برگزیده بخش درباره شعر جشنواره شعر فجر در گفتوگو با ایبنا؛
کتاب «چهارخطی» اثری نقاد و پژوهشگرانه در رباعی است
سیدعلی میرافضلی نویسنده کتاب «چهارخطی»، اثر برگزیده شعرفجر، درباره کتابش گفت: این کتاب بیشتر جنبه نقد و بررسی داشته و در آن صبغه پژوهشگرانه نیز در بعضی رباعیات وجود دارد.
کتاب «چهارخطی» این نویسنده و پژوهشگر به عنوان اثر برگزیده چهاردهمین جشنوراه شعر فجر انتخاب شده است که طیف متنوعی از موضوعات را در حوزه رباعی فارسی در بر میگیرد و دامنهای هزارساله را از طلیعه تاریخ رباعی تا رباعی دهه نود شمسی پوشش میدهد.
میرافضلی در گفتوگو با ایبنا دراین باره ظهارکرد: عنوان فرعی این کتاب «کندوکاوی در تاریخ رباعی فارسی» و مجموعهای است از ۱۰۱ یادداشت کوتاه، که رباعی فارسی را از قدیمیترین دوران و از هزاران سال پیش تا روزگار حاضر و از رباعیات کهن تا رباعیاتی که در دفترهای دهه 90 منتشر شدهاند بررسی کرده است. اما بررسی تاریخی و جامعی نیست. یادداشتهای متنوعی است از نگاههای متفاوت که گاهی تاریخ ادبیات است، گاهی بحث صنایع ادبی، گاهی تعاملاتی که تا الان باهم داشتهاند و گاهی ترجمه رباعیات به زبان عربی یا برعکس است.
وی درباره اینکه در کتابش رباعیهای موجود در آلبومهای موسیقی نیز بررسی شده است بیان کرد: این کتاب درباره موضوعاتی است که در اکثر در تحقیقات دانشگاهی به آنها پرداخته میشده است و از این جهت پرداختهایی دارد که هم برای مخاطب عام میتواند جالب و سودمند باشد و هم مخاطب خاص شعر فارسی و پژوهشگران میتوانند از این یادداشتها استفاده ببرند. چراکه نگاه تازهای دارد و به منابع دست اول ارجاع داده شده است.
نویسنده کتاب برگزیده چهاردهمین جشنواره شعر فجر تصریح کرد: در کتاب «چهارخطی» شمار زیادی از نسخههای خطی تا دفترهای شعر شاعران امروز که کمتر مورد اعتنای جامعه دانشگاهی بوده است مورد توجه قرار گرفته است و این کتاب بیشتر جنبه نقد و بررسی دارد ولی صبغه پژوهشگرانه هم در بعضی رباعیات وجود دارد.
او ادامه داد: ما درباره رباعی فارسی منابع محدود و معدودی داریم که تعداد آنها به انگشت دست هم نمیرسند و این کتاب میتواند در کنار منابع دیگری که قبلا منتشر شده است، گوشههایی که قبلا به آن توجه نشده را پوشش دهد و از این جهت شاید بتواند در کنار آنها کمک کند کسانی که علاقهمند به رباعی هستند، از این کتاب استفاده کنند. جنبهای از این کتاب که میشود تازگی داشته باشد و کاربردی نیز است این است که میتواند بعضی از آسیبها و آفتهایی که در تاریخ رباعی با آن مواجه بودیم را به شاعران جوانی که سودای رباعی گفتن در سر دارند یا مشغول گفتن رباعی هستند گوشزد کند، و به آنها کمک کند که دید عمیقتری نسبت به بحث رباعی داشته باشند.
میرافضلی افزود: آنچه که درباره این کتاب مورد توجه قرار گرفته است این بوده که جمع دو نوع مخاطب خاص و مخاطب عام است و دارای نگاه کاربردی و تجربی در کنار دیدگاه های فنی در تاریخ رباعی است و یک کتاب صرفا دانشگاهی نیست ولی اهالی دانشگاه نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
وی گفت: من از 25سال پیش تاکنون در حوزه رباعی، رباعی از جنبه های مختلف، تصحیح متون قدیم، بررسی رباعیات کهن، و علیالخصوص رباعیات خیام کار کردهام و تاریخ رباعی یک تاریخ پرفراز و نشیب بوده که گوشههایی که هنوز مغفول مانده و به آن پرداخته نشده زیاد است و من به این حوزه علاقهمند بوده و فکر میکنم همچنان جای کار زیادی دارد و کتابهایی که در حال حاضر روی آن کار میکنم میتواند بخشهای ناگفته را بیان کند.
وی در انتها درباره کار جدیدی که در دست انجام دارد گفت: در حال بررسی رباعیات خیام و گزینشی از آن رباعیات هستم تا تکلیف رباعیات اصلی و رباعیاتی که به خیام نسبت داده شده است را تا حدودی روشن کنم.
نظر شما