سه‌شنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۰
کتاب‌های بریل به کودکان نابینا فرصت رویاپردازی می‌دهد

انصاری با بیان اینکه مشکل اصلی نابینایان در این زمینه، ناتوانی در تکثیر کتاب‌های حسی و لمسی است، ابراز امیدواری کرد که منابع خط کتابخانه‌ها افزایش پیدا کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، اختتامیه نخستین جشنواره ملی خط بریل فارسی(بریلفا)، صبح امروز سه‌شنبه (26 آذرماه) در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

نوش‌آفرین انصاری، نویسنده، پژوهشگر، کتابدار و پیشکسوت حوزه کتاب کودک ضمن تبریک برگزاری نخستین جشنواره بریل فارسی گفت: شورای کتاب کودک، نهادی ۵۷ ساله و با تجربه‌های فراوان است.

وی افزود: کتاب «گیاهان» اثر سمانه نادری تولید شورای کتاب کودک از ۵۰ کتاب برتر جهان برای کودکان با نیازهای ویژه است که وسعت دیدن جهان را با حس کردن به مخاطب هدیه می‌کند. بنابراین امیدوارم که دوستان این حاضر در این مراسم از کتاب‌های حسی و لمسی نخستین جشنواره بریل فارسی با دقت بازدید کنند.

انصاری با بیان اینکه مشکل اصلی نابینایان در این زمینه، ناتوانی در تکثیر کتاب‌های حسی و لمسی است، اظهار کرد: این کتاب‌ها به دلیل این که تکثیر نمی‌شوند، به دست هزاران کودک در جهان نمی‌رسند و گروهی به‌عنوان تکثیرکنندگان کتاب‌های حسی و لمسی در کشور وجود ندارد تا بتوانیم با این کتاب‌ها نابینایان را وارد دنیای تخیل کنیم. این کتاب‌ها فرصت رویا و رویاپردازی را به نابینایان می‌دهد.

این پژوهشگر حوزه کودک بیان کرد: چندی پیش در غرب برای اولین بار از ابزار لوح و قلم که نابینایان ایران از کودکی بسیار از آن استفاده می‌کنند، دیده شد. تجربه‌ای که تا پیش از آن در غرب سابقه نداشت و کشوری از جزایر آمریکای جنوبی به این ابزار برای استفاده کودکان علاقه‌مند شد و 15 قلم از ایران خریداری کرد و این اتفاق، یک رویداد مبارک و ارزشمند برای کشور ما است.

انصاری با اشاره به آغاز فعالیت خود در حوزه بریل عنوان کرد: از سال ۱۳۴۰ با مسأله بریل در هند آشنا شدم و در کتابخانه عمومی با این رویداد مواجهه پیدا کردم. در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ جریان‌های بین‌المللی و پیمان‌نامه‌های بزرگی تصویب شد و اتفاقات مهمی نیز در شورای کتاب کودک به‌وجود آمد و سازمان یونسکو هم در این راستا، بحث «کتاب برای همه مردم» را مطرح کرد. باید در ابتدا بدانیم که آیا تمامی کتابداران به همه مردم خدمت رسانی می کنند؟ آیا کتابخانه‌هایی مخصوص بریل وجود دارد تا به خانواده‌های نابینا در این راستا کمک کند؟

وی ادامه داد: البته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، کتابخانه حسینیه ارشاد و کتابخانه‌های عمومی که در این مقوله فعال هستند، باید تلاش کنند تا مجموعه کتاب‌های عمومی بریل را در کتابخانه‌هایشان افزایش بدهند. از جمله چالش‌های نابینایان در ایران این است که این افراد مشکل کتاب‌های درسی دارند و من امیدوارم روزی از اسارت کتاب‌های آموزشی رها شوند و از آموزش به پرورش برسند.

این نویسنده با اشاره به اینکه باید در کنار برگزاری نمایشگاه‌های کتاب‌های حسی و لمسی و کتاب‌های بریل، موزه کتاب‌های حسی و لمسی نیز باید برگزار شود، خاطرنشان کرد: حس لامسه، به نابینایان لذت می‌بخشد و ما سعی می‌کنیم تا آثاری را برای خوانندگان منتشر کنیم.

وی اشاره کرد: حیثیت یک گروه اجتماعی در گرو خوب دانستن و اهمیت خط بریل برای درست نوشتن است اما نباید از هیچ گروه اجتماعی بپذیریم که زبان فارسی را خوب ننویسد.

انصاری با اشاره به رهایی مخاطب از محدودیت‌های آموزشی و افزایش یادگیری با دیگر علوم بیان کرد: باسواد شدن باید از طریق ادبیات صورت بگیرد. ما معتقد هستیم که از طریق کتاب‌های درسی سواد کامل به مخاطب منتقل نمی‌شود؛ بلکه برای یادگیری سواد به‌معنای اخلاق، صلح و انسان‌دوستی باید به دیگر منابعی چون کتاب درسی توجه کرد. البته مباحث ادبیات و علوم انسانی نیز باید برای افزایش سواد به نابینایان و تمامی مردم جامعه آموزش داده شود و روزی برسد که همگی از محدودیت‌های آموزشی کتاب‌های درسی رها شوند و لذت یادگیری سواد را بچشند.

در این مراسم اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران؛ آسوتان آسوتکوفسکی، رئیس دفتر منطقه‌ای یونسکو؛ نیکنام حسینی‌پور، مدیرعامل موسسه خانه‌کتاب؛ نوش‌آفرین انصاری، دبیر شورای کتاب کودک؛ جواد حسینی، رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور؛ منصور شادکام، قائم مقام انجمن نابینایان کشور و حسین عبدالملکی، دبیر نخستین دوره جشنوراه ملی خطر بریل فارسی حضور داشتند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها