یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۳:۰۲
توسعه زیرساخت دیجیتال اسناد مهم‌ترین دستاورد کتابخانه ملی در دوران کرونا است

علی زرافشان، در برنامه رادیویی «تقاطع فرهنگ» توسعه زیر ساخت دیجیتال اسناد را مهم‌ترین دستاورد این سازمان در دوران کرونا دانست و گفت: کرونا، آزمونی برای فضای مجازی در کشور است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران‌(ایبنا)، به نقل از پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، علی زرافشان، معاون سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور در استودیوی پخش زنده برنامه «تقاطع فرهنگ» با اشاره به کنسل شدن برنامه‌های هفته گذشته این مرکز که به مناسبت روز اسناد تدارک دیده شده بود، اظهار کرد: در بحران کرونا، بخش عمده اسناد کشور که در گذشته به دیجیتال تبدیل شده‌بود و به تازگی روی وب قرار گرفت، به‌صورت الکترونیک در اختیار مردم قرار دارد.

به گفته زرافشان بروز و ظهور کرونا، آزمونی برای فضای مجازی در کشور بود. اطلاعات مرکز اسناد هم اینک، روی وب فراهم است و منابع آسیب‌پذیر و نفیس که امکان ارائه فیزیکی ندارد، به‌صورت الکترونیک و آفلاین در تالار گفت‌وگوی سازمان اسناد ملی قابل دسترس است.

وی افزود: اما برخی منابع مشمول قانون کپی‌رایت بوده و قابل انتشار توسط مرکز اسناد نیستند. از طرفی برخی مقالات و پایان‌نامه‌ها به‌صورت PDF در دسترس مردم خواهد بود.

راز تپه اصفهان برملا شد
زرافشان، توسعه زیرساخت دیجیتال اسناد را مهم‌ترین دستاورد این سازمان در دوران کرونا دانست و افزود: در یک مرکز آرشیوی به نام «دژنبشت» در فضای مجازی در دسترس مردم است و مهندسانی به سراسر کشور رفتند و منطقه جی اصفهان را برای آرشیو کردن اسناد انتخاب کردند.
 
وی افزود: کاغذ دقیقا مثل انسان و به آلودگی حساس است؛ بنابراین آنچه بر روی آن سندی نگاشته می‌شود، باید در محیطی‌هایی با کمترین میزان آلودگی قرار گیرند و همچنین نور، رطوبت و گرما باید در نقاط آرشیوی کنترل شود.
 
زرافشان گفت: سازمان استاندارد بر محل آرشیوها نظارت دارد. مرکز آرشیو اصفهان از نور طبیعی بهره نمی برد و مردم تا سال ها تصور می کردند این مکان یک تپه است.

اسناد ملی هیزم شد و سوخت
معاون رئیس کتابخانه ملی بیان کرد: بعدها که با جاری شدن سیل مکان مذکور تخریب و اسناد از دل صندوقچه‌ها خارج شد، راز این تپه برملا و متاسفانه بسیاری از این اسناد به‌منظور بهره‌برداری برای هیزم مورد استفاده قرار گرفت.

زرافشان با بیان این تاریخچه، ایران را در حوزه آرشیوی در منطقه دارای رتبه نخست دانست و افزود: ایران در حوزه‌های مختلف دستاوردهای خوبی دارد. ساختمان آرشیو ملی ایران برای این منظور و با مطالعات تطبیقی ساخته شده‌است.

وی ادامه داد: دانش حرفه‌ای همکاران ما بسیار خوب است؛ چراکه در قانون پیش‌بینی شده استانداردهای، بایگانی باید توسط سازمان اسناد تدوین شود و بنابراین همکاران ما از قابلیت خوبی برخوردار هستند؛ همچنین پژوهشکده اسناد روی مطالعات آرشیوی مطالعه دارد و یکی از وظایف آن، ترجمه و بومی‌سازی استانداردهای بین‌المللی است.  

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها