شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۵:۱۱
دانش کاربردی‌ جنرالیست‌‌ها در حیطه روماتولوژی

کتاب «روماتولوژی»، به بررسی جنبه‌های مختلف کاربرد علم روماتولوژی در شناخت، کنترل و درمان‌ها برخی بیماری‌ها و عارضه‌های جسمانی برای جنرالیست‌ها می‌پردازد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، روماتولوژی، علم شناخت بیماری‌های استخوان و مفاصل  (بیماری‌های رماتیسمی ) است. این شاخه از علم به مطالعه و درمان بیماری‌های بافت همبند و استخوان‌های بدن انسان توجه دارد. بسیاری از بیماری‌های مرتبط با روماتولوژی، ریشه سیستم ایمنی دارند. از کارهایی که می‌توان برای درمان این بیماری استفاده کرد، تغییر در روش زندگی است که شامل ایجاد تعادل بین میزان فعالیت و استراحت، مراقبت از مفاصل، کاهش استرس‌های روانی و استفاده از یک رژیم غذایی سالم است. علاوه بر دارودرمانی و روش‌های جراحی، گاهی از رژیم‌های غذایی خاص ، ویتامین‌ها و روش‌های دیگر برای درمان روماتیسم مفصلی استفاده می‌شود.
 
کتاب «روماتولوژی» تألیف دکتر علی افشاری؛ عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در 27 فصل، به جنبه‌های مختلف کاربرد علم روماتولوژی در شناخت، کنترل و درمان‌ها برخی بیماری‌ها و عارضه‌های جسمانی می‌پردازد. برخورد با درد مزمن عمومی بدن، درد مزمن تک‌مفصلی، کمر درد، خشکی دهان و چشم، آفت دهانی، آرتریت روماتوئید، اسکلروز سیستمیک، واسکولیت‌ها، کمبود ویتامین D و استئومالاسی، آرتریت نقرسی و سندرم درد میوفاشیال از بیماری‌هایی است که در این کتاب تشریح می‌شود.
 

نویسنده درباره ضرورت تألیف این کتاب در مقدمه نوشته است: «دانش پزشکی روزبه‌روز در حال گسترده‌تر شدن است. وسعت بسیار آن ناگزیر منجر به ایجاد تخصص‌ها و فوق‌تخصص‌های گوناگون شده و گاه در رشته‌های فوق‌تخصصی نیز شاخه‌های فرعی ایجاد شده است. این تمرکز در زیرشاخه‌های کوچک از نظر پژوهشی در اجزای طب می‌تواند مفید باشد، اما پتانسیل این را دارد که آموزش پزشکی به جنرالیست‌ها (پزشکان عمومی، خانواده، طب داخلی و ...) را تحت‌الشعاع قرار دهد. کتاب حاضر تلاشی است برای نگاه به روماتولوژی از زاویه سودمندی برای طبابت عمومی. در واقع این نوشتار پاسخی است به این سوال: یک جنرالیست (پزشکی عمومی/ خانواده/متخصص داخلی) به چه دانش کاربردی‌ای در حیطه روماتولوژی برای طبابتش نیاز دارد؟»
 
در ادامه بخش‌هایی منتخب از کتاب معرفی می‌شود.
 
درد تک‌مفصلی مزمن
«عمده موارد درد مزمن تک‌مفصلی که به جنرالیست‌ و روماتولوژیست مراجعه می‌کند، ناشی از استئوآرتریت است و هنر پزشک در افتراق آن از درگیری التهابی مزمن (ناشی از التهاب خودایمن یا عفونی) و ارجاع موارد التهابی به روماتولوژیست است. در سن جوانی تا اوایل میانسالی، آرتروز کمتر رخ می‌دهد و بنابراین کفه تشخیص علت التهابی سنگین می‌شود. خشکی صبحگاهی مفصلی طولانی، به نفع علل التهابی به‌ویژه آرتریت روماتوئید است.»


آرتریت روماتوئید
«RA شایع‌ترین و مهم‌ترین بیماری اُتوایمن مفصلی است. توجه به این بیماری از طرف جنرالیست‌ها مهم است، زیرا: RA شایع است‌ (حدود یک نفر در هر 200 نفر جمعیت) و بنابراین یک جنرالیست در طول طبابت خود به موارد آن برخورد خواهد کرد. RA یک بیماری اروزیو است و می‌تواند باعث تخریب مفصل و دفورمیتی و ناتوانی قابل‌توجه شود. هرچه زودتر بیماری تشخیص داده شود و درمان مناسب تجویز شود، احتمال کنترل بیماری و پیشگیری از آسیب مفصلی بیشتر است (فرصت طلایی: چند ماه اول بیماری). در بیشتر موارد بیمار قبل از روماتولوژیست، توسط جنرالیست یا ارتوپد ویزیت شده است.»
 
واسکولیت‌ها
«واسکولیت‌ها یا بیماری‌‌های التهابی عروق،‌گروه هتروژنی از بیماری‌ها هستند که فصل مشترک آن‌ها درگیری التهابی عروق است. در مجموع، واسکولیت‌ها شایع نیستند و یک جنرالیست در دوره طبابت خود ممکن است با تعداد کمی بیمار مبتلا به واسکولیت مواجه شود، اما با در نظر گرفتن اینکه بعضی واسکولیت‌ها ممکن است در صورت عدم تشخیص و درمان به‌موقع کشنده باشند و در عمده موارد اولین مراجعه بیمار مبتلا به واسکولیت به یک جنرالیست‌ است، لازم است جنرالیست بداند در چه مواردی به واسکولیت شک کند و بیمار را به روماتولوژیست ارجاع نماید. برای تشخیص واسکولیت، شناختن الگوهای خاص انواع مختلف واسکولیت، بسیار کمک‌کننده است. علاوه بر آن، در هر فرد که نشانه‌های التهاب عمومی را دارد (کاهش وزن، تب،‌ ضعف و تعریق) و علائم درگیری یک یا به‌ویژه چند ارگان بدن را نشان می‌دهد، واسکولیت مطرح است.»
 
نخستین چاپ کتاب «روماتولوژی» در 79 صفحه با شمارگان 500 نسخه به بهای 45 هزار تومان از سوی انتشارات «پ» راهی بازار نشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها