سه‌شنبه ۱۷ دی ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۰
بازار کتاب مشهد دوباره «گلستان» می‌شود؟

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد با اشاره به ایجاد راسته‌ی کتاب در منطقه بازار کتاب گلستان این شهر، گفت: با مشارکت سرمایه‌گذار، پس از مقاوم‌سازی بازار کتاب، این مجموعه دوباره به گذرگاهی برای دوستداران کتاب و اهالی فرهنگ تبدیل خواهد شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خراسان رضوی، خیابان دانشگاه مشهد که از دیرباز به دلیل استقرار اولین دانشگاه‌های مشهد و کتابفروشی‌های قدیمی باید نماد و اِلِمانی از علم، دانش و فرهنگ باشد، در سال‌های اخیر با وجود مجموعه‌های تجاری، کم کم هویت خود را از دست داده و تبدیل به معبری با کاربری تجاری اقتصادی شده است.

با این حال ایجاد «بازار کتاب گلستان» روزنه امیدی برای اهالی فرهنگ و دوستداران کتاب برای بازیابی هویت در حال فراموشی این خیابان بود، چراکه هویت، با محتوا، شناخته می‌شود. اما این امید با وجود کم‌رونقی بازار کتاب و خبر در آستانه تعطیلی قرار گرفتن در دوره‌های مختلف و سپس تعطیلی کامل آن در اواخر اردیبهشت امسال به ورطه نابودی کشیده شد.

اینکه علل کم‌رونقی و تعطیلی این راسته فرهنگی چه بوده است، خودش جای بحث و بررسی دارد اما آنچه که امروز اهمیت دارد، روشن شدن سرانجام یک مکان مناسب برای ایجاد پاتوق فرهنگی در مشهد است که چندین ماه بدون استفاده قرار گرفته و در ذهن عموم مردم مشهد فرجام مشخصی ندارد.


در حالی که تقریبا 7 ماه از تعطیلی کامل راسته کتابفروشان موسوم به بازارچه کتاب گلستان می‌گذرد، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر از احیای این مجموعه خبر می‌داد.

احسان اصولی در گفت‌وگو با خبرنگار ایبنا با بیان اینکه در بازار کتاب گلستان دوباره راسته کتاب ایجاد خواهد شد، گفت: بازار کتاب گلستان با قرار گرفتن در منطقه تاریخی و فرهنگی شهر و اتصال آسان به بافت مرکزی شهر، ظرفیت ایجاد و تشکیل یک هسته فرهنگی را دارد.

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد با بیان اینکه ما نیز با اذعان بر این ظرفیت، بر حفظ هویت و کارکرد فرهنگی این مجموعه، به‌خصوص در حوزه کتاب تاکید داشته و قصد ایجاد یک محدوده فرهنگی با کارکرد فرهنگی فراغتی را داریم، بر لزوم ایمن‌سازی بازار کتاب گلستان تاکید کرد.

وی در این باره عنوان کرد: نکته حائز اهمیت این است که بازار کتاب گلستان به دلیل قرار گرفتن به روی کال قره خان، از ناحیه امنیت و پایداری در خطر است، حتی در بخش‌هایی از این بازار، ما شاهد نشست زمین نیز بودیم. از طرفی تا عمق 15 متر در زیر گذرگاه این مجموعه، که محل رفت و آمد مردم است، خاک دست‌ریز ریخته شده که این خود نشست‌هایی را در پی دارد و ایمنی آنجا را با مخاطره روبه رو می‌کند.


اصولی همچنین گفت: از آنجاکه سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری به‌تنهایی امکان و اعتبار بازسازی مستقیم این مکان را نداشت، تصمیم گرفتیم با یک مدل اقتصادی به سمت بازسازی این مکان برویم. سازمان اقتصادی شهرداری نیز برای واگذاری این مجموعه به سرمایه‌گذار خصوصی، چند فراخوان صادر کرد که در طی این فراخوان‌ها از میان چند مجموعه متقاضی، یک مجموعه با سابقه‌ی کار و دغدغه فرهنگی به نام «پژوهشکده ثامن» انتخاب شد.

وی در ادامه افزود: در واقع بهره‌بردار آنجا سرمایه‌گذاری است که فعالیت‌های فرهنگی می‌کند اما قرارداد آن با حوزه اقتصادی بسته می‌شود، چراکه بحث قرارداد با سرمایه‌گذار در حوزه اقتصادی تعریف می‌شود اما کارکردش کاملا فرهنگی است و موضوع قراردادی که منعقد می‌شود، فعالیت فرهنگی در حوزه کتاب است. حتی ما این تکلیف را هم کردیم که قبل از نهایی شدن قرارداد در کمیسیون فرهنگی و اجتماعی دیده و تایید شود.
 

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد، اضافه کرد: قرارداد شهرداری با پژوهشکده ثامن، مراحل قانونی خود را طی کرده است اما قبل از تحویل محل باید بازار کتاب ایمن‌سازی شود، بر همین اساس سازمان عمران شهرداری با به‌کارگیری مشاوران خود، چندین سناریو برای پایدارسازی این محل پیش بینی کرده است تا پس از پایدارسازی به سرمایه‌گذار تحویل داده شود.
 
اصولی پروژه راسته کتاب مشهد را در مرحله مطالعه و بررسی دانست و گفت: پیشنهادها و سناریو‌های عمرانی مطرح شده از جهت فنی و اقتصادی در حال بررسی است تا هزینه پایدارسازی این مکان به‌طور دقیق مشخص و  قرارداد نهایی با سرمایه‌گذار، زمان‌بندی اجرای پروژه، مبلغ و مدت زمان اجاره مطرح شود.

وی در انتها گفت: امیدواریم که هرچه‌زودتر بررسی‌های کارشناسان نهایی طی یک طرح و برنامه روشن، زمان بندی اجرای پروژه مشخص شود تا شهروندان بتوانند در این محل اوقات فراغت خود را همره با مطالعه و خرید کتاب بگذرانند.

به‌رغم اظهارات اخیر رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد، همچنان این سوال مطرح است که اگر بازار کتاب گلستان «به دلیل عدم پایداری و نشست زمین، با مخاطره جدی روبه رو است و در محل گذر مردم به دلیل وجود خاک دست ریز تا عمق 15 متر امکان نشست زمین وجود دارد»، چرا به علت حضور یک کافه کتاب، این مجموعه همچنان محل آمد و شد مردم است و آیا این اقدام خطری برای عابران ایجاد نمی‌کند؟!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط