عاطفه زارعی مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان در سخنانی در این نشست با اشاره به پیشینه استفاده از عصای سفید و خط بریل بیان کرد: کسی که این خط را اختراع کرد، در سانحهای نابینا شد ولی این باعث نشد که توانش را از دست بدهد و نتواند مسیر موفقیت را طی کند. او انقلاب بزرگی را در خواندن و نوشتن نابینایان به پا کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان افزود: نابینایان باتوانمندی خود میتوانند در فعالیتهای اجتماعی مشارکت کنند و از حقوق برابر برخوردار باشد و حقوق خود را از جامعه مطالبه کند. این مطالبات باعث خواهد شد که اقدامات اساسی در بحث زیرساختها در این حوزه انجام شود.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان با اشاره به نابینا بودن رودکی، پدر شعر فارسی، عنوان کرد: رودکی در عرصه شعر، سخن و هنر سرآمد بود و نابینایی او مانع حضورش در عرصههای مختلف نشد.
زارعی افزود: در طول سال جاری چندین برنامه به مناسبتهای مختلف برای روشندلان در کتابخانه مرکزی برگزار شد. در کنار سازمانهای رسمی و دستگاههای دولتی، خیرین در توسعه زیرساختها به این مرکز کمک کردهاند.
وی در ادامه خطاب به حاضران در نشست گفت: از شما میخواهم که هر کدام، از سه نفر از دوستان روشندل خود دعوت کنید که با حضور در کتابخانه از خدمات فرهنگی ما استفاده کنند. از دوستان روشندل خود بخواهید برای رسیدن به دانش، دست از تلاش برندارند. هرچقدر که متقاضیان بیشتری وجود داشته باشد، رسیدگی به نیازهای آنان نیز بیشتر خواهد شد.
زارعی بیان کرد: طبق آمار بیش از 4 هزار روشندل در استان وجود دارد، در این میان 194 نفر عضو کتابخانه هستند. در این کتابخانه 325 عنوان و 951 نسخه منابع بریل وجود دارد. 14 هزار و 800 کتاب گویا در کتابخانه مرکزی وجود دارد که 10 هزار کتاب دیگر به این آمار اضافه شده است. ما سعی میکنیم که این منابع اطلاعاتی را به شیوههای مختلف افزایش دهیم و اقدامات و زیرساختهای اساسی را برای روشندلان ایجاد کنیم. امیدواریم این عزیزان مشارکت فعال خودشان را در عرصه مطالعه و کتابخوانی داشته باشند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان همدان اظهار کرد: در حوزه زیرساختهای IT اقداماتی انجام شده است، بخش نرمافزار جستجو و بازیابی و ثبت اطلاعات نابینایان را با استفاده از نرمافزارهای مخصوص را جهت سهولت استفاده در دسترس قرار دادهایم.
هما خانجانی، مسئول بخش نابینایان و کمبینایان کتابخانه مرکزی همدان هم گزارش از فعالیتهای این بخش از کتابخانه ارائه کرد و با اشاره به کمکهای خیرین، از ایرج شهبازی، استادیار دانشگاه تهران به عنوان یکی از حامیان این بخش از کتابخانه نام برد که با تقبل هزینه خرید برخی از تجهیزات، کمک قابل توجهی به این بخش کرده است.
مسئول بخش نابینایان و کم بینایان کتابخانه عمومی مرکزی همدان بیان کرد: یکی از مهمترین اهداف ما در برگزاری برنامههای فرهنگی کتابخانه گرد هم آمدن نابینایان و بینایان کنار هم بود تا این عزیزان بدانند که بهراحتی میتوانند برنامههای مختلفی را اجرا کنند، کتاب معرفی کنند و سایر فعالیتهای مشابه را انجام دهند.
خانجانی علت کمبود منابع بریل در کتابخانه را تولید اندک این منابع در سطح کشور خواند و ادامه داد: علاوه بر حجیم بودن کتابهای بریل، هزینه تولید آن بالا است. خوشبختانه همدان در یک سال اخیر از تولیدکنندگان پیشرو منابع صوتی مورد نیاز برای دانشجویان، پژوهشگران و کودکان و نوجوانان است. تا به حال بخش نابینایان، 16 کتاب را با همکاری تیم گویندگان این بخش با اماکانات اندک ضبط کردند و در سراسر کشور عرضه شده است. کتابهای تولید شده از نظر بازرسهای نهاد کتابخانههای عمومی از کیفیت مطلوبی برخوردار است.
حمیدرضا الوند، مدیرکل بهزیستی استان همدان بیان کرد:شعار امسال رفع تبعیض است و برای اولین بار بعد از انقلاب پوستر این روز را یکی از هنرمندان روشندل طراحی کرده است. این اقدام مانند عصای سفید یک نماد است برای احترام گذاشتن به ارزشهای مورد قبول روشندلان عزیز.
الوند با اشاره به جمله درج شده در پوستر این روز که بیان میکند «رفع تبعیض راهم را روشن میدارد»، اظهار کرد: این شعار در پی فرصتهای برابر است. جامعه جهانی امروز، نیازمند افراد فعال در عرصههای مختلف است. خوشحال هستیم که امروز دستگاههای مختلف همچون نهاد کتابخانههای عمومی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و ... در استان، برنامههای متعددی را برای توانیابان در نظر گرفتهاند.
در ادامه سعید ظهوری، مجری برنامه به توصیف فضای کتابخانه و حاضرین در برنامه و ... پرداخت. سپس پرهام ایرانپور نیز با شیوایی کتاب قصههای خوب برای بچههای خوب را به حاضرین معرفی کرد و یکی از داستانهای این کتاب را خواند.
پس از نمایشنامه خوانی توسط هما خانجانی، مهری مشعشع و محمدرضا نوری، از فعالین کتابخانه نابینایان تقدیر شد.
رونمایی از 10 هزار کتاب گویا که به منابع کتابخانه مرکزی استان همدان افزوده شد، حسن ختام این برنامه بود.
همچنین در حاشیه این برنامه، برخی از نابینایان عضو کتابخانه مرکزی همدان، نظرات خود را با خبرنگار ایبنا درباره کم و کیف خدماتی که در این کتابخانه به آنها ارائه میشود، در میان گذاشتند. به اذعان آنها، خدمات کتابخانه عمومی به نابینایان بسیار مناسب است و این اشتیاق به استفاده از این منابع را در آنها بیشتر میکند؛ با این وجود عبور از مسیر نامناسب برای رسیدن به کتابخانه مرکزی همدان که بالای تپه مصلا در شهر واقع شده است، بسیار سخت و دشوار است.
یکی دیگر از روشندلان افزود: همه ماشین ندارند که خانواده آنها را برسانند؛ هزینههای رسیدن به کتابخانه با توجه به محل قرارگیری و شیب تند مسیر، بسیار بالاست.
روشندل دیگری بیان کرد: من را پدرم به کتابخانه میرساند، اما همکلاسیام به خاطر وضع نامناسب مالی و هزینه بالای رفت و آمد، چنین امکانی ندارد و نمیتواند از این خدمات استفاده کند.
پرهام ایرانپور که حافظ 22 جزء از قرآن کریم است، بیان کرد: فضای کتابخانه را بسیار دوست دارم. اما کاش کتابهای معنوی بیشتری داشت. دوست دارم دعا بخوانم اما بیشترِ دعاها در کتابخانه موجود نیست.
نظر شما