سیدمحمدمهدی حسنیزاده مدیر «کتابسرای فرهنگ» تمدید دوره این معافیت مالیاتی را کمک به کتابفروشیها ارزیابی کرد و گفت: با وجود بالا رفتن قیمت کتاب و پایین آمدن قدرت خرید مردم، تمدید این طرح اندکی به کتابفروشیها کمک میکند. امیدوارم این طرح همچنان پابرجا بماند، چراکه سود یک کتابفروش نسبت به بخشهای دیگر، واقعاً کم است.
وی البته تمدید معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ و هنر را یک راه حل موقت و غیردائمی توصیف کرد و با اظهار تاسف از اینکه به گفته او بعضی از بخشهای جامعه که درآمد خوبی دارند، مالیات نمیهند، ادامه داد: اگر بخواهند از کتابفروش مالیات بگیرند، به این بخش ضربه وارد میشود و این خودش یک بیعدالتی است.
ملاکهای ارزیابی مالیات برای ناشران دقیق نیست
خلیلی مدیر «انتشارات شهید کاظمی» هم در رابطه با معافیت مالیاتی و حواشی آن، گفت: همین الان که شما این موضوع را مطرح میکنید، ما درگیر بحث مالیات هستیم. برای سال 96 نزدیک به 13 میلیون تومان مالیات برای ما برآورد کردند و امروز که برای سال 97 مراجعه کردهایم، حدود 34 میلیون تومان مالیات برایمان بریدهاند؛ چیزی که باعث تعجب ما شد.
وی ملاکهای ارزیابی مالیات را دقیق ندانست و بیان کرد: ادعا میکنند باید یکسری اسناد و مدارک ارائه کنید که ما اظهارنامه تنظیم کردهایم، اما این دوستان فهرستی را از خانه کتاب دریافت میکنند و همان را مبنای محاسبه خودشان قرار میدهند که کاملاً اشتباه است.
مدیر «انتشارات شهید کاظمی» اضافه کرد: در شرایطی که از معافیت مالیاتی برخوردار هستیم، با ما اینگونه برخورد میکنند؛ وای به روزی که معافیت مالیاتی را حذف کنند! آن روز دیگر کاری از دستمان برنمیآید و باید به فکر جمع کردن انتشاراتی خودمان باشیم.
دولت در صدد حذف معافیت مالیاتی و ایجاد مشکل برای ناشر است
علی حاجیتقی مدیر انتشارات «ارمغان طوبی» و عضو هیئت مدیره شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان استان قم، اما با کلمه «تمدید» در بحث معافیت مالیاتی، بهشدت مشکل داشت و در این باره گفت: طبق بند «ل» ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم، ناشرانی که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز دارند، معاف از مالیات هستند. این قانون زمان و سقف نداشته و نیاز به تمدید و تأیید هر ساله دولت ندارد؛ بلکه مصوبه مجلس شورای اسلامی است که مورد تأیید شورای نگهبان هم قرار گرفته است. از این جهت منتی نیست که دولت بر ما بگذارد و آن را تمدید کرده باشد.
مدیر انتشارات «ارمغان طوبی» افزود: دولت ابتدا به خاطر کسری بودجه، لایحه سال ۹۹ را تنظیم کرد و تصمیم گرفت معافیت مالیاتی ناشران را کاهش دهد و آن را به مجلس بدهد و این روند بعد از تصویب مجلس و تأیید شورای نگهبان اجرایی شود. گرچه مشخص نبود با رفتن لایحه، تصویب و تأییدی صورت میگرفت. در مرحله بعد آقای وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی رایزنی کرد که فعلا این نکته را در قالب لایحه ارائه ندهید. حرف من این است که این قانون سالهاست در دولتهای قبل کار خودش را انجام داده، اما این دولت در صدد حذف این معافیت و ایجاد مشکل برای ناشر است.
حاجیتقی با یادآوری این نکته که متن قانون کاملاً شفاف است و ناشران معاف از مالیات هستند و سقف درآمدی هم مشخص نشده است، به تبیین دو بند قانون مالیات هم اشاره کرد و گفت: متأسفانه اشتباهی از سوی دستگاههای مالیاتی عامدانه یا غیرعامدانه صورت میگیرد و دو قانون را که یکی شامل معافیت هر شخصی است که تا سطح معینی درآمد داشته باشد و دیگری بند «ل» ماده ۱۳۹ است که صراحتا ناشران را از مالیات معاف میکند، بهگونهای در هم ادغام میکنند، یعنی عملا بند «ل» ماده ۱۳۹ قانون مالیاتهای مستقیم را نادیده میگیرند و از قانون عمومی سطح درآمد برای معافیت ناشر استفاده میکنند.
این عضو هیئت مدیره شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان استان قم ادامه داد: آیا توقع اداره مالیاتی این است که درآمد یک ناشر از درآمد یک شاگرد پادو کمتر باشد تا معاف از مالیات شود؟ اگر اینگونه بود چه نیازی به تصویب قانون معافیتی ناشران بود؟ دولتها متأسفانه به سازمانهای مالیاتی اجازه دادهاند که هر کدام تفسیر خودشان را از معافیت مالیاتی داشته باشند و دولت در این مورد کوتاهی و اخلال کرده است.
مدیر انتشارات ارمغان طوبی معافیتهای مالیاتی را در اقتصاد نشر موثر ارزیابی کرد و گفت: اقتصاد نشر متشکل از واحدهای اقتصادی خرد است. ما در ایران بنگاههای انتشاراتی بزرگ نداریم و تعداد آنها انگشت شمارند. اکثراً ناشران عمومی هم نیستند، درسی و کمک آموزشی هستند. وقتی قوانین معافیت مالیاتی برداشته شود ادارات مالیاتی دیگر به ناشر رحم نمیکنند و ناشر را با فلان کارخانهدار و کارگاه تولیدی یکی میدانند چراکه ما از نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولیدی محسوب میشویم و پروانه ما پروانه تولیدی است درحالیکه اقتصاد نشر بسیار دیر بازده و کمبازده با ریسک بالاست. در این وضعیت اگر معافیت مالیاتی نشر برداشته شود، بسیاری از ناشران تعطیل و ورشکسته میشوند و قطعا تولید محتوی به سمت محتوای زرد و بازاری خواهد رفت.
حاجی تقی در پایان با طرح یک سوال صحبتهایش را ادامه داد و گفت: اما یک مساله وجود دارد. بیایید ببینیم اصلا چرا ناشر نباید مالیات بپردازد؟ ناشر باید فعالیت کند، سودآوری داشته باشد و مالیات پرداخت کند. اما سوال مهم این است چرا ناشر نمیتواند مالیات پرداخت کند؟ و یا چرا باید کاغذ سهمیهای دریافت کند؟ یک راه این است که بنشینیم فکر کنیم که برای نشر چه کار کنیم. از بنده چند بار پرسیدهاند چه کنیم تا اقتصاد نشر احیا شود. من میخواهم بگویم مگر نشر جدای از پیکره فرهنگ، اقتصاد و سیاست ماست. مگر تافته جدا بافته است که نیاز به نسخه شخصی داشته باشد؟ به نظرم قبل از پاسخ به این سوالها برای ساماندهی نشر باید به این سوالها پاسخ دهیم که چه کار کنیم تا فرهنگ، اقتصاد و مسائل دیگر ما حل شود. اگر اینها درست شدند، نشر هم درست میشود.
کتابفروشیهایی سرپا هستند که وابسته به ارگانها و نهادهای خاص هستند
مهدی پورزند مدیر کتابفروشی «اندیشهسازان» هم در این باره به خبرنگار ایبنا گفت: در یک سال اخیر به خاطر افزایش قیمت کاغذ تأثیر زیادی در فروش کتابفروشها به وجود آمد. با توجه به پایین آمدن قدرت خرید مردم، تأثیر خودش را گذاشت.
پورزند گفت: مردم در این وضعیت به واجبات خودشان میپردازند و کتاب خریدن دیگر جز نیازهای اصلی آنها محسوب نمیشود. کتابفروشیهایی هم که میبینید سرپا هستند، وابسته به ارگان و نهادهای خاص هستند و اگر حمایت نهادهای مربوطه نبود، باید جمع میکردند؛ همانطور که برخی از ناشران و کتابفروشانها با توجه به هزینههای بالا در این مدت جمع کردند.
مدیر کتابفروشی «اندیشه سازان» بیان کرد: با توجه به این توضیحات اگر قرار بود معافیت مالیاتی را هم حذف میکردند، باید فاتحه کتاب را میخواندیم و حیف است که این بازار دستخوش اینگونه مشکلات شود.
مسأله فرهنگ و هنر ما برقراری یا لغو معافیت مالیاتی نیست
حجت الاسلام و المسلمین محمدحسین نواب مدیر مدرسه اسلامی هنر و عضو کمیسیون فرهنگی شورای عالی انقلاب فرهنگی اما مسأله اصلی حوزه فرهنگ و هنر را برقراری یا لغو معافیت مالیاتی ندانست و گفت: دولت باید افرادی را که در عرصه فرهنگ و هنر سرمایهگذاری میکنند، حمایت کند و این کارشان را به عنوان پرداخت بخشی از مالیاتشان حساب کند.
وی با بیان اینکه این مسئله در دنیا مرسوم است که دولت از کسانی که در حوزه فرهنگ و هنر سرمایهگذاری و هزینه میکنند، حمایت میکند، افزود: مثلاً کارخانه ایران خودرو برای فرش ایرانی و فرهنگ ایرانی هزینه کند و دولت آن میزان سرمایهای را که این کارخانه هزینه کرده است، به عنوان مالیات در نظر بگیرد. وگرنه کل مالیات یک نویسنده چقدر میشود که حالا دولت از او مالیات بگیرد یا نگیرد؟!
لغو معافیت مالیاتی، تیر خلاص به بخش کتاب و فرهنگ خواهد بود
حسین فلاح مدیر نشر «چکامه باران» اما با توجه به شرایط فعلی اوضاع فرهنگ و کتاب که بهشدت بحرانی است، معافیت مالیاتی را تنها دلخوشی ناشران دانست و گفت: متاسفانه در این سالها خیلی از کمکهایی که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به ناشران صورت میگرفت، آرام آرام حذف شد.
وی گفت: با این وضعیت فکر میکنم معافیت مالیاتی هم که امسال بهنوعی تمدید شد، در سالهای بعد برداشته شود که قطعاً این یک تیر خلاص به کتاب و فرهنگ خواهد بود. دولت درصدد کسب درآمد از جاهای مختلف است و امروز هم سراغ نشر آمده است.
خبر معافیت مالیاتی هدیه خوبی برای ناشران و کتابفروشان بود
حسین قوامیان مدیر کتابفروشی «دنیای کتاب» قم در این باره معتقد است: معافیت مالیاتی کار ارزشمندی است که از طرف دولت اقدام شد و بهنظرم بعد از افزایش نرخ بنزین، تسکین خوبی برای ناشران و کتابفروشان بود. البته ناگفته نماند که معافیت مالیات سالهای سال است که اجرا میشود.
وی با بیان اینکه ناشران و کتابفروشان پایههای فرهنگی کشور هستند و اگر به این قشر ضربه بخورد، به اقشار علمی و فرهنگی کشور هم ضربه میخورد، اضافه کرد: مدتی افزایش کاغذ داشتیم و قیمت کتاب افزایش داشت. حالا اگر حذف معافیت هم بر این مشکلات اضافه میشد، دودش به چشم مجامع علمی کشور هم میرفت.
قوامیان تاکید کرد: مجلس باید همکاری داشته باشد تا بحث در نهایت تثبیت شود. از آنجا که سالهای متمادی به کتاب فروش و ناشر منابع مالی تزریق نمیشد، از نظر اقتصادی ضعیف شدند. هر شوکی که به جامعه وارد شود، ابتدا تأثیر مستقیم آن به حوزه فرهنگ و کتاب و نشر وارد میشود.
نظرات