنَ الْقَوْمِ مِنْ سُوءِ ما بُشِّرَ بِهِ أَيُمْسِكُهُ عَلى‌ هُونٍ أَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرابِ أَلا ساءَ ما يَحْكُمُونَ (59) و هرگاه يكى از آن مشركان به دختر دارشدن بشارت داده شود، صورتش از غصّه سياه مى‌شود، در حالى كه خشم خود را فرو مى‌برد. به‌خاطر بشارت تلخى كه به او داده شده، از ميان مردم متوارى مى‌شود (درمانده است كه) آيا اين دختر را همراه با ننگ و خفت نگاه دارد يا او را در خاك پنهان كند. بدانيد كه چه بد قضاوت مى‌كنند.»

آیت‌الله نوری همدانی تصریح کرد: آنقدر نسبت به خانم‌ها کم‌توجهی و منفی‌نگری زیاد بود که در این کتاب از ایشان تعبیر کردیم به مظلومی به بلندای تاریخ و به پهنای گیتی و سعی کردیم چهره زن در تاریخ و همچنین ظلم‌ها و ستم‌های فراوانی را که به ایشان رفته، مطرح کنیم، همچنین چهره زن در آثار شعرا و ادیبان را مورد بررسی قرار دادیم و در نهایت چهره زن در قرآن را مطرح کردیم.

این مرجع تقلید ادامه داد: قرآن کریم زن را به عنوان یک انسان معرفی می‌کند که دارای کرامت است و ملاک ارزشمندی انسان را تقوا می‌داند نه جنسیت، این نشان از توجه اسلام به جایگاه و شأن بانوان دارد که می‌توانند به مقامات عالی دست پیدا کنند.

وی با اشاره به اینکه این ظلم در طول تاریخ در حق زنان روا داشته شده بود، تصریح کرد: در زمان پیامبر (ص) تحولی بزرگ در این زمینه به وجود آمد، ولی بعد از پیامبر (ص) حکومت بنی‌امیه و بنی‌عباس دوباره زنان را از فضیلت‌ها محروم کردند.

خاطره آیت‌الله نوری همدانی از دیدار با بانو مجتهده امین
آیت‌الله نوری همدانی در ادامه سخنانشان با بیان اینکه در تابستان سال‌های 1343 و 1344 در اصفهان بودم و در این دو سال دو بار با خانم مجتهده امین ملاقات داشتم، گفت: این بانوی مجتهده به من می‌گفت ما مانند شما درس نخوانده‌ایم، ما از پشت پرده درس را گوش می‌دادیم، مانند شما مباحثه نداشتیم و امکانات و شرایط تحصیل برای ما بسیار محدود بود. با این حال ایشان توانسته بود با زحمت فراوان به جایی برسد که مرحوم آیت‌الله سیدابوالحسن اصفهانی و شیخ عبدالکریم حائری به ایشان اجازه اجتهاد داده بودند.

این مرجع تقلید در ادامه تشکیل جامعه‌الزهرا (س) را از برکات نظام اسلامی دانست و بیان کرد: زنان نقش ویژه در سازندگی جامعه دارند به گونه‌ای که مردان نمی‌تواند در این حد ایفای نقش کنند، چرا که زنان از دوران حمل تا شیرخوارگی، کودکی، نوجوانی و پس از آن ارتباط بیشتر و بهتری با فرزندان دارند و اگر زن در ایمان و اخلاق برومند باشد، مسلما تأثیرگذار خواهد بود و این تاثیرگذاری در جامعه هم ظهور و بروز خواهد داشت.

وی ادامه داد: به برکت نظام اسلامی نگاه نادرست به بانوان برداشته شد و این نیمی از جمعیت که نادیده گرفته شده بودند، اکنون وارد فعالیت‌های علمی و اجتماعی شده‌اند، امروزه شرایط برای پیشرفت بانوان در حوزه و دانشگاه فراهم است و زنان می‌توانند به جایگاه اجتهاد هم برسند؛ از این رو باید بر مسائل مورد نیاز حوزه خود تمرکز کرده و آثار خود را در این زمینه تولید و عرضه کنند.

آیت‌الله نوری همدانی در ادامه تصریح کرد: حتی در بحث مرجعیت بحث است که آیا ذکوریت شرط است یا نه؟ مرحوم حکیم در مستمسک این مساله را بحث می‌کند و می‌گوید دلیلی بر آن نداریم. البته برای فقیه سه منصب امامت، رهبری و مدیریت جامعه، قضاوت و تقلید قرار داده شده است که در هر یک از اینها می‌توان بحث کرد که آیا این موضوعات تنها ویژه مردان است یا نه؟ اینها از نظر فقهی قابل بحث و طرح است.
وی در پایان با تاکید بر اینکه نظام اسلامی زمینه پیشرفت و ارتقای بانوان را فراهم کرده است، بیان کرد: باید قدردان نظام اسلامی باشیم و از این نعمت استفاده کنیم.
 
شناسایی و جهت‌دهی ظرفیت پژوهشی بانوان کشور در همایش کتاب سال بانوان
در بخش دیگری از این نشست، حجت‌الاسلام سیدمحمود مدنی مدیر جامعه الزهرا (ع)، با اشاره به اینکه همایش کتاب سال بانوان پس از انجام مطالعات مختلف با هدف شناسایی، تقویت و جهت‌دهی ظرفیت پژوهشی بانوان کشور در زمینه علوم انسانی و اسلامی از سال گذشته در جامعه‌الزهرا (س) کلید خورده است، بیان کرد: این مرکز از سوی دیگر با حضور حدود هزار استاد در سطوح مختلف و رشته‌های متنوع فقه و اصول، کلام، فلسفه، روان‌شناسی، تاریخ و دیگر رشته‌های علوم دینی و تحصیل بیش از 20 هزار طلبه در بخش حضوری و غیرحضوری، ظرفیت علمی قابل توجهی دارد که می‌تواند در پشتیبانی و جهت‌دهی به ظرفیت علمی زنان نقش‌آفرینی کند.

حجت‌الاسلام مدنی ادامه داد: بر همین اساس سال گذشته نخستین همایش کتاب سال بانوان، طراحی و فراخوان عمومی داده شد، حدود 600 اثر به همایش واصل شد و بیش از 100 استاد حوزه خواهران و برادران، در سه مرحله این آثار را مورد ارزیابی قرار دادند و در نهایت از 12 اثر برگزیده بانوان تقدیر به عمل آمد، در بخش ویژه با موضوع زن و خانواده نیز آثار خانم‌ها و آقایان مورد بررسی قرار گرفت و از برگزیدگان تقدیر شد.

رییس شورای سیاستگذاری همایش کتاب سال بانوان افزود: امسال برای دومین سال آماده می‌شویم تا این همایش را در حوزه‌ی آثار منتشر شده به زبان فارسی و دیگر زبان‌ها برگزار کنیم.

یادآوری می‌شود، آثار منتشر شده بانوان در عرصه علوم انسانی اسلامی اعم از تألیف، ترجمه و تصحیح که در سال‌های 97 و 98 نگاشته شده و رساله‌های سطح چهار و دکتری بانوان در عرصه علوم انسانی اسلامی که در سال‌های 97 و 98 دفاع شده است در این همایش پذیرفته می‌شود.

همچنین در بخش ویژه این همایش، آثار منتشر شده بانوان و آقایان با موضوع زن و خانواده که در سال‌های 97 و 98 منتشر شده مورد پذیرش و ارزیابی قرار می‌گیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها