کتاب «تأثیرات زیستمحیطی محصولات جنگلی زیستی جدید و سنتی» اثر مشترک آندرجا کوتنار و سابرامانین سنتیل کانانمتو با ترجمه سیدبهنام حسینی و مجید عزیزی، یک توصیف فراگیر از تولیدات طبیعی سنتی و جدید ارائه میدهد و مسائل کلیدی و چالشهای این حوزه را با هدف توسعه تجارت محصولات جنگلی - زیستی و نوآوری مدل اقتصادی در بخش جنگل، بررسی میکند.
«استفاده زیستمحیطی از منابع چوبی»، «چندسازههای چوب پلاستیک - کارایی و تأثیرات زیستمحیطی»، «فرصتها و چالشها جهت استفاده از چوب و تولیدات چوبی در بخش ساختوساز»، «افزودنیها در محصولات چوبی - توسعههای امروز و فردا»، «محصولات طبیعی جنگلی استفاده شده برای ساختوساز و تأثیر آن بر روی عملکرد زیستمحیطی ساختمان در طول چرخه زندگی»، «تجارت - محصولات زیستی در اقتصاد زیستی» و «پاسخی به اقتصاد زیستی: نوآوری مدل تجارت در بخش جنگل» محورهای اصلی مباحث مطرح شده در این اثر هستند.
تودههای جنگلی، مهمترین منبع انرژی تجدیدپذیر
اهمیت و جایگاه منابع طبیعی ازجمله پوشش گیاهی و بهویژه جنگلها در زندگی بشر در تمام تاریخ، بیبدیل بوده و اگر با غفلت یا استفاده بیرویه و نادرست کم شود یا از بین برود، حیات انسان نیز دگرگون شده و به خطر میافتد. توسعه زندگی در دنیای امروز ملزوماتی دارد و استفاده از درختان جنگلها برای تولید محصولات و تجارت نیز همیشه یک پای ثابت آن بوده است. اما بهرهبرداری از جنگل و منابع آن اصول و قواعدی دارد که رعایت آن ضروری است. در کتاب حاضر به این موضوع اشاره شده است: «جنگلها نقشی حیاتی در چرخه جهانی کربن و جدال علیه تغییرات آبوهوایی ایفا میکنند. در حال حاضر تودههای جنگلی مهمترین منبع انرژی تجدیدپذیر هستند. تقاضا برای چوب و سوخت چوبی در زمینه افزایش تقاضای انرژی تجدیدپذیر، محرکی قوی برای افزایش رشد و بهرهوری جنگل است و برای بهبود شیوههای مدیریتی، برداشت و حملونقل چوب و بقایای آن میتواند بیشتر شود، درحالیکه تقاضا برای محصولات جنگلی به منظور استفاده برای مواد و انرژی بهعنوان روشی برای کاهش انتشار کربن جهت جایگزینی محصولاتی که عامل انتشار بیشتر هستند در حال افزایش است.
فرآوردههای چوبی با عمل کردن بهعنوان منبع ذخیره کربن در طول عمرشان، بازپسگیری دیاکسید کربن از چرخه طبیعی، جایگزینی تولیدات چوبی با محصولاتی با انرژی بیشتر پس از پایان عمرشان و جایگزینی با سوختهای فسیلی بهعنوان ماده سوختی میتوانند در کاهش تغییرات آبوهوایی مشارکت کنند. ازآنجایی که افزایش برداشت، ذخایر کربن را کاهش میدهد، راهبرد اقتصاد زیستی (کمیسیون اروپا 2012) نیاز به سرعت بخشیدن نرخ تولید و توسعه مواد خام جنگلی با ویژگیهای جدید را تشخیص میدهد. جنگلهای آینده بهطور فزایندهای به تولید الیاف، الوار، انرژی یا نیازهای سفارشی اختصاص مییابند که تأثیرات قابلتوجهی بر روی طیف گستردهای از کالاهای عمومی خواهند داشت. با اینحال این نکته اهمیت دارد که بخش فرآوردههای جنگلی در مسیر فعالیتهای تحقیق و نوآوری و همچنین توسعه تجارت محصولات زیستی بر پایه جنگل قرار بگیرد.»
چوب بهعنوان ماده خامِ عایق حرارتی
«ازآنجاییکه ساختمانها بازیگران کلیدی در استفاده از منابع زمین بهویژه در زمان عملکردشان هستند، بنابراین تمرکز بر روی بهبود کارایی انرژی آنها ضروری است. وابستگی زیاد به منابع انرژی وارد شده، پافشاری بیشتری بر روی این تلاش را ارائه میکند. اقدام اساسی به منظور افزایش کارایی انرژی ساختمانها که استفاده کردن از یک ماده عایق مناسب در پوشش ساختمان است، نیاز دارد. به دلیل افزایش آگاهی زیستمحیطی در ساختوسازهای جدید و همچنین در مورد بازسازی، ضخامت عایق حرارتی در پوشش ساختمان از مقدار میانگین نیز بیشتر شده است. هزینه سرمایهگذاری لایههای ضخیم عایق حرارتی زیاد است، اما هزینه عملیاتی آنها بهطور قابلتوجهی کم است و حتی در حالت گستردهتری که ساختمان به مقدار زیادی عایقسازی شده باشد نیز در تمام چرخه عمرش مقرون بهصرفه است. ازآنجاییکه به هیچ تغییرات اضافی در پروژه ساختوساز نیاز ندارد، استفاده از عایق ضخیمتر تا حد زیادی مهمترین و بهصرفهترین سرمایهگذاری است که به حفظ انرژی منجر میشود.»
نخستین چاپ کتاب «تأثیرات زیستمحیطی محصولات جنگلی زیستی جدید و سنتی» در 416 صفحه با شمارگان 200 نسخه به بهای 50 هزار تومان در سال جاری از سوی انتشارات سازمان اتکا راهی بازار نشر شده است.
نظر شما