کتاب «ملازم اول؛ غواص» به نقش ویژه محسن جامبزرگ و رزمندگان گردان جعفر طیار (ع) قبل از عملیان کربلای 4 در حوزه آموزش غواصی به رزمندگان میپردازد.
محسن صیفیکار، که روایتهای محسن جامبزرگ را از دوران جنگ تحمیلی مکتوب، تدوین و منتشر کرده است، به خبرنگار ایبنا گفت: محسن جامبزرگ راوی این کتاب از رزمندگان قدیمی استان همدان است که معلم بود. او در عملیات کربلای 4 بهعنوان معاون گردان غواص و فرمانده آموزشی نیروهای غواص حضور داشت. جامبزرگ و شاگردان غواص او در این عملیات نقش پیچیدهای داشتند و بعد در عملیات بهشدت مجروح شده و به اسارت دشمن درمیآید.
وی با بیان اینکه در این کتاب صرفاً به جنگ و جبهه پرداخته نشده است، گفت: جبهه و جنگ بخشی از قسمتهای کتاب را تشکیل میدهد؛ فصلهایی درباره کودکی، جوانی، و حتی زمانه کنونی آقای جامبزرگ هم در این اثر آمده است.
صیفیکار ادامه داد: در بخش پرداختن به زمانه آقای جامبزرگ که مصادف است با تولد او یعنی سال 1332، درباره ویژگیهای محله چمن چوپانان و امامزاده عبدالله صحبت شده است. خواننده این بخش از کتاب، نهتنها با آقای جامبزرگ، بلکه با کسب و کار ساکنان محله و رسومات و فرهنگ این قسمت از همدان آشنا میشود.
نویسنده کتاب «حدیث حاضر غایب» افزود: آثای جامبزرگ از والیبالیستهای مطرح در همدان بود و در دوران نوجوانی و جوانی نیز تفکر انقلابی داشت. بعد از دوره جنگ او معلم ورزش در آموزش و پرورش بودند و شاگردانش او را خیلی دوست داشتند و آقای جامبزرگ را «آقای ورزش» صدا میزدند.
وی ادامه داد: از سال ۵۹ که جنگ شروع شد، او بارها تلاش کرد به جبهه برود اما به دلیل شرایط اداری آموزش و پرورش به او اجازه این کار را نمیدادند و سرانجام در سال ۶۲ به جبهه رفت و از همان سال در عملیاتهای مختلف شرکت کرد و نهایتا در عملیات کربلای ۴ به اسارت درآمد. در لحظه اسارت، آقای جامبزرگ در لجنزار ساحل اروند افتاده بود با این حال همراهانش را هدایت میکرد.
صیفیکار گفت: عراقیها با این تصور که جامبزرگ از فرماندهان ارتش است، با وجود اینکه پایش به شدت آسیب دیده بود، او را با خود به اسارت بردند. این تصور که او از فرماندهان ارتش است، باعث شد که نجات پیدا کند. زمانی که مشخص میشود او فرمانده ارتش نیست، تصور میکنند ستوان یکم غواص است؛ درحالیکه در آن مقطع زمانی چنین رتبهای وجود نداشته است.
صیفیکار این کتاب را «تذکره الشهدا» خواند و گفت: این کتاب تذکره الشهدای گردان انصارالحسین (ع) است. آقای جامبزرگ قدم به قدم از شوخیهای رزمندگان میگوید، از خندهها و گریههای آنها و اتفاقات تلخ و شیرینی که برایشان رخ داده است. اکثر غواصان نوجوان بودند و شهید شمسیپور هم با آنها بود. آقای جامبزرگ که ۳۲ سال داشت، با این نوجوانان بسیار صمیمی و مهربان بود.
نویسنده «ده متری چشمان کمین» بیان کرد: آقای جامبزرگ حدیث نفس نکرده بلکه حدیث دوست گفته است یعنی سر دلبران به زبان آقای جامبزرگ آمده است و از آقای علی چیتسازیان نیز گفته است. با توجه به اینکه در واحد اطلاعات عملیات هم بود، در خاطرات او بسیاری از شهدا حضور دارند و از آنها و درباره آنها سخن گفته است.
نویسنده کتاب «هم کیش موج» با بیان اینکه این کتاب حاصل بیش از ۵۰ ساعت مصاحبه است، عنوان کرد: نوشتن کتاب را از سال 92 آغاز کردم. حدود چهار سال پیش کتاب به مرکز حفظ آثار سپاه انصارالحسین همدان و سپس به تهران ارسال شد اما با وجود گذشت یک سال، پاسخی دریافت نشد و کتاب را نخوانده بودند. کتاب مجدداً به همدان ارسال و پس از انعقاد قرارداد بین مرکز حفظ آثار سپاه انصارالحسین همدان و حوزه هنری، آماده انتشار شد.
به گفته صیفیکار، این کتاب از امروز همزمان با سالگرد عملیات کربلای 4 توسط انتشارات سوره مهر روانه بازار شده است. «ملازم اول؛ غواص» دارای 26 فصل و 838 صفحه است.
نظر شما