شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۱
شهرستانی‌ها گوی سبقت شعر نیاوران را از تهرانی‌ها ربودند

برگزیدگان پنجمین جشنواره سراسری شعر نیاوران در حالی اعلام و تقدیر شدند که از ۱۹ برگزیده، فقط سه تهرانی و ۱۶ شاعر دیگر، شهرستانی بودند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، فرهنگسرای نیاوران شامگاه پنج‌شنبه (۲۳ آبان ماه) میزبان شاعران زیادی از سراسر ایران بود، که به پاس برگزاری آئین پایانی پنجمین جشنواره سراسری شعر نیاوران گرد هم آمده بودند.
 
این نشست که با پخش کلیپی از سخنان عوامل اجرایی و داوران بخش‌های مختلف جشنواره شروع شده بود، با سخنرانی محمد سلمانی، دبیر جشنواره به صورت رسمی آغاز شد.
 
محمد سلمانی به عنوان دبیرجشنواره گزارشی از آمار و ارقام این دوره از جشنواره سراسری شعر نیاوران ارائه کرد و گفت: ما در تاریخ ۲۷ فروردین ۹۸ فراخوان جشنواره را اعلام کردیم و دوستان شاعر تا تاریخ ۱۱ خرداد ۹۸، ۱۰۸ روز فرصت داشتند که آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند. پس از آن داوران جشنواره سه هفته زمان داشتند که این آثار را جمع‌بندی کنند و امتیاز دهند. هفته آخر شهریور ماه جلسات مشترک داوران برگزار و اسامی برگزیدگان نهایی مشخص شد.
 
سلمانی ضمن اشاره به چاپ کتاب «پایتخت 5»، که شامل گزیده آثار شرکت‌کنندگان این دوره از جشنواره است، بیان کرد: در این دوره ۱۰۸۷ شاعر در دو بخش آزاد و ویژه شرکت داشتند که در مجموع ۴ هزار و ۲۸۷ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
 
دبیر پنجمین جشنواره شعر نیاوران ضمن یاد کردن از ابوالفضل زرویی، افشین یداللهی و حسین آهی، به عنوان داوران پیشین این جشنواره؛ محمد طبایی و محمدحسین بهرامیان را از داوران غایب جلسه خواند.
 

محمد سلمانی
 
وی ضمن تشکر از شاعرانی که به فراخوان این جشنواره پاسخ مثبت دادند داوران و عوامل اجرایی جشنواره عنوان کرد انصافا هیچ نوع رابطه‌‌ای در انتخاب آثار دخالت نداشته و توجه داوران فقط به شعر بود. دوستانی هم که شعر آن‌ها برگزیده نشده؛ به معنای بد بودن شعر آن‌ها نبوده است.
 
جشنواره شعر نیاوران از جلسات سه‌شنبه‌های شعر نیاوران آغاز شد
در ادامه و پس از شعرخوانی سه تن از برگزیدگان این دوره از جشنواره شعر نیاوران، سید عباس سجادی، مدیر بنیاد آفرینش‌های هنری فرهنگسرای نیاوران، به ایراد سخنرانی پرداخت و در مقدمه سخنان خود گفت: در سراسر جهان، تمام کشورها و دولت‌ها در پی هویت‌سازی هستند؛ به عنوان مثال «کن» به عنوان یک شهر درجه چندم در فرانسه، به واسطه برگزاری جشنواره فیلم کن، امروز یک نام جهانی دارد. خط اصلی برنامه‌های اینجا را هم، بنا کردن فرهنگسرایی با عنوان فرهنگسرای نیاوران، حدود ۵۰ سال پیش، روشن می‌کند؛ که بعد از آن هم با خوش‌سلیقگی در شهرداری تهران، فرهنگسراهایی ایجاد شد، که پایگاه فعالیت‌های فرهنگی بوده و هست.
 
او ادامه داد: عنوان جشنواره شعر نیاوران، از جلسات سه‌شنبه‌های شعر نیاوران آغاز شد؛ که بی‌تردید و بدون تعارف، امروز یکی از دلبستگی‌های جدی شاعران در سراسر کشور است.
 
سجادی ضمن اشاره به چگونگی شکل‌گیری جشنواره شعر نیاوران، گفت: یادم هست اوایل اشکالاتی به ما گرفته می‌شد، که چرا در نیاوران جلسه شعر برگزار می‌شود. چون به اعتقاد آن‌ها این‌جا زیرمجموعه معاونت هنری است و شعر زیر مجموعه معاونت فرهنگی. پاسخ ما هم این بود که شعر هنر اول ما ایرانی‌ها است و ما به هنر در قالب چهارچوب‌های اداری نگاه نمی‌کنیم؛ بنابراین وظیفه خود می‌دانیم در نیاوران که جای آبرومندی است، مشعل شعر روشن شود.
 
 
سید عباس سجادی
 
مدیر بنیاد آفرینش‌های هنری فرهنگسرای نیاوران، ضمن اشاره به اهمیت شعر در نگاه رهبری و اختصاص یک روز مخصوص از جانب ایشان، برای دیدار با شاعران، گفت: تاکید ایشان به شعر و جشنواره‌های شعر روشن است؛ که یکی از وظایف ما پرداختن به همین امر است. از آن سو حمایت محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را می‌ستایم، که کمک‌هزینه‌هایی که از این طریق پرداخت شد، بخشی از هزینه ما را جبران کرد.
 
سجادی ضمن بیان اینکه هویت اصلی جشنواره وابسته به شرکت‌کنندگان و داورهای جشنواره است؛ عنوان کرد: ما با رویکرد شعر با موضوع آزاد، به این جشنواره وارد شدیم، اما دو بخش ویژه با محوریت «محیط‌زیست» با عنوان مهربانی با طبیعت و «صلح» با نگاه انسان‌دوستی تعریف کردیم؛ که در ادامه راه، مدیریت فهیم و فرهنگ‌مدار شهرداری همراه ما شد و در ایستگاه پنجم به حمایت‌های بی‌دریغ شهرداری تهران رسیدیم؛ که از ایشان سپاسگزارم.
 
 وی در پایان ضمن اشاره به شعار شهردار تهران با عنوان «تهران، شهری برای همه»، آن را نه یک شعار، که یک شعور خواند و گفت: تردیدی ندارم که رویکردی که امروزه در حوزه فرهنگی، هنری و اجتماعی در شهرداری تهران حاکم است؛ می‌تواند در فرهنگ کشور تاثیرگذار باشد، چراکه تهران، ایران کوچک است.
 
نیازمند ارائه تصویر شاعرانه‌ای از تهران هستیم
در ادامه مصطفی کاظمی، مشاور عالی شهرداری تهران، که به نمایندگی از شهرداری تهران در این جلسه حضور داشت، نیز به ایراد سخنرانی پرداخت و گفت: معمولا وقتی نام شهرداری به میان می‌آید، در اذهان ساختمان، تراکم، تیرآهن، پل و این قبیل موارد متسری می‌شود؛ اما اگر دقت کنیم، نشان شهرداری تهران سمبل گل است؛ نشانی که کمتر در عرصه شهر و فضای شهری ما نمود و تجلی پیدا کرده است. شهرهای ما، به‌ویژه تهران، شهری مملو از اتوبان، خیابان و سازه است که ساختمان‌های بلندمرتبه، مراکز خرید بزرگ و نمادهای تجدد و تمدن، همه را در خود جمع کرده و شهر را به جایی رسانده که برای ساکنینش کالبد دارد، اما روح ندارد.
 
او ادامه داد: برای اینکه روح و لطافت به این شهر برگردد، باید شعر و شاعری و ادبیات در شهر رواج پیدا کند. ما نیاز داریم که این شهر را به شهر فرهنگ، ادب و شعر برگردانیم؛ در این میان نقش کسانی که در این حوزه و عرصه صاحب اندیشه و قلم هستند، بیشتر است که بتوانند ما را یاری دهند و این فرهنگ را در شهر تسری دهند.
 

مصطفی کاظمی
 
مشاور عالی شهرداری تهران ضمن بیان اینکه ما نیازمند ارائه تصویر شاعرانه‌ای از تهران هستیم، اظهار کرد: امروز اگر از کسی پرسیده شود تهران را به چه نمادی می شناسید، حداکثر چیزی که گفته می‌شود، برج میلاد یا میدان آزادی است؛ اما در قیاس، مثلاً شهر شیراز به شهر شعر، حافظ، سعدی و گل شناخته می‌شود. تفاوت این دو شهر به عنوان دو مثال، خود می‌تواند بیانگر آن اتفاقی باشد که درون شهرهای ما در حال رخ دادن است، که تهران متاسفانه از این حیث شاید بیشترین ظلم را تحمل کرده است و الان نیازمند لطافت، تعاملات بیشتر و اینگونه محفل‌های شعر و ادبی است.
 
شهرداری به جای اتوبان، محفل شعر بسازد
کاظمی در پایان گفت: شهرداری تهران از این به بعد به‌جای ساخت پل، اتوبان و تونل، باید محفل‌های اینچنینی بسازد و پیام چنین محفل‌هایی را در سراسر شهر منتشر کند. ما باید در و دیوار شهر را با شعر پر کنیم و دیوارهای ما شاعرانه شود. باید شعر را به زندگی مردم و مفاهیم شاعرانه را به شهر برگردانیم، تا شعر در مقابل دیدگاه مردم باشد.
 
در ادامه و پس از شعر خوانی چند تن از برگزیدگان این دوره از جشنواره، بیانیه پنجمین جشنواره سراسری شعر نیاوران، توسط بهزاد خواجات، از داوران جشنواره قرائت شد.
 

بهزاد خواجات
 
پس از آن با حضور عباس صفاری، شاعر پیشکسوت و صاحب مجموعه شعر «کبریت سوخته»، یونس شکرخواه، استاد و پیشکسوت روزنامه‌نگاری، محمد سلمانی، دبیر جشنواره، سید عباس سجادی، امید صباغ‌نو مسئول دبیرخانه جشنواره و امیدخاکباز، کتاب «پایتخت ۵»، شامل گزیده اشعار شرکت‌کنندگان پنجمین جشنواره سراسری شعر نیاوران، رونمایی شد.
 
در ادامه و با حضور داوران و عوامل اجرایی این دوره از جشنواره سراسری شعر نیاورن، برگزیدگان نهایی بخش‌های مختلف طنز، ترانه، کلاسیک و سپید اعلام و تقدیر شدند که طبق اعلام اکبر کتابدار، مجری برنامه، همه برگزیدگان در یک سطح هستند و عناوین اول، دوم و سوم برای برگزیدگان مطرح نیست.
 
برگزیدگان پنجمین جشنواره سراسری شعر نیاوران
بخش طنز پنجمین جشنوره سراسری شعر نیاوران تنها یک برگزیده داشت و تندیس و جایزه آن به علیرضا غلامی از ایلام تعلق گرفت.
 
در بخش آزاد ترانه شروین رحیم‌زاده از تهران، رضا محمودی از کرمان و مسعود نظرخان از تهران تندیس و جایزه پنجمین جشنوره سراسری شعر نیاوران را دریافت کردند و در بخش ویژه ترانه هم صدرا کاوه از قم به عنوان برگزیده اعلام شد.
 
در بخش آزاد شعر سپید، اکبر آزادپور از اندیمشک، اسماعیل احمدی امجزی از جیرفت کرمان، ونوس بیات از کرمانشاه، فاطمه بیرانوند از لرستان و بابک زمانی از ایلام به عنوان برگزیدگان این دوره جشنواره شعر نیاوران اعلام شدند.

همچنین تندیس و جایزه در بخش ویژه قالب سفید هم به رزا رودیتی از بردسیر کرمان  و صادق هلشی از ایوان غرب ایلام رسید.
 
در بخش آزاد کلاسیک پنجمین جشنواره سراسری شعر نیاوران تمامی برگزیدگان از خانم‌ها بودند و افسانه‌سادات حسینی از نیشابور، آرزو سبزوار قهفرخی از فرخ‌شهر چهارمحال و بختیاری، فاطمه عارف‌نژاد از قم، مریم قادری از اصفهان، تیام کیانی از تهران به عنوان برگزیده اعلام شدند.

 در بخش ویژه کلاسیک هم رضا طبیب‌زاده از شیراز و محمد مرادی از ایوان غرب تندیس و جایزه این دوره از جشنواره را دریافت کردند
 

 
نکته جالب‌توجه درباره برگزیدگان این دوره از جشنواره شعر نیاوران، که مجری برنامه به آن اشاره کرد، حضور پررنگ شاعران شهرستانی بود که در مجموع 19 برگزیده، فقط سه شاعر تهرانی و 16 شاعر برگزیده دیگر، از شهرستان‌های مختلف کشور بودند. 
پس از اهدای جوایز محمد سلمانی با بیان اینکه هنرمند به جهان پیرامونش حساس است؛ اگر بی‌مهری ببیند حتما پاسخ می‌دهد و اگر مهربانی ببیند، آغوش باز می‌کند. ما در این دوره از شهرداری تهران مهربانی دیدیم و دوست داریم یادگاری از این دوره به ایشان تقدیم کنیم. سپس تندیس جشنواره را به مصطفی کاظمی، مشاور عالی شهرداری تهران تقدیم کرد.
 
پایان‌بخش این مراسم هم اجرای موسیقی از اشکان‌کمانگری با آهنگسازی پژمان طاهری بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها